Wat is een whole-foods-plant-based eetpatroon?
Goede vraag, ik ga het uitleggen. Pak er ondertussen gerust een stuk fruit bij, of een worteltje, ook lekker.
‘Whole-foods-plant-based’ is een verzameling Engelse woorden die samen neerkomen op het volgende: ‘heel en plantaardig’. Waarom in het Engels? Omdat dat duidelijk toffer klinkt. Maar als mensen ernaar vragen kun je simpelweg zeggen dat je ‘plantaardig’ eet. Dat zorgt al voor genoeg discussie.
‘Heel en plantaardig’ betekent dat je voornamelijk (dus niet exclusief) kiest voor hele en verse groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden.
Het is eenvoudig, voedzaam, super gezond en wat mij betreft de toekomst van voeding. Waarom?
1. Het is gezonder voor je lichaam
Ik ben gek op wetenschap, maar ik ben geen wetenschapsjournalist. Ik vind dat gezondheidsclaims wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn (daar ben ik sinds enkele jaren een stuk kritischer op geworden), maar ik ga hier geen wetenschappelijk artikel van maken.
Wat ik dus ga doen is verwijzen naar een betrouwbare bron die makkelijk te verwerken is, in plaats van de rauwe onderzoeksresultaten. Je kunt de onderzoeken er via deze bronnen zelf bij vinden.
Oké. Dat gezegd hebbende, tijd voor uitleg. Waarom is een plantaardig eetpatroon zo gezond?
- Laten we meteen met de deur in huis vallen: Omdat het bijna alle veelvoorkomende dodelijke en niet-dodelijke aandoeningen kan voorkomen, verzachten en in veel gevallen zelfs kan terugdraaien. Inclusief diabetes type 2, hart- en vaatziekten, veel vormen van kanker en alzheimer. Maar ook acne, migraine, eczeem, obesitas, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, pijn in de onderrug, tandproblemen, osteoporose, reuma en ga zo maar door (zie onderbouwing hieronder).
- Omdat een plantaardig eetpatroon vaak effectiever is dan, of bijna net zo effectief is als, de gangbare medicijnen. Het is ook honderden keren goedkoper. Je kunt deze ‘medicijnen’ verbouwen in je eigen tuin, op je balkon of in je vensterbank. En de enige bijwerking is dat je je fantastisch voelt.
- Omdat het je (op vitamine B12 na, dat moet je even bijslikken) voorziet van alle voedingsstoffen die je nodig hebt om geweldig in je vel te zitten.
- Omdat het je helpt een gezond gewicht te bereiken.
- Omdat je lichaam minder energie kwijt is aan het verteren van je voeding, waardoor je meer energie overhoudt voor andere dingen. Zoals het waarmaken van je dromen.
Juist. Klinkt baanbrekend. Toch is het niets nieuws. Het is precies wat de onderzoeken van de afgelopen decennia ons vertellen.
Niet in kleine vage verwarrende studies die constant worden gepubliceerd in de populaire media. Maar in degelijke, grote, langlopende studies die aantonen dat vegetariërs en vooral veganisten behoren tot de gezondste mensen op aarde, met de minste kans op aandoeningen.
Deze kennis druist echter ook in tegen de belangen van farmaceuten, producenten van bewerkte voedingsmiddelen, de ei industrie, de zuivelindustrie én natuurlijk de vleesindustrie. Organisaties die veel geld te besteden hebben, en er druk op los lobbyen om verwarring te zaaien en economische belangen te beschermen.
Logisch. Maar niet in ons belang.
Oké, en dan nu de onderbouwing die je leven op zijn kop zal zetten. Drie presentaties die je doen afvragen waarom al deze informatie niet lijkt door te dringen tot de rest van de samenleving (hoewel we samen al aardig op weg zijn).
Michael Greger is een dokter en professioneel spreker die wetenschappelijke studies rondom voeding verzamelt en duidt door middel van korte video’s op zijn website NutritionFacts.org. Daarnaast geeft hij een jaarlijkse presentatie waarin de onderzoeken van dat jaar worden gebundeld op een begrijpelijke en leuke manier.
Ik kan iedereen aanraden deze presentaties te bekijken. Ga er even voor zitten en laat alle informatie rustig bezinken. Het is zo bijzonder hoe baanbrekend gezond verstand af en toe kan zijn.
Heb je de video’s onder mijn artikel over when-at-home-vegan al bekeken? Dan kun je de tweede presentatie (More than an apple a day) overslaan.
Talloze toonaangevende boeken, studies en experts wijzen in dezelfde richting. En ze wijzen allemaal richting meer planten en minder dierlijke producten. Ik gebruik hier drie presentaties van dezelfde expert omdat ze netjes zijn opgebouwd, leuk om te kijken en goed onderbouwd. Het is niet zo dat deze meneer de enige expert is die met dit advies naar buiten komt.
Plantaardig eten is zonder twijfel de gezondste manier van eten. Je valt er niet het snelst mee af, je kweekt er geen enorme spieren mee, je moet er af en toe voor in de keuken staan en je moet stoppen of minderen met dingen waar je van houdt (zoals vlees, eieren, melk en kaas). Maar je krijgt er iets geweldig voor terug.
En ik denk dat energiek, fit en vrij zijn van aandoeningen voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Belangrijker dan dat dagelijkse stukje vlees of die uitsmijter met spek en kaas.
2. Het sluit beter aan bij hoe mensen willen leven
Ja. En dan doel ik op dierenleed. Ik zal hier geen video’s toevoegen van zaken die zich voordoen in ‘factory farms’ en slachthuizen, maar we weten allemaal dat het niet aansluit bij waar we voor staan.
We willen niet dat dieren moeten lijden. We vinden het niet fijn om langs een volgestouwde vrachtwagen met kippen of varkens te rijden. We willen niet dat dieren worden behandeld alsof het levenloze objecten zijn.
Maar toch gebeurt het. Dieren lijden voor ons stukje vlees, voor onze beker melk en ons eitje in de ochtend. Dat weten we, onbewust. Ook al doen de vlees- en zuivelindustrie er alles aan om een goed imago op te bouwen. Met plaatjes van gras, van scharrelende, blije dieren die ons een nostalgisch gevoel geven.
Ik denk dat jij en ik, en de meeste mensen die dit lezen, vegetariër zouden worden als ze zelf dieren moesten doden. Hoe fijn het leven van een dier ook is, het feit dat een dier moet sterven voor zijn vlees blijft voor veel mensen een lastig concept. Het is iets waar we niet teveel over na willen denken.
Met een whole-foods-plant-based eetpatroon hoef je hier niet langer over na te denken. Dan leef je meer in lijn met wie je echt bent. Voor jou hoeven er geen dieren meer te sterven. Of in ieder geval een heel stuk minder.
Dat is congruentie. En dat geeft rust. Het helpt je je empathisch vermogen te ontwikkelen.
En hoe zit het dan met het argument dat mensen altijd al vlees hebben gegeten? Tja, de wereld verandert. Mensen zijn ook altijd dood gegaan aan longontstekingen, totdat de antibiotica op de markt kwamen. Zou je terug willen naar die tijd?
Mensen hebben inderdaad altijd dierlijke producten gegeten. En ik denk dat de toekomst zal uitwijzen dat dit een gewoonte is die we willen afleren.
3. Het is beter voor de wereld
Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dierlijke producten verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van onze wereldwijde CO2 uitstoot. Dat er voor één kilo vlees een paar kilo voer nodig is en honderden liters water. Voer dat we zelf ook kunnen eten. Water dat we zelf ook kunnen drinken.
Daarnaast zijn alle krappe ‘factory farms’ broeinesten voor gevaarlijke ziektes. Wanneer zoveel dieren zo dicht op elkaar leven, neemt de kans toe dat normale ziektes muteren tot iets heel ingewikkelds. En omdat er grote hoeveelheden antibiotica worden toegediend, neemt de kans op resistente bacteriën toe.
Dat is een probleem. Sterker nog, het vormt een van de grootste bedreigingen voor onze beschaving. Overheden zijn zich hiervan bewust, en er worden stappen in de goede richting gezet.
De beste stap is de afname van consumptie van dierlijke producten. Het consumeren van minder dierlijke producten vergroot onze overlevingskans op deze planeet. Mooi spul.
4. Het is makkelijker dan ooit
Ja, we maken ons leven wat voeding betreft veel te ingewikkeld. Let op:
- Ontbijt met een dikke groene smoothie, havermoutpap op basis van plantaardige melk met vers fruit, een volkoren boterham met humus en groente of natuurlijke pindakaas.
- Lunch met gebakken groente, een salade, een boterham met humus, een groene smoothie, een wrap met bonen en groente.
- Maak de boel leuker met kruiden, specerijen en andere smaakmakers: peper, zout, kurkuma, komijn, gember, spaanse peper, knoflook, kardemom, kaneel, verse kruiden, munt, sojasaus, sesamolie, vleesvervangers (tip: de vegetarische slager, o.a. verkrijgbaar bij Jumbo), tofu, tempeh en ga zo maar door.
- Dineer met een salade, gestoomde/gewokte groente, zilvervliesrijst, quinoa, zoete aardappel, normale aardappel, huisgemaakte ovenfriet van zoete aardappel (geweldig), goed gevulde wraps, huisgemaakte burgers, paddenstoelen etc.
- Tussendoortjes: fruit, snackgroente (wortel, tomaat, bleekselderij), noten, avocado met peper en zout.
- Drankjes: water, bruisend water met verse citroen, groene thee, kruidenthee, koffie (probeer het eens met sojamelk in een goed koffiezaakje, best lekker).
- Doe niet te moeilijk. Soms zit er ergens een beetje ei in, prima. Soms biedt iemand je iets aan met vlees, geen probleem. Soms heb je weinig keus maar wel veel honger, les geleerd (altijd appels op zak hebben, niet zozeer voor de dorst maar vooral voor de honger). Je lichaam heeft een marge voor minder gezond eten. Zolang je je eetpatroon maar baseert op whole-food-plant-based voeding.
Zoek lekkere recepten (het web staat er vol mee, gebruik het woord ‘vegan’). Zoek alternatieven op favoriete gerechten (ik maak bijvoorbeeld af en toe een super gezond broodje shoarma met vleesvervanger, huisgemaakte vegan knoflooksaus en veel groente).
Eet simpel gezond. Heb je trek? Pak een appel of een banaan. Al je problemen met voeding verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je echte voeding eet zul je niet meer overeten. Je raakt vol, en je trek verdwijnt. Na een appel en een banaan is je trek écht wel weg.
Helemaal zoals moeder natuur het allemaal ontworpen heeft. Weg eetstoornissen, weg overtollig vet, weg vage klachten.
5. Het geeft je een geweldig gevoel
Veel mensen kunnen niet goed tegen zuivel. Ik wist het niet, tot ik met zuivel stopte. Als ik het nu eet of drink krijg ik slijm in m’n keel, een beetje een opgeblazen gevoel en soms last van een prikkelbare darm (vooral als ik yoghurt eet).
Als ik nu word verleid om een flinke portie vlees te eten, dan voel ik ineens hoe lastig vlees te verteren is.
De Hollandse volkswijsheid zegt dat vlees, melk en kaas gezond zijn. Mijn lichaam is het echter eens met wat de onderzoeken bevestigen: ons lijf is ontworpen om planten te eten. Mogelijk met kleine toevoegingen dierlijke producten.
Zolang je er niet spastisch over doet, en gewoon luistert naar je lijf, is dit de makkelijkste manier van eten die er is. Het voelt goed, het is goedkoop, het is snel klaargemaakt, er is geen kans op salmonella besmetting, het vermindert je druk op ecosystemen, je stapt uit de cirkel van dierenleed, je komt op een gezond gewicht én je leeft langer met minder aandoeningen.
Even tellen. Dat is een win-win-win-win-win-win-win-win-situatie.
Het hoeft niet perfect. Je hoeft geen ‘veganist’ te worden. Je mag ook voornamelijk plantaardig eten. Je hoeft niet ‘voor altijd’ afscheid te nemen van kaasfondue of kipsaté (hoewel je zult merken dat je er steeds minder trek in krijgt, omdat plantaardige gerechten je simpelweg zo’n geweldig gevoel geven).
Er is niet dat moment dat je je ‘laatste ei’ eet. Ik heb nota bene kippen rondlopen die binnenkort een paar eieren per week gaan leggen!
Houd het simpel en geniet zoveel mogelijk van alle voordelen die planten je te bieden hebben. Dus ja. Heb je trek? Beweeg je hand richting de fruitmand en niet richting de snoepjes met fruitsmaak. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
Gezond eten en afvallen is simpel 🥑
Wil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.
Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁
Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.
Reacties
Hallo Jelle, bedankt dat je mij weer even bij de les houdt en aan zovele anderen weer een duidelijke boodschap afgeeft. Je hebt absoluut voor 100% gelijk, maar het kwaad sluipt er zo snel in. Ga zo door!
Fijn en motiverend artikel! Quinoa laat ik alleen zelf ook staan, i.v.m. alle problemen daaromheen.
Ik vind het een tof artikel. Ik stuikel alleen over het cholesterol dingetje. Je lichaam maakt zelf cholesterol aan en wat ik er van begreep (uit andere bronnen) is dat je cholesterol bloed nodig hebt om hormonen te maken, waaronder ook pro-hormoon vitamine D.
Het punt is dat wanneer de base-zuur balans niet goed is en er bepaalde voedingsstoffen missen het cholesterol wat in je aderen de aderwand beschermd, verhard en dáárom problemen geeft. Het probleem is dus niet direct de cholesterol maar dat deze “lijm” verhard door het zuur en afvalstoffen. Dit gebeurt als er bijvoorbeeld niet genoeg vitamine C of E is, al die anti-oxidanten die bijvoorbeeld door roken worden “opgebruikt”. Een ander bekend voorbeeld is wanneer er te weinig B vitaminen zijn waardoor het homocysteine gehalte in het bloed stijgt. Dit heeft ook een “verhardend” / “verzurend” effect op de cholesterol.
Tjsa het lichaam is een levend organisme en het is gewoon heel mooi complex.
Overigens vraag ik me altijd af of ze goed hebben gecontroleerd op schijnverbanden. Er zijn meer bosbranden en er wordt meer ijs verkocht, maar dat ligt niet aan elkaar maar omdat het zomer is en heet.
De vroegere dood kan dus een gemeenschappelijke factor hebben, en niet alleen aan de eieren liggen.
Ik vind het heel interessant en ik denk dat gematigd vet ook beter is voor je lever! Maar dan denk ik aan gebakken zonnebloem olie die snel oxideert. Roomboter of cocosvet biedt stoffen aan ons lichaam die hard nodig zijn. Onze hersenen bestaan toch grotendeels uit water, vet en zout?
Laten we niet spreken van goed of fout maar van gezond. Blijf gewoon met je verstand bij wat je eet! En probeer zoveel mogelijk de processen in het lichaam te begrijpen. Of je dat nu doet door een boek te lezen (yang) of te voelen wat het eten met je doet (yin) maakt dan in principe ook weer niet uit!
Goed artikel! En dat op onze boodschappen dag :)Wij kopen meestal een beetje op de automatische piloot en ook wat vroeger gezond werd gevonden zit er nog zo ingebakken. Vooral kaas is mijn guilty pleasure. Mijn boodschappenlijstje aangepast en even wat gezondere plantaardige voeding erop gezet. Die humus/ hummus had ik nog nooit gegeten, maar ik moet zeggen erg lekker! Ook wat vleesvervangers gekocht, want als je het nooit probeert, dan weet je ook niet wat je eventueel mist. Wat meer noten en dergelijke. Nog meer fruit en groente dan we al kochten. Ik hoop dat man en kinderen ook enthousiast zijn en blijven. Dank je voor dit artikel.
Heel slim, gewoon langzaam aanpassen en rustig aan nieuwe dingen proberen. Dan is het veel makkelijker om het uiteindelijk vol te houden. :)
Goed artikel Jelle!
Ik eet ook sinds anderhalf jaar vegan en zoveel mogelijk onbewerkt. Voel me er fantastisch bij. Nog een tip voor onderweg indien je geen appels bij je hebt: nootjes of pinda’s!
Leuk artikel, weer heerlijk toegankelijk geschreven! Weg eetstoornissen denk ik niet gezien dit ook grotendeels een psychische ziekte is.
Ik ben het met Jules eens. Ik ben me op dit moment ook aan het verdiepen in de relatie tussen voeding en gezondheid. Ik lees nu het boek:”beter met voeding” van Mia Tjioe-America. Echt een aanrader vind ik! Jelle ga zo door! Fantastisch artikel en niet alleen deze..alle artikel zijn geweldig en een leuk stijl van schrijven! Bedankt voor alle inspiratie! ;-)
Dag Jelle,
bedankt voor het artikel! Ik ben het helemaal met je eens en ook dat je niet te fanatiek moet zijn. Wij zijn zelf twee jaar geleden begonnen met ‘s middags warm eten. Dat bevalt ons erg goed (moet natuurlijk wel passen in je dag) en het schijnt ook gezonder te zijn dan ‘s avonds warm eten (Boek: Gezond door Ontzuring).
Deze video is ook erg interessant: http://www.dailymotion.com/video/xvdbtt_eat-fast-live-longer-hd_shortfilms
Hartelijke groeten,
Goed om te horen! De video die je deelt vond ik ook erg interessant. Persoonlijk was ik echter wel blij met het feit dat je precies dezelfde resultaten kunt boeken als je minder (dierlijke) eiwitten eet (zie onderstaande link). Vind vasten niet echt bij me passen.
http://nutritionfacts.org/video/caloric-restriction-vs-animal-protein-restriction/
Toch een reactie aangezien ik vind dat dit een artikel is waarbij appels en peren met elkaar worden vergeleken.
Enkele feiten op een rijtje. De vreselijke ziektes die in dit artikel genoemd worden, kwamen zo’n 100 jaar geleden amper voor. Als ik de gedachtegang van het artikel zou moeten geloven, kwam dat dus omdat de mensen 100 jaar geleden een plant based diet aten; immers: animal products veroorzaken ziektes. Dit is volgens mij een constatering die kant noch wal raakt, want 100 jaar geleden aten de mensen vlees, vis en eieren en gebruikten ze veel goede vetten zoals reuzel en roomboter; ook consumeerde men rauwe melk en kaas die hiervan gemaakt werd. Het spreekt echter voor zich dat de kwaliteit van het dierlijke eiwit in die tijd van veel betere kwaliteit was dan de rommel die we tegenwoordig uit de bio-industrie krijgen en die boordevol chemicaliën, groeihormonen en pesticiden zit. Logisch dat je daar ziek van wordt. De stelling dat vlees per definitie ziek maakt, is dus niet juist. Verder wordt er vermeld dat je alles wat je nodig hebt, uit je plant based diet kunt halen. Forget it !!!. Heel veel groenten worden tegenwoordig op glaswol geteeld (die bevatten dus 0,0 waardevolle voedingsstoffen). Ook de monocultuur en eenzijdige bemesting, maken dat onze bodem…….en daar halen de planten toch echt de mineralen vandaan, uitgeput is. Stoffen als zink en chroom zitten nauwelijks nog in de NL bodem. Je kunt gemakkelijk op internet na zoeken, dat onze groenten en fruit nog maar een fractie van de vitamines / mineralen bevatten van pakweg 40 jaar geleden. Je krijgt altijd tekorten, niet meteen, maar na enkele jaren onherroepelijk. Als plant based het perfecte dieet zou zijn, waarom moet je dan B12 slikken ? Dit duidt volgens mij op een onvolkomen, niet compleet dieet. Verder roem je die heerlijke vleesvervangers. Deze bestaan voor het overgrote deel uit soja, een product dat tegenwoordig nauwelijks nog in de bio-vorm te krijgen is; het overgrote deel van de verbouwde soja is GMO (genetisch gemanipuleerd). Dan weet ik nog niet wat beter is voor het lichaam; een sojaburger of een biologisch eitje. Het cholesterol thema is al jaren achterhaald. Er zijn (zonder hier reclame te maken) diverse boeken over de cholesterolleugen geschreven, door gerenommeerde artsen en wetenschappers. De videopresentaties over een plant based diet, zijn bekend. Je kunt op dezelfde site echter nog meer videopresentaties vinden, die vertellen over o.a. de omega 3 vetten (waaraan wij ook bijna allemaal een tekort hebben) in vis en biologisch vlees van dieren die GEEN granen(onnatuurlijk voedsel voor de koe) te eten krijgen. VEGANISME is een ethische keuze (en daar is helemaal niks mis mee), maar het is GEEN natuurlijk dieet. Noem me maar eens een volk op, waar ook ter wereld, dat veganistisch leeft. Deze (natuur)volkeren bestaan niet. Overal wordt iets van dierlijke producten geconsumeerd. Tevens ben ik van mening dat er geen ideaal dieet bestaat, dat voor iedereen goed is. Uiteraard zijn groenten in overvloed heel belangrijk, maar niemand kan alleen van groenten en fruit leven. Dat maak ik ook uit het artikel op. Je eet met je plant based diet kilo’s koolhydraten. Dat moet ook wel, anders ga je kapot van de honger. Laat er nu net over die koolhydraten ook heel veel info in boeken en op het internet te vinden zijndie aangeeft dat er heel wat links bestaan tussen het consumeren van grote hoeveelheden koolhydraten en het ontwikkelen van diabetes. Groente en fruit (liefst biologisch) is natuurlijk zeer belangrijk. Een goede manier om genoeg binnen te krijgen, is het maken van vers groentesap en het toevoegen van wilde planten als brandnetel, weegbree en paardenbloem. Oppassen met te veel fruit….dat lees ik overal…i.v.m. de hoeveelheid suiker (het grootste vergif en de grootste ziekmaker). En google eens naar de negatieve ervaringen die mensen hebben met veganistisch eten……gigantische tekorten, uitvallend haar en uitvallende tanden. Ik heb zelf een jaar veganistisch gegeten. Mijn ervaring…………ondanks het consumeren van gigantisch veel groenten en “goede”granen (met en zonder gluten) en weinig vet (RAW FOOD VEGAN zegt de bijbel op internet), voelde ik me hartstikke beroerd en had ik een groot slaapprobleem. Pas toen ik geleidelijk aan weer wat eieren, vis en vetten ging toevoegen, normaliseerde dit weer. Niet iedereen is hetzelfde, dus kun je dit plant based diet ook niet aan iedereen adviseren als zijnde HET IDEALE DIEET.
Ik las in het artikel oa dit:
“Omdat je lichaam minder energie kwijt is aan het verteren van je voeding, waardoor je meer energie overhoudt voor andere dingen. Zoals het waarmaken van je dromen.”
Onzin.Rauwe voeding wordt maar moeilijk verteerd. Het kost meer energie dan het je energie oplevert. Raw food eten betekent meestal vaak en veel eten (de hele dag door zou eigenlijk nodig zijn dan) om aan je nutrienten- en je energiebehoefte te voldoen, en zeker op den duur!
Dat staat oa in het artikel hieronder: (maar niet alleen hier!!). Ik zou zeggen: lees het eens en zoek zelf naar meer (van dergelijke) bronnen.
http://www.mindbodygreen.com/0-13454/3-reasons-no-one-should-be-on-a-raw-foods-diet.html
Citaatje uit het artikel:
In Traditional Chinese Medicine, we believe that raw foods are too ‘cold’ — or yin — in nature and require too much energy from the body to digest. The cold, hard-to-digest nature of raw foods puts a damper on the body’s digestive fires. Overtime, this can weaken the body’s digestive system causing bloating, glassiness and poor absorption of the nutrients in foods. The body’s energy becomes depleted from having to support the weakened digestive system which results in less energy for other bodily functions such as reproductive organs. I often tell my patients to lightly cook their vegetables by steaming, sautéing, or baking.
Gekookte voeding is lichter verteerbaar….. en dan hou je misschien wel nog energie over om je dormen waar te maken ;).
Hoi Lisa,
Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben ook absoluut geen voorstander van een 100% raw eetpatroon, en daar gaat dit artikelen ook helemaal niet over. Het lichter verteerbaar zijn is vooral in tegenstelling tot dierlijke producten, niet tot verhitte voeding. Ik eet elke dag gebakken groente en voel me geweldig. :)
Jelle, dankjewel voor veel inspiratie! En jouw schrijfstijl doet me (glim)lachen & lachen is ook weer gezond haha…………
Dag Jelle,
Bedankt voor weer een heerlijk motiverend artikel! Vooral dat over when at home vegan :) Heb wel een vraag aan je.. Sinds een maand ben ik bezig met Paleo; dit bevalt op zich goed, maar het eten van al dat vlees enz zit me niet lekker. daarom spreekt jou artikel me erg aan. Vraag: Hoe denk jij over het eten van brood en granen; is toch veel over geschreven de laatste tijd.
gr. Aukje
Hoi Jelle,
Ik zeg niet dat je een slecht artikel geschreven hebt, zeker niet. Maar ik ben het niet helemaal met je eens.. Op sommige vlakken wel. Maar op veel ook niet. Ik vind dat je in dit artikel JOUW levensstijl omschrijft alsof het de ultimieme levensstijl is die helemaal gebaseerd is op puur wetenschappelijke feiten en dat iedereen 180 wordt door deze levensstijl toe te passen. Maar dat is niet zo, deze levensstijl past bij jou en heel veel respect daarvoor, maar niet bij iedereen. Zo schrijf je je ergens “vegetariers en vooral veganisten zijn de gezondste mensen ter wereld”. Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen: Mijn familielid is vegetarisch en gezond genoeg, maar loopt altijd te sukkelen met haar ijzer en bloedarmoede. Bij elk doktersbezoek krijgt ze te horen dat ze vlees moet eten om haar tekorten aan te vullen. Maar dat wil ze niet of op zn minst nauwelijks. Bovendien sukkelt ze ook vaak met hoge cholesterol.. heeft niets met vlees te maken in haar geval. Maar lijkt me niet altijd gezond om met bloedarmoede e.d. te kampen. Om gewoon maar even duidelijk te maken, je zegt zelf vitamine B12 moet je bijnemen en niet voor niks. Vandaar vind ik je uitspraak “mensen zijn gemaakt om planten te eten” niet correct. Ja uiteraard is veel groente en fruit eten gezonder dan elke avond bij een steakhouse dineren. En JA ik heb een hekel aan dierenleed. Zou niets liever willen dan dat we met ons toverstokje konden zwaaien en lekker vlees konden toveren zonder dierenleed. En ik denk dat geen enkel menselijk mens daarachter staat. Toch is vlees iets dat inderdaad altijd zo geweest is, en waar geen einde aan komt wanneer jij alleen besluit pm geen vlees meer te eten. Vegetarier of veganist worden, is niets meer dan een persoonlijke keuze. Je verandert er niet mee dat mensen over de hele wereld wel dierlijke producten eten en het is niet beter voor de dieren. Het is beter voor degene die daarvoor kiest en misschien beter voor diens geweten, maar meer niet. Ja ik vind dat we teveel nemen, absoluut! Inderdaad niet aangenaam om te zien, factory farms en kippen die hun kont niet kunnen keren vanwege ruimte gebrek. Zeker.in de westerse maatschappij, vlees smorgens op brood, een worstenbroodje tussen de middag, savonds een sappige steak… Het is te vanzelfsprekend geworden. En ik vind dat niet goed. Dat is mijn persoonlijke mening en ik ken veel vleeseters die er heel anders over denken dan ik. Ook die kan ik niet kwalijk nemen, die mensen denken gewoon anders erover en je kan niemand zijn persoonlijke mening kwalijk nemen. Een kotelet in de winkel of bij de slager kopen is immers net zo makkelijk als een stuk vleesvervanger kopen. Mijn punt is dat je gewoon ieders mening en natuur zou moeten respecteren. De mens is van nature een omnivoor, geen herbivoor. Als dat zo was lag er in de eerste instantie niet zoveel vlees in de rekken. Je hond of kat geef je ook brokjes met kip en rijst of rundvlees. Dat arme dier is zich ook van geen kwaad bewust. Zouden we er bewuster mee om moeten gaan, en dieren meer respecteren?! Reken maar van yes naar mijn mening! Voor mijn part zou biologisch vlees ook geen uitzondering moeten zijn maar een vereiste. Elk dier verdient het om zijn natuurlijke leven te leven en op zn minst met respect behandeld te moeten worden. Maar een mens ook voor wat hij is. En niemand hoeft mijn mening te delen, maar ik wil alleen aangeven dat het niet zwart wit is. En niet alles past bij iedereen. Ik eet ook niet elke dag vlees, zelfs minstens de helft van de week niet. En als ik vlees of dierlijk eet, dan het liefst biologisch of in ieder geval duurzaam. Maar in restaurant vind ik het nogal ondankbaar om heel de kaart af te speuren naar enkel plantaardig en bovendien moet het ook leuk blijven en geniet ik dan graag van een stukje vlees of vis. Met heel veel respect voor het dier dat zich heeft opgeofferd. Ieder z’n ding, en respect daarvoor. Alleen kan niemand de wereld veranderen. En zelfs jouw kippen hebben af en toe recht op een lekkere glibberige worm zo nu en dan.;-) Een perfecte wereld is er helaas niet, maar wat je wel lunt doen is er het beste van maken en dat doet ieder op zn eigen manier.
Hallo Jelle, leuk artikel weer en in principe zou ik het helemaal eens willen zijn maar door het lezen van de Paleo principes en The Real Meal Revolution van o.a. Tim Noakes, raak ik langzaamaan toch wel in de war… zelf was ik een tevreden flexitariër die af en toe biologisch vlees at. Door al die nieuwe inzichten weet ik soms gewoon niet meer wat goed is voor de mens… ik ben het volstrekt eens dat een plantaardig(er) voedingspatroon voor de aarde het beste is wat we kunnen doen maar goed, ik blijf lezen, onderzoeken en nadenken en hoop een goede middenweg te vinden!
Er lijken enkele misverstanden te bestaan naar aanleiding van dit artikel. Ik licht ze hieronder toe:
1. Whole-foods-plant-based is niet hetzelfde als veganistisch leven. Het is een eetpatroon gebaseerd op planten – het hoeft niet exclusief te zijn.
2. Volledig op planten leven is niet ‘natuurlijk’ – mensen hebben altijd dierlijke producten gegeten. Computertechnologie is ook niet natuurlijk. Ruimtevaart is niet natuurlijk. Kunstmatige intelligentie is niet natuurlijk. Dat wil niet zeggen dat het niet de toekomst heeft. Onze cultuur is in duizenden opzichten ‘onnatuurlijk’. Als het op voeding aankomt zijn we ineens gefixeerd op wat ‘natuurlijk’ is, terwijl we voor de rest een ‘onnatuurlijk’ leefpatroon hebben.
3. Ik kan iedereen die in de war is aanraden de video’s te bekijken in dit artikel.
4. Ja, op een puur plantaardig eetpatroon kun je tekorten oplopen. Dat kun je op een normaal dieet ook. Het is belangrijk dat je je bewust bent van wat je eet, en of je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Als je bijvoorbeeld een ijzer tekort hebt is het eten van vlees niet per definitie de beste oplossing. Ja, je krijgt dan ijzer. Maar je krijgt ook alle hormonen, dierlijke vetten, dierlijke eiwitten, het cholesterol en de calorieën. Door vitamine C (groente en fruit) te combineren met je maaltijden wordt ijzer bijvoorbeeld beter opgenomen. Het helpt ook om geen koffie/thee met je maaltijd te drinken. Een simpele oplossing is om een multivitamine te slikken.
5. Whole-foods-plant-based betekent dat je vooral ‘echte’ voeding eet. Dus geen bewerkte producten zoals koekjes, suiker, pakjes en poedertjes. Ik ben niet bang voor de koolhydraten in fruit. Fruit zit vol met vezels, voedingsstoffen en water. Het is een perfect pakketje. Een appel gaat je (in een gevarieerd plant-based eetpatroon) geen diabetes bezorgen. En als je daar bang voor bent, neem je eerst een handje noten om de GI/GL te drukken.
6. Het is niet alles of niets. En je kunt het aanpakken zoals jij fijn vindt. Er wordt hier niemand veroordeeld, er wordt simpelweg informatie en inspiratie gedeeld. Bekijk de video’s, doe je eigen onderzoek en trek je eigen conclusies. Ik denk dat meer planten/minder dierlijke producten de toekomst heeft. Daar kun je het mee oneens zijn.
Zo. Tijd voor een banaan. ;)
Ja Jelle, je hebt gelijk. Ik associeer(de) veganistisch eten blijkbaar direct met raw vegan eters :) (omdat ik dat namelijk zo vaak tegenkom!…. de term raw vegan). Ik was dus te voorbarig in mijn reactie. Maar het is wel waar dat (veel en vaak) raw food eten niet zo gezond is op den duur.
Ik zag later dat je ook best veel kookt en bakt inderdaad.
Groetjes, Lisa.
Wat een sterk stuk, helaas geen tijd nu om de filmpjes te kijken maar ik sla hem op! Ik wou dat iedereen dit stuk zou lezen!
Goed en fout bestaan niet in voeding, elk mens is anders. Hoe weet je dan wat goed voor je is? Uitproberen, goed observeren en je gezond verstand gebruiken. Toch, als ik vragen heb over voeding vind ik in 99% van de gevallen antwoord in het boek “Healing with whole foods” van Paul PItchford. Nog even actueel als 22 jaar geleden bij de 1e druk. Alle hypes die langs komen, paleo, rawfood, heb je twijfel…, pak dan dit boek erbij, je kunt er je voordeel mee doen. Paul Pitchford raadt inderdaad meer gekookte of gefermenteerde groentes aan dan rauwe. Zelf eet ik minstens twee maaltijden van de dag gekookte of gewokte groentes en als dat er niet is neem ik komkommer, tomaat, sla-soorten en dergelijke. Mijn ontbijt bestaat bijna altijd uit groente. Dat vinden veel mensen vreemd, maar ik vind het heerlijk en voel me er veel beter bij.