Jouw probleem is jouw probleem
Is het je weleens opgevallen dat een probleem niet verdwijnt door erover te klagen? Wanneer je niet tevreden bent over je leven is het belangrijk dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij bent namelijk de enige die echt een positieve draai kan geven aan jouw bestaan.
Veel mensen reageren niet constructief wanneer ze worden geconfronteerd met problemen en vervelende situaties in hun leven. Wanneer het leven hen niet bevalt, reageren ze op de situatie met één of meerdere van de onderstaande mogelijkheden:
- Het probleem bij een ander leggen;
- De oorzaak van het probleem bij een ander leggen;
- Tegen anderen klagen over de situatie;
- Rondhangen in gevoelens van zelfmedelijden;
- Het probleem ontkennen;
- Leren leven met de situatie vanuit een gevoel van verslagenheid;
- Het probleem verzachten met destructief gedrag (overmatig snoepen, drinken, gamen etc.).
Hoewel al deze mogelijkheden je stuk voor stuk niet vooruit helpen, blijft het een makkelijke manier om met je problemen om te gaan. Toch los je er niets mee op. Je verlegt de verantwoordelijkheid over jouw geluk, terwijl jij de enige bent die hiervoor verantwoordelijk is.
Kiezen voor je eigen verantwoordelijkheid
Wanneer je verantwoordelijkheid neemt over je leven heb je slechts twee eenvoudige keuzes wanneer je wordt geconfronteerd met een situatie waarover je niet tevreden bent:
- Accepteer de situatie;
- Doe iets om de situatie te veranderen.
Zoals je ziet zijn dingen als klagen en anderen de schuld geven geen onderdeel van deze keuzes. Jouw probleem is jouw probleem, en het is dus jouw verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen.
Maar dat is toch niet eerlijk?
Niet iedereen heeft het even makkelijk in het leven. De één wordt geconfronteerd met tegenslag op tegenslag, terwijl het leven de ander voor de wind lijkt te gaan. Het leven is niet eerlijk verdeeld. Ben je ontevreden over dat gegeven? Dan heb je twee keuzes, accepteer dat het leven niet eerlijk is of doe er iets aan.
Zo neem je verantwoordelijkheid over je leven
Hoe doe je dat dan, verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven? De volgende stappen kunnen je op ideeën brengen:
- Draag de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid. Jij moet in je lichaam leven. Je kunt het volstoppen met ongezonde voeding omdat je vanwege een ruzie niet lekker in je vel zit. Bedenk echter dat jij degene zult zijn die de consequenties moet dragen, niet de persoon waar je ruzie mee hebt.
- Dingen die jij zegt worden aan jou gekoppeld. Zeg geen dingen die je eigenlijk niet wilt zeggen, of dingen waar je eigenlijk niet achter staat. Heb je iemand gekwetst met jouw woorden? Neem dan je verantwoordelijkheid en bied je excuses aan.
- Pak je eigen problemen aan. Zeur er niet over. Stop je energie liever in het nemen van stappen in de juiste richting. Los je eigen problemen op. Hierdoor word je sterker, onafhankelijk en bovendien een stuk gelukkiger.
- Laat de realisatie van je dromen niet afhangen van andere mensen. Het zijn jouw dromen, niet die van hen. Als iemand jou niet kan helpen, ga op zoek naar een ander. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.
- Verwacht niet dat je partner je gelukkig kan maken. Dat kan hij/zij niet. Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid, dus denk aan de twee keuzes die je hebt.
- Studeren doe je voor jezelf, niet voor je docent.
- Geef nooit de schuld aan de buitenwereld. Sta jezelf niet toe om lang te blijven hangen in gevoelens van verslagenheid en zelfmedelijden. Als de wereld niet meewerkt betekent dat dat je iets nieuws moet bedenken. Pak het anders aan of accepteer de situatie waarin je verkeert.
- Leef naar je eigen waarden, volgens je eigen standaarden.
- Heb je ruzie met je partner of een goede vriend(in)? Sta dan stil, en zoek eerst de oplossing in jezelf voordat je vraagt de ander te veranderen. Vaak heb jij een groter aandeel in de situatie dan je denkt, en jij kunt je eigen verantwoordelijkheid nemen en zelf je trots opzij zetten.
- Neem je eigen verantwoordelijkheid richting de omgeving en de natuur. Jij kunt kiezen je afval te scheiden, stroom te besparen en minder vlees te eten ook al doen je vrienden dat niet.
- Geef jezelf de zorg die je nodig hebt. Geef jezelf de liefde die je nodig hebt. Geef jezelf rust, tijd, licht en ruimte.
- Besef, elke dag opnieuw, dat jouw geluk jouw verantwoordelijkheid is.
Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is niet moeilijk. Het vereist hier en daar wellicht wat wilskracht, maar je zult merken dat het op de lange termijn altijd de moeite waard is. Jij leeft ten slotte ook voor jezelf, niet alleen voor anderen.
Verander je leven
Wil je meer tips die je helpen je leven in eigen hand te nemen? Lees dan het onderstaande boekje. Voor slechts een paar euro kun je je laten begeleiden naar een leven volgens jouw eigen standaarden.
Reacties
Heb het boekje 'Coach jezelf naar succes' al een poosje in huis. Het is in één woord geweldig. Je krijgt een scala aan mogelijkheden aangereikt die je wel of niet kunt gebruiken om het voor jou tot een succes te maken. Voor mij is dit boekje de aanleiding geweest om van baan te veranderen en daadwerkelijke constructief stappen te zetten naar succes! Niet helemaal van passief naar actief maar toch …. het zetje in de rug waar ik net behoefte aan had. 'k Heb mij niet laten weerhouden door economische crisis, onzekerheid rond bezuinigingen, toenemend werkloosheidscijfer o.i.d. heb gewoon mijn hart gevolgd en met succes een stap gezet. AANBEVOLEN dus!
Heel mooi gezegd weer ,we hebben idd zelf invloed op ons leven ,hoe we erin staan wat er er van maken gr.colinda
door geen ja tezeggen als je liever nee zou zeggen
maar zonder iemand te kwetsen
Heel leerrijk ga ik zeker eens toepassen !
Hmz… toch iets waar ik het moeilijk mee heb is dat je altijd eerst de dingen bij jezelf moet gaan zoeken. Dat doe ik nu al heel lang. Dan ga ik in therapie en zegt de therapeut me dat ik dat eigenlijk niet mag doen… soms zijn de dingen gewoon echt niet mijn schuld. Soms doen mensen dingen omdat zij met iets zitten bij hen en niet omdat het iets bij mij is. Soms zijn mensen boos op me, of lopen dingen mis of krijg ik onenigheid met een vriendin en heeft het helemaal niets met mij te maken… hoe mensen reageren heeft niet altijd iets met mij te maken. En ik weet dat in de spirituele wereld trots vaak als iets negatiefs wordt gezien maar waarom zou ik steeds mijn trots op zij moeten zitten? Wat doet dat mijn mijn eigenwaarde en eigenrespect. En nu zou je kunnen zeggen dat dat mijn ego is dat spreekt? Maar is dat echt zo? Als ik steeds diegene ben die mijn trots op zij zet dan voel ik me een voetveeg… Ik heb het jaren gedaan omwille van het spirituele en ben er niets mee opgeschoten. Het deed mijn zelfbeeld niets goed…
Begrijp je wat ik bedoel? Dus daarmee zit ik nu in de knoop als ik dit soort artikels lees…
Jelle, het is zeker niet als kritiek op jouw artikel gebeurd. Het is gewoon een reflectie die ik maak voor mezelf… iets waar ik het zelf nu moeilijk mee heb en wat ik niet goed begrijp… langs de ene kant lees ik overal dat je zelfvertrouwen moet hebben en moet werken aan jezelf beeld, langs de andere kant moet je je trots opzij zetten en zelf altijd als eerste over de brug komen als er ergens iets mis gaat want je hebt er altijd mee schuld aan… ik vind het moeilijk te verzoenen.
Maar ik ben heel blij met je sites en je artikels. Ze zijn meestal heel goed en zoals je ziet geven ze stof tot nadenken.
Ik denk dat je het veel te ingewikkeld maakt voor jezelf. Het idee is niet dat je je ‘trots’ opzij zet. Het idee is dat jij het heft in eigen hand neemt, omdat jij degene bent die een probleem ervaart. Je lost een probleem niet op voor een ander. Je lost het op voor jezelf. En op die manier zijn zelfvertrouwen en zelf initiatief nemen prima verenigbaar.
Stel, iemand is kribbig en behandelt jou daarom slecht. Dat is niet jouw schuld, het komt door het humeur van die persoon. Het idee is dan niet dat jij sorry komt zeggen om het goed te maken (dan ben je een voetveeg). Het idee is wel dat jij degene bent die de stilte doorbreekt, en een gesprek aangaat. Omdat jij het niet pikt dat er zo met je wordt omgegaan. Dat je jouw grenzen aangeeft, duidelijk maakt hoe jij behandeld wilt worden (“Ik pik het niet dat je zo tegen me praat, ik begrijp dat je chagrijnig bent, maar dat hoef je niet op mij af te reageren. Als je zo verder gaat ga ik ervandoor.”).
Zo los je jouw probleem op, namelijk dat mensen je niet goed behandelen. Dan hoef je niet je trots opzij te zetten, dan mag je juist trots zijn! ;)
Oké dank je Jelle, daar kan ik me wel in vinden. Dat begrijp ik idd niet altijd uit de teksten die ik daarrond lees. Dank je voor de uitleg, nu ben ik weer helemaal mee. En bedankt ook voor het artikel van vandaag op over het ego… het sluit er mooi op aan :-)
mooi artikel! het nadenken er over waard!
Ik ben het niet met deze stellingen eens. Ik denk dat ieder probleem een probleem van de maatschappij is. De oplossingen die worden aangedragen worden teveel bij het individu geplaatst. Ik denk dat heel veel mensen daar ongelukkig van worden en dat werkt weer door op het geheel. En je kunt door deze stellingen teveel gefocust raken op jezelf, want immers alleen jijzelf kunt jezelf redden terwijl er duizenden mensen om je heen zijn, ben je alleen. Ik denk dat de meeste mensen met liefde en plezier hun verantwoording nemen, dus heeft het geen zin om dat specifiek zo te benoemen als zijnde oplossing, is mijn idee hierover. Mensen die het woord slachtofferrol bv. aan iemand toebedelen zitten zelf het meest in de slachtofferrol, als je begrijpt wat ik bedoel daarmee.
Dank Jelle voor de zinvolle tips.
Top site! Goede inzichten. Eindelijk iemand die het net zo simpel en duidelijk ziet als ik. En het werkt ook nog :-)
Suc6!
Mvg,
Chris