1. Besef dat je niet je gevoelens bént

Jij en je gevoelens zijn niet één. Je gevoelens ervaar je. Je kunt ze observeren, je kunt ze versterken en verzwakken. Je kunt je gevoelens toelaten of blokkeren, je kunt zelfs je gevoelens veranderen.

Besef dat je op dit moment vervelende gevoelens ervaart, maar dat deze gevoelens geen onderdeel zijn van wie jij bent. Dus durf je gevoelens te voelen, laat ze komen en gaan. Observeer wat je voelt, en vraag je af wat deze gevoelens voor jou betekenen.

2. Bedenk dat je door tegenslagen groeit

Moeilijke tijden zijn niet alleen maar kommer en kwel. Het zijn juist de moeilijke periodes in het leven die jou vormen als persoon. Tegenslagen maken je sterker, veerkrachtiger en wijzer.

Dat neemt niet weg dat moeilijke tijden verschrikkelijk zijn om door te maken. Toch kan dit besef je helpen om even een stapje naar achteren te doen, en je eens af te vragen welke goede ontwikkelingen er uit deze periode voort kunnen komen. Want hoe stom het in sommige gevallen ook klinkt: ieder nadeel heeft zijn voordeel.

3. Besef dat alles uiteindelijk goed komt

Hoe donker je leven er op dit moment ook uit ziet, je kunt erop vertrouwen dat alles uiteindelijk goed zal komen.

Wat er ook gebeurt in jouw leven, morgen zal de zon weer opkomen. De seizoenen zullen komen en gaan, de zee zal stijgen en zakken. De nacht zal komen en verdwijnen, de bloem zal groeien en verwelken.

En zelfs wanneer de aarde niet meer zou bestaan, dan blijven de sterren stralen, nieuwe werelden ontstaan en oude werelden verdwijnen. Het heelal gaat door, met of zonder jouw problemen, met of zonder jouw angsten en zorgen.

Stap naar achteren en relativeer. Uiteindelijk zullen je problemen verdwijnen, uiteindelijk zal alles goed zijn.

4. Ontdek dat je niet bang hoeft te zijn

Zodra je weet dat alles uiteindelijk goed zal komen hoef je niet langer bang te zijn. Angst is een emotie die je verlamt, die je doet samentrekken, die haaks staat op alles wat goed voelt.

Heb de moed om je angst te laten varen. Leef, ook in deze moeilijke tijden, zoveel mogelijk vanuit liefde. Je zult merken dat je wereld een stuk zonniger wordt zodra je je angst durft los te laten.

Je hoeft niet bang te zijn. Het leven is een bijzondere ervaring. En wat je ook overkomt, je hebt altijd jezelf nog. Lees ook Wees Niet Bang.

5. Zie dat er iets te lachen valt

Het leven is niet alleen serieus. Je problemen zijn niet alleen serieus. Zelfs wanneer de hele wereld om je heen in lijkt te storten is er nog reden om te lachen. Lach om je fouten, om de belachelijke situatie waarin je zit.

Lach om jezelf, om hoe je reageert. Het maakt niet uit hoe groot je problemen zijn. Probeer afstand te nemen en probeer erom te lachen.

6. Accepteer dat je je ongelukkig voelt

Soms is het leven mooi, soms is het leven verschrikkelijk. Stop met vechten tegen je gevoel, accepteer dat je je ongelukkig voelt. Daar is niets mis mee. Het hoort bij de eb en vloed van het leven.

Nu zit je niet goed in je vel, over een tijdje zul je veel beter in je vel zitten. Dus maak je geen zorgen. Je mag ongelukkig zijn.

Negatieve gevoelens loslaten

Negatieve gevoelens leren loslaten Bundel

Word je regelmatig geconfronteerd met negatieve gevoelens? In deze bundel laat ik zien hoe je negatieve gevoelens kunt loslaten. Ontdek hoe je meer vrijheid, rust, ruimte en liefde ervaart.

Ontdek een praktische oefening die je dagelijks kunt herhalen. Daarnaast laat ik zien wat die negatieve gevoelens precies zijn, zodat het eenvoudiger wordt om jezelf te bevrijden van die knoop in je buik.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test