Artikel opslaan

Maak kennis met de minimale effectieve dosis

Zodra het water kookt zet je het pitje zachter. Dat is logisch, want het gas op volle kracht laten stromen is verspilling. Het water heeft nog maar heel weinig input nodig om aan de kook te blijven. Een klein beetje warmte vormt de minimale effectieve dosis van kokend water.

De ‘minimale effectieve dosis’ of MED is de minimale hoeveelheid tijd/energie/geld die je in iets moet stoppen om bepaald een doel te bereiken. Alles wat je extra doet is overbodig, aangezien je je doel al hebt bereikt. Een aantal voorbeelden:

 • Je weet dat het kijken van een comedyserie je helpt ontspannen aan het einde van de dag. De ontspanning die je zoekt is al bereikt na één aflevering (minimale effectieve dosis). Toch blijf je voor de tv zitten, en investeer je meer tijd dan nodig is om je doel te bereiken.
 • Je auto gaat glimmen als je hem gewoon in de was zet (MED), toch poets je hard alsof je leven er vanaf hangt. Deze extra input helpt je niet extra goed je doel te bereiken. Je doel is al bereikt bij de MED (een glimmende auto).
 • Je ontdekt dat dagelijks acht uur slaap je helpt om fit en uitgerust door het leven te gaan. Extra nachtrust is dus overbodig, en werkt mogelijk zelfs in je nadeel.

Voor soChicken heb ik een wekelijkse checklist die me helpt de minimale effectieve dosis te bereiken. Mijn doel is om soChicken steeds inspirerender te maken en zo de website verder te laten groeien. De taken die hiervoor nodig zijn op wekelijkse basis heb ik verzameld op een checklist. Zodra de checklist is afgevinkt, weet ik dat alle overige werkzaamheden ‘extra’ zijn.

Natuurlijk werkt de MED niet altijd zwart-wit, maar het is een effectieve manier van denken om te voorkomen dat je onnodig veel tijd besteedt aan zaken die uiteindelijk niets toevoegen. En denk niet dat de MED ervoor zal zorgen dat je de kantjes er vanaf gaat lopen. Het hangt er helemaal vanaf wat jouw standaarden zijn en welke randvoorwaarden je hanteert. Jij bepaalt welk minimum je aanhoudt.

Enkele voorbeelden:

 • De verkoop is gesloten maar de klant is doodsbang van je. In dit geval doe je er goed aan om je minimum op te krikken naar: de verkoop sluiten én de klant tevreden maken.
 • Het huis is schoon genoeg dat je niet ziek wordt, maar nog steeds goor. Gooi je minimale standaard omhoog om een beter resultaat te bereiken.
 • Je hebt de taak afgerond (doel bereikt), maar je staat waarschijnlijk volgende week op straat. Tijd voor aanvullende randvoorwaarden (de taak afronden én kwaliteit leveren).

Laten we eens kijken hoe je de minimale effectieve dosis in jouw leven kunt integreren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Wat wil je ervaren, en hoe krijg je dit voor elkaar?

Mooi spul. De vraag is nu dus heel simpel:

 • Wat wil jij ervaren/bereiken;
 • Wat moet jij minimaal doen om dit te ervaren/bereiken?

Wat is jouw minimale effectieve dosis naar een fijn en gelukkig leven? Wat moet je minimaal doen om dit doel te bereiken?

Voor sommige levensgebieden is dit vrij simpel, zoals gezondheid (gezond eten, lekker bewegen, ontspannen en tevreden zijn). Voor andere levensgebieden, zoals je werk, kan het iets ingewikkelder zijn. Toch kun je met het MED-idee aan de slag gaan om je leven simpeler te maken.

De meest belangrijke vraag is wat je precies wilt bereiken. Wanneer je iets gaat ondernemen dan is er een moment dat de wipwap omslaat. Er komt een moment waarop je eerst niet succesvol was, en plotseling ineens wel succesvol bent. Eerst is het doel niet bereikt, en dan ineens wel. Het moment dat de wip omslaat is jouw minimale effectieve dosis. Je hebt dan de minimale input geleverd die nodig is om je doel te bereiken.

Maar je kunt alleen weten of dit het geval is, als je heel duidelijk voor jezelf hebt vastgesteld wat het is dat je probeert te bereiken. Om een voorbeeld te geven:

 • Het is mijn doel om soChicken inspirerender en groter te maken. Een onderdeel van mijn MED is daarom om drie keer per week een nieuw artikel te publiceren. Dat lijkt tot nu toe te werken.
 • Het publiceren van drie artikelen is echter niet het doel. soChicken laten groeien is het doel. Misschien zou het ook lukken met één artikel per week.
 • Ik stel echter de randvoorwaarde dat de website actief en levendig blijft, daarom publiceer ik niet minder dan drie artikelen.
 • Ik zou ook nog kunnen vaststellen dat ik soChicken sneller wil laten groeien. Wellicht groeit de website sneller met meer artikelen per week. Als het doel verandert, verandert waarschijnlijk ook de MED.

Het is dus belangrijk dat je weet wat ‘succes’ voor jou betekent. Wanneer heb je je doel bereikt? Wanneer ben je klaar? Als je dat weet, dan kun je uitzoeken wat jouw minimale effectieve dosis is.

Ontwikkel jouw checklist

Uiteindelijk komt het erop neer dat je een checklist voor jezelf maakt. Een checklist met de dingen die je minimaal moet doen om te ervaren wat je wilt ervaren. En dit hoeft geen intimiderende checklist te zijn, aangezien je gaat voor de minimale input die nodig is om gelukkig te zijn.

Om je op weg te helpen, hier een paar vragen inclusief suggesties:

 • Wat moet je minimaal doen om je rustig te voelen? (Wekelijks sporten, dagelijks mediteren?)
 • Wat moet je minimaal doen om promotie te maken? (Pro-actief zijn tijdens een vergadering, je opdrachten een dag te vroeg inleveren?)
 • Wat moet je minimaal doen om altijd vrolijk te zijn? (Bedenken waarvoor je dankbaar bent, spelen met je hond?)
 • Wat moet je minimaal doen om rond te komen? (Bijv. minimaal €1.300 verdienen per maand, door minimaal twee opdrachten te doen of een x aantal producten te verkopen)
 • Wat moet je minimaal doen om je vriendschappen goed te houden? (Om de week afspreken, wekelijks een berichtje sturen, bellen en de week doornemen etc.)
 • Etc.

Maak je eigen checklist, en bepaal wat jouw minimale geluks input is. Als je weet wat je minimaal moet doen om je fijn te voelen, dan wordt het leven een stuk eenvoudiger. Doe die dingen, en alles komt goed. Wat zet jij op je checklist?

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minder meuk, meer leukBen je toe aan meer rust, meer overzicht en meer eenvoud? In mijn gezellige eCursus Minder meuk, meer leuk vind je een praktisch stappenplan dat je helpt minimaliseren en je leven simpeler te maken.

Ervaar meer vrijheid, meer kalmte en meer voldoening. Je hebt dit leven maar één keer – besteed het aan dingen die je blij maken!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test