Artikel opslaan

Nee, het leven is niet vanzelfsprekend

Het leven is een wonder. Het is bijzonder en speciaal, niet vanzelfsprekend. Steeds wanneer je probeert om het leven als vanzelfsprekend te beschouwen daalt je geluksniveau. Wanneer je je best doet om het leven te zien voor het wonder dat het is, stijgt je geluksniveau.

Dankbaarheid is een gevoel dat het wonder terugbrengt in je leven. Hoe vaker jij je dankbaar kunt voelen, des te gelukkiger je zult zijn. Maar hoe doe je dat, iedere dag dankbaar zijn? Hieronder vijf handige tips.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

1. Besef dat je dankbaar kunt zijn voor imperfecte dingen

Perfectie bestaat niet. Of beter: perfectie bestaat altijd. Je kunt naar de wereld kijken en overal imperfectie zien. Al deze dingen die niet goed zijn, die niet kloppen, geven je weinig reden om je dankbaar te voelen en vooral heel veel reden om cynisch te zijn.

Wanneer je echter om je heen kijkt en alles als perfect beschouwt, is het leven precies goed zoals het is. Wij hebben de neiging om van perfectie een heel smal begrip te maken. Perfectie is overal. Jij bent perfect, precies zoals je bent. De mensen om je heen zijn goed zoals ze zijn, de natuur is perfect met al haar chaos, het leven is perfect zoals het op dit moment is. Perfect met alle imperfecties, met alle tekortkomingen.

Door het imperfecte te waarderen is er meer om dankbaar voor te zijn. Dingen hoeven niet te lopen zoals jij wilt dat ze lopen om toch mooi te zijn. Het leven hoeft niet volgens het boekje geleefd te worden om gewaardeerd te worden. Je mag dankbaar zijn voor zowel fijne als vervelende gebeurtenissen, je kunt dankbaar zijn voor alles wat niet perfect is.

2. Neem dankbaarheid mee je dag in

Door je dag te starten met dankbaarheid start je de dag met een positief gevoel. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om ‘s ochtends (voor de spiegel, in de auto of tijdens het uitlaten van de hond) te bedenken waarvoor je vandaag allemaal dankbaar kunt zijn. Je zult zien dat je er iedere dag beter in wordt, en dat dit gevoel je helpt iedere dag goed te beginnen.

3. Help andere mensen dankbaarder te zijn

Je leert zelf het snelst door het andere mensen te leren. Stimuleer de mensen om je heen om zich dankbaarder te voelen. Vraag ze bijvoorbeeld wat er op dit moment allemaal goed gaat in hun leven, waar ze het meest tevreden over zijn, waarvoor ze zich dankbaar voelen.

Dit levert niet alleen interessante, positieve gesprekken op. Je helpt bovendien een omgeving te creëren waarin mensen positiever praten en het leven meer en meer gaan waarderen.

4. Zoek het positieve in al het negatieve

Wanneer dingen verkeerd gaan is het makkelijk om pessimistisch te worden. Het is duidelijk wat er allemaal mis is, en het is verleidelijk om deze aspecten keer op keer te herhalen. Het is echter ook een hele leuke uitdaging om in iedere negatieve gebeurtenis de positieve aspecten te zoeken.

Alles heeft twee kanten. Dat betekent niet dat deze kanten altijd in balans zijn, maar alles heeft zowel positieve als negatieve kanten. Probeer vaker te denken aan de positieve kanten, juist wanneer de negatieve aspecten overduidelijk aanwezig zijn.

5. Maak er een kleine gewoonte van

Het voelen en uiten van dankbaarheid is een gewoonte die je jezelf kunt aanleren. Door jezelf op vaste momenten dankbaar te voelen wordt het al snel een gewoonte. Voel je bijvoorbeeld altijd dankbaar als je een rondje met de hond maakt, of wanneer je bijvoorbeeld je sleutelbos in je zak voelt. Of schrijf elke dag in je dagboek wat er allemaal goed is aan je leven.

Wanneer je je vaak dankbaar voelt wordt het op een gegeven moment een tweede natuur. Dan word je een dankbaar persoon. Dan ervaar je geluk op een dagelijkse basis, en krijgt je leven haar glans terug.

Dankbaarheid maakt alles beter

Dankbaarheid - je snelweg naar blijdschap Bundel

In deze Bundel wil ik het met je hebben over de kracht van waardering en dankbaarheid. Deze snelweg naar blijdschap is namelijk zó simpel en voor de hand liggend dat we hem - in onze zoektocht naar vernieuwende antwoorden - steeds uit het oog verliezen.

Ontdek hoe krachtig waardering is en op welke slimme manieren je dankbaarheid kunt gebruiken om alle gebieden in je leven op te lichten. 💛

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,6 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test