Artikel opslaan

1. Meer nieuwe dingen

Dit weet je al. Maar je weet ook hoe makkelijk het is om dit inzicht weer uit het oog te verliezen. Als je leven goed is – en je basisbehoeften voorzien zijn – zullen meer spullen je niet het geluk brengen dat je verwacht.

Soms kunnen spullen je helpen je leven makkelijker te maken. En op die manier kunnen spullen je geluk ondersteunen. Maar dit blijft niet eindeloos werken.

Een overvolle kledingkast maakt je niet gelukkiger. En er nog meer spullen bij proppen maakt het absoluut niet beter. Waar ons brein ons ervan wil overtuigen dat shoppen de oplossing is, blijkt het vaak effectiever om uit die spiraal te stappen en gewoon leren tevreden te zijn met wat we hebben.

Het niet hebben van bepaalde spullen heeft immers ook een hoop voordelen.

Lees ook:

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek ๐ŸŽ‰

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! ๐Ÿฅณ

Wacht niet te lang, de oplage mรฉt bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Meer ongezond eten

We eten rotzooi omdat we geloven dat het ons plezier of ondersteuning zal bieden. Maar na een korte, intense smaaksensatie merken we dat het eten van bende precies het tegenovergestelde veroorzaakt: we voelen ons sloom, ongezond en ontevreden.

Soms voelt het alsof dat volgende stuk taart, dat pak koekjes, die zak chips of die reep chocolade je oplossing is. Dat een paar glazen wijn je leven beter gaat maken.

De werkelijkheid is dat je met minder van dit soort voedingsmiddelen een beter leven realiseert. Want hoe minder bende je naar binnen stopt, des te beter je lichaam functioneert en des te beter je leven wordt.

Lees ook:

3. Meer erkenning

Maak je je ook vaak druk om wat anderen van je denken? Ja – dat is iets wat je los wilt laten. Waarom? Omdat het je belemmert in je vrijheid en je persoonlijke groei. Het gaat er niet om wat anderen denken, het gaat erom hoe jij je voelt over de manier waarop je je leven leeft.

Misschien voel je je geneigd om je bezig te houden met signalen van goedkeuring. De hartjes op Instagram, de likes op Facebook, het aantal appjes dat je krijgt. Maar weet dat al die zaken niets betekenen als je ze gebruikt om je eigen gaten op te vullen.

Wat je nodig hebt is niet meer erkenning, meer bevestiging en meer goedkeuring van buitenaf. Wat je nodig hebt is zelfliefde, zelfacceptatie en zelfcompassie. Zodat je eigenwaarde niet langer afhankelijk is van je omgeving. Dat je vanbinnen weet dat je goed genoeg bent. Niemand kan je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent – tenzij jij het toelaat.

Lees ook:

4. Meer comfort en luiheid

Wil je je dagen slijten op een bank vol kussens, kijkend naar YouTube en Netflix? Is dat echt waar je gelukkig van wordt?

Vaak hebben we het gevoel dat een lui en comfortabel leven ons het meest gelukkig zal maken. Lekker nietsdoen. Niet werken, geen uitdagingen, gewoon bestaan en meer niet.

Prima allemaal – maar bestaan is niet hetzelfde als leven.

Je tijd in dit leven is niet eindeloos. En de momenten die je het meest gelukkig en dankbaar maken op de lange termijn, zijn niet die luie momenten op de bank.

Natuurlijk is ontspanning een belangrijk onderdeel van een goed leven. Rijst is onderdeel van een heerlijke curry. En curry kunnen veel mensen elke dag wel eten. Maar niemand wordt gelukkig van elke dag alleen de droge rijst. De smaak en sensatie zit hem uiteindelijk in de saus.

Gebruik ontspanning om een goed leven te ondersteunen. En richt je aandacht op groei en het overwinnen van ongemakken. Dat is niet altijd leuk en comfortabel. Maar het zorgt wel voor een leven waarin je steeds krachtiger, liefdevoller, kalmer en veerkrachtiger wordt.

Lees ook:

5. Meer worstelen met je dagelijkse drama

Ik zeg altijd maar zo: drama geeft het leven kleur. Maar neem je het drama in je leven te serieus, dan word je langzaam in het slachtofferrolmoeras gezogen. En daar is niets leuks aan.

We hebben het gevoel dat drama ontstaat door wat ons overkomt. Door hoe anderen zich gedragen. In werkelijkheid ontstaat drama volledig in ons eigen hoofd. Door hoe we denken, wat we denken en hoe diep we op deze gedachten ingaan.

Het verminderen van drama vormt een belangrijk thema van mijn nieuwe boek. En รฉรฉn van de dingen die je wilt doen is jezelf niet constant zien als slachtoffer van de situatie. Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd. Je kunt wel veranderen hoe je er zelf mee omgaat. Laat je je vastzuigen in het moeras, of kies je de weg opwaarts richting vergeving, kalmte, acceptatie en beweging richting een betere toekomst?

Lees ook:

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test