Artikel opslaan

Wat is een whole-foods-plant-based eetpatroon?

Goede vraag, ik ga het uitleggen. Pak er ondertussen gerust een stuk fruit bij, of een worteltje, ook lekker.

‘Whole-foods-plant-based’ is een verzameling Engelse woorden die samen neerkomen op het volgende: ‘heel en plantaardig’. Waarom in het Engels? Omdat dat duidelijk toffer klinkt. Maar als mensen ernaar vragen kun je simpelweg zeggen dat je ‘plantaardig’ eet. Dat zorgt al voor genoeg discussie.

‘Heel en plantaardig’ betekent dat je voornamelijk (dus niet exclusief) kiest voor hele en verse groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden.

Het is eenvoudig, voedzaam, super gezond en wat mij betreft de toekomst van voeding. Waarom?

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Het is gezonder voor je lichaam

Ik ben gek op wetenschap, maar ik ben geen wetenschapsjournalist. Ik vind dat gezondheidsclaims wetenschappelijk onderbouwd moeten zijn (daar ben ik sinds enkele jaren een stuk kritischer op geworden), maar ik ga hier geen wetenschappelijk artikel van maken.

Wat ik dus ga doen is verwijzen naar een betrouwbare bron die makkelijk te verwerken is, in plaats van de rauwe onderzoeksresultaten. Je kunt de onderzoeken er via deze bronnen zelf bij vinden.

Oké. Dat gezegd hebbende, tijd voor uitleg. Waarom is een plantaardig eetpatroon zo gezond?

  • Laten we meteen met de deur in huis vallen: Omdat het bijna alle veelvoorkomende dodelijke en niet-dodelijke aandoeningen kan voorkomen, verzachten en in veel gevallen zelfs kan terugdraaien. Inclusief diabetes type 2, hart- en vaatziekten, veel vormen van kanker en alzheimer. Maar ook acne, migraine, eczeem, obesitas, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, pijn in de onderrug, tandproblemen, osteoporose, reuma en ga zo maar door (zie onderbouwing hieronder).
  • Omdat een plantaardig eetpatroon vaak effectiever is dan, of bijna net zo effectief is als, de gangbare medicijnen. Het is ook honderden keren goedkoper. Je kunt deze ‘medicijnen’ verbouwen in je eigen tuin, op je balkon of in je vensterbank. En de enige bijwerking is dat je je fantastisch voelt.
  • Omdat het je (op vitamine B12 na, dat moet je even bijslikken) voorziet van alle voedingsstoffen die je nodig hebt om geweldig in je vel te zitten.
  • Omdat het je helpt een gezond gewicht te bereiken.
  • Omdat je lichaam minder energie kwijt is aan het verteren van je voeding, waardoor je meer energie overhoudt voor andere dingen. Zoals het waarmaken van je dromen.

Juist. Klinkt baanbrekend. Toch is het niets nieuws. Het is precies wat de onderzoeken van de afgelopen decennia ons vertellen.

Niet in kleine vage verwarrende studies die constant worden gepubliceerd in de populaire media. Maar in degelijke, grote, langlopende studies die aantonen dat vegetariërs en vooral veganisten behoren tot de gezondste mensen op aarde, met de minste kans op aandoeningen.

Deze kennis druist echter ook in tegen de belangen van farmaceuten, producenten van bewerkte voedingsmiddelen, de ei industrie, de zuivelindustrie én natuurlijk de vleesindustrie. Organisaties die veel geld te besteden hebben, en er druk op los lobbyen om verwarring te zaaien en economische belangen te beschermen.

Logisch. Maar niet in ons belang.

Oké, en dan nu de onderbouwing die je leven op zijn kop zal zetten. Drie presentaties die je doen afvragen waarom al deze informatie niet lijkt door te dringen tot de rest van de samenleving (hoewel we samen al aardig op weg zijn).

Michael Greger is een dokter en professioneel spreker die wetenschappelijke studies rondom voeding verzamelt en duidt door middel van korte video’s op zijn website NutritionFacts.org. Daarnaast geeft hij een jaarlijkse presentatie waarin de onderzoeken van dat jaar worden gebundeld op een begrijpelijke en leuke manier.

Ik kan iedereen aanraden deze presentaties te bekijken. Ga er even voor zitten en laat alle informatie rustig bezinken. Het is zo bijzonder hoe baanbrekend gezond verstand af en toe kan zijn.

Heb je de video’s onder mijn artikel over when-at-home-vegan al bekeken? Dan kun je de tweede presentatie (More than an apple a day) overslaan.

Talloze toonaangevende boeken, studies en experts wijzen in dezelfde richting. En ze wijzen allemaal richting meer planten en minder dierlijke producten. Ik gebruik hier drie presentaties van dezelfde expert omdat ze netjes zijn opgebouwd, leuk om te kijken en goed onderbouwd. Het is niet zo dat deze meneer de enige expert is die met dit advies naar buiten komt.

Plantaardig eten is zonder twijfel de gezondste manier van eten. Je valt er niet het snelst mee af, je kweekt er geen enorme spieren mee, je moet er af en toe voor in de keuken staan en je moet stoppen of minderen met dingen waar je van houdt (zoals vlees, eieren, melk en kaas). Maar je krijgt er iets geweldig voor terug.

En ik denk dat energiek, fit en vrij zijn van aandoeningen voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Belangrijker dan dat dagelijkse stukje vlees of die uitsmijter met spek en kaas.

2. Het sluit beter aan bij hoe mensen willen leven

Ja. En dan doel ik op dierenleed. Ik zal hier geen video’s toevoegen van zaken die zich voordoen in ‘factory farms’ en slachthuizen, maar we weten allemaal dat het niet aansluit bij waar we voor staan.

We willen niet dat dieren moeten lijden. We vinden het niet fijn om langs een volgestouwde vrachtwagen met kippen of varkens te rijden. We willen niet dat dieren worden behandeld alsof het levenloze objecten zijn.

Maar toch gebeurt het. Dieren lijden voor ons stukje vlees, voor onze beker melk en ons eitje in de ochtend. Dat weten we, onbewust. Ook al doen de vlees- en zuivelindustrie er alles aan om een goed imago op te bouwen. Met plaatjes van gras, van scharrelende, blije dieren die ons een nostalgisch gevoel geven.

Ik denk dat jij en ik, en de meeste mensen die dit lezen, vegetariër zouden worden als ze zelf dieren moesten doden. Hoe fijn het leven van een dier ook is, het feit dat een dier moet sterven voor zijn vlees blijft voor veel mensen een lastig concept. Het is iets waar we niet teveel over na willen denken.

Met een whole-foods-plant-based eetpatroon hoef je hier niet langer over na te denken. Dan leef je meer in lijn met wie je echt bent. Voor jou hoeven er geen dieren meer te sterven. Of in ieder geval een heel stuk minder.

Dat is congruentie. En dat geeft rust. Het helpt je je empathisch vermogen te ontwikkelen.

En hoe zit het dan met het argument dat mensen altijd al vlees hebben gegeten? Tja, de wereld verandert. Mensen zijn ook altijd dood gegaan aan longontstekingen, totdat de antibiotica op de markt kwamen. Zou je terug willen naar die tijd?

Mensen hebben inderdaad altijd dierlijke producten gegeten. En ik denk dat de toekomst zal uitwijzen dat dit een gewoonte is die we willen afleren.

3. Het is beter voor de wereld

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dierlijke producten verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van onze wereldwijde CO2 uitstoot. Dat er voor één kilo vlees een paar kilo voer nodig is en honderden liters water. Voer dat we zelf ook kunnen eten. Water dat we zelf ook kunnen drinken.

Daarnaast zijn alle krappe ‘factory farms’ broeinesten voor gevaarlijke ziektes. Wanneer zoveel dieren zo dicht op elkaar leven, neemt de kans toe dat normale ziektes muteren tot iets heel ingewikkelds. En omdat er grote hoeveelheden antibiotica worden toegediend, neemt de kans op resistente bacteriën toe.

Dat is een probleem. Sterker nog, het vormt een van de grootste bedreigingen voor onze beschaving. Overheden zijn zich hiervan bewust, en er worden stappen in de goede richting gezet.

De beste stap is de afname van consumptie van dierlijke producten. Het consumeren van minder dierlijke producten vergroot onze overlevingskans op deze planeet. Mooi spul.

4. Het is makkelijker dan ooit

Ja, we maken ons leven wat voeding betreft veel te ingewikkeld. Let op:

  • Ontbijt met een dikke groene smoothie, havermoutpap op basis van plantaardige melk met vers fruit, een volkoren boterham met humus en groente of natuurlijke pindakaas.
  • Lunch met gebakken groente, een salade, een boterham met humus, een groene smoothie, een wrap met bonen en groente.
  • Maak de boel leuker met kruiden, specerijen en andere smaakmakers: peper, zout, kurkuma, komijn, gember, spaanse peper, knoflook, kardemom, kaneel, verse kruiden, munt, sojasaus, sesamolie, vleesvervangers (tip: de vegetarische slager, o.a. verkrijgbaar bij Jumbo), tofu, tempeh en ga zo maar door.
  • Dineer met een salade, gestoomde/gewokte groente, zilvervliesrijst, quinoa, zoete aardappel, normale aardappel, huisgemaakte ovenfriet van zoete aardappel (geweldig), goed gevulde wraps, huisgemaakte burgers, paddenstoelen etc.
  • Tussendoortjes: fruit, snackgroente (wortel, tomaat, bleekselderij), noten, avocado met peper en zout.
  • Drankjes: water, bruisend water met verse citroen, groene thee, kruidenthee, koffie (probeer het eens met sojamelk in een goed koffiezaakje, best lekker).
  • Doe niet te moeilijk. Soms zit er ergens een beetje ei in, prima. Soms biedt iemand je iets aan met vlees, geen probleem. Soms heb je weinig keus maar wel veel honger, les geleerd (altijd appels op zak hebben, niet zozeer voor de dorst maar vooral voor de honger). Je lichaam heeft een marge voor minder gezond eten. Zolang je je eetpatroon maar baseert op whole-food-plant-based voeding.

Zoek lekkere recepten (het web staat er vol mee, gebruik het woord ‘vegan’). Zoek alternatieven op favoriete gerechten (ik maak bijvoorbeeld af en toe een super gezond broodje shoarma met vleesvervanger, huisgemaakte vegan knoflooksaus en veel groente).

Eet simpel gezond. Heb je trek? Pak een appel of een banaan. Al je problemen met voeding verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je echte voeding eet zul je niet meer overeten. Je raakt vol, en je trek verdwijnt. Na een appel en een banaan is je trek écht wel weg.

Helemaal zoals moeder natuur het allemaal ontworpen heeft. Weg eetstoornissen, weg overtollig vet, weg vage klachten.

5. Het geeft je een geweldig gevoel

Veel mensen kunnen niet goed tegen zuivel. Ik wist het niet, tot ik met zuivel stopte. Als ik het nu eet of drink krijg ik slijm in m’n keel, een beetje een opgeblazen gevoel en soms last van een prikkelbare darm (vooral als ik yoghurt eet).

Als ik nu word verleid om een flinke portie vlees te eten, dan voel ik ineens hoe lastig vlees te verteren is.

De Hollandse volkswijsheid zegt dat vlees, melk en kaas gezond zijn. Mijn lichaam is het echter eens met wat de onderzoeken bevestigen: ons lijf is ontworpen om planten te eten. Mogelijk met kleine toevoegingen dierlijke producten.

Zolang je er niet spastisch over doet, en gewoon luistert naar je lijf, is dit de makkelijkste manier van eten die er is. Het voelt goed, het is goedkoop, het is snel klaargemaakt, er is geen kans op salmonella besmetting, het vermindert je druk op ecosystemen, je stapt uit de cirkel van dierenleed, je komt op een gezond gewicht én je leeft langer met minder aandoeningen.

Even tellen. Dat is een win-win-win-win-win-win-win-win-situatie.

Het hoeft niet perfect. Je hoeft geen ‘veganist’ te worden. Je mag ook voornamelijk plantaardig eten. Je hoeft niet ‘voor altijd’ afscheid te nemen van kaasfondue of kipsaté (hoewel je zult merken dat je er steeds minder trek in krijgt, omdat plantaardige gerechten je simpelweg zo’n geweldig gevoel geven).

Er is niet dat moment dat je je ‘laatste ei’ eet. Ik heb nota bene kippen rondlopen die binnenkort een paar eieren per week gaan leggen!

Houd het simpel en geniet zoveel mogelijk van alle voordelen die planten je te bieden hebben. Dus ja. Heb je trek? Beweeg je hand richting de fruitmand en niet richting de snoepjes met fruitsmaak. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Gezond eten en afvallen is simpel 🥑

Gezond eten en afvallen cursusWil je meer tips en inspiratie om gezonder te eten? Schrijf je dan in voor mijn online cursus blei lijf.

Deze cursus helpt je gezond eten leuk, makkelijk en moeiteloos te maken. In kleine stappen, met slimme hacks en nieuwe gewoontes. Zo wordt gezond eten steeds makkelijker! 😁

Word slanker, gezonder, fitter en blijer met je lijf. Met blei lijf lukt het je wél om die Tony chocoladerepen te laten liggen en te kiezen voor gezond en lekker eten.

Lees meer over blei lijf en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test