Artikel opslaan

1. Je bent niet zwak

Je bent niet zwak, je bent anders. Je denkt na voordat je iets zegt. Dit kan soms een paar dagen of weken duren afhankelijk van de situatie. Je pikt vliegensvlug emoties op. Het oppikken van emoties houdt in dat je weet hoe een ander zich voelt en hoe je je in een bepaalde situatie kunt gedragen.

Je bent een empathisch persoon met een enorme dosis inlevingsvermogen. Dat je je tijd neemt om jezelf mentaal voor te bereiden op nieuwe activiteiten betekent niet dat je zwak bent. Je wilt voorbereid zijn en weten wat je kunt verwachten. Hiermee verwerk je al een set aan nieuwe prikkels, voordat je aan de activiteit bent begonnen. Dit is juist slim en tactisch.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Je bent niet anti-sociaal

Misschien heb je dit weleens naar je hoofd gegooid gekregen – dat je anti-sociaal bent. Omdat je een keer niet mee naar een feestje gaat. Knoop goed in je oren dat je dit absoluut niet bent.

Hooggevoelige personen hebben nu eenmaal meer rust nodig, omdat ze zoveel prikkels hebben te verwerken. Je bent sociaal op de dagdelen dat jij ervoor kiest sociaal te zijn. Het is jouw keuze. Dus laat niemand je aanpraten dat je anti-sociaal bent.

3. Je bent niet verlegen

Het kan zijn dat je wel verlegen bent. Mocht dit zo zijn dan is dit stukje niet aan jou gericht. Ik heb het over de mensen die ‘verlegen’ worden genoemd, terwijl zij zichzelf absoluut niet als verlegen ervaren.

HSPers kijken in sociale situaties eerder de kat uit de boom, ze willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Dat ze eerst niets zeggen, betekent niet dat je hen mag labelen tot ‘verlegen’ persoon. Het kan zijn dat dit label hen hun hele leven blijft achtervolgen.

Neem jezelf voor wie je bent en ook hier weer, als je voelt dat je niet verlegen bent, ben je het niet. Je bent voorzichtig en daar is niets mis mee.

4. Je overdrijft je emoties niet

Emoties zijn stuk voor stuk enorm krachtig. Op het moment dat je een emotie volledig toelaat, is aan je hele lijf te zien hoe jij je voelt.

Volwassenen hebben door de jaren heen trucjes geleerd om hun emoties niet volledig te laten zien. Ze hebben het afgeleerd uit angst erom veroordeeld te worden. Maar kijk eens naar kleine kinderen.

Als zij zich blij, boos, verdrietig of bang voelen, kun je dit aan hen zien. Hoe fijn is het om gewoon jezelf te kunnen zijn? Dus de volgende keer dat iemand tegen je zegt wat een drama queen je bent of dat je overdrijft: kijk hen aan en voel des te meer, want jij bent gewoon jij.

5. Je bent niet per definitie een introvert

Elaine N. Aron heeft onderzocht dat 70% van de HSPers introvert is en de resterende 30% extravert. De kans is groot dat je introvert bent, maar het is mij wel duidelijk geworden dat HSPers zeker wel extravert kunnen zijn.

Om extravert te kunnen zijn dien je je veilig te voelen en vaak vermijden HSPers situaties om zich te beschermen tegen overprikkeling. Introverte HSPers kunnen over diverse talenten en kennis beschikken die zij met de wereld zouden kunnen delen.

De enige voorwaarden zijn dat zij zich compleet zeker over zichzelf voelen en een intrinsieke motivatie hebben om hun talenten te willen delen. Vaak voelen zij de motivatie niet, omdat ze denken dat het niet voor hen is weggelegd.

Zodra je openstaat voor persoonlijke ontwikkeling kun je zomaar bij je introverte zelf ontdekken dat je onder bepaalde omstandigheden zeer extravert kunt zijn.

6. Je bent geen vreemde eend in de bijt

Niet naar dance festivals willen of zonder moeite Koningsdag in de achtertuin willen meemaken. Dan ben je absoluut geen vreemde eend in de bijt. Je komt er gewoon voor uit dat je geen behoefte hebt aan die drukte.

Je maakt ze misschien niet vaak mee, maar er zijn HSPers met een kantoorbaan die personeelsfeestjes, teambuildingsactiviteiten en wekelijkse borrels steevast vermijden. Het maakt je waarschijnlijk niet heel populair, maar je kiest tenminste voor jezelf.

Ook als je voor jezelf kiest is het mogelijk om leuke professionele en persoonlijke contacten te hebben en te onderhouden. Communiceer waar je behoefte aan hebt en doe vooral waar je behoefte aan hebt.

7. Je bent niet per definitie angstig

In mijn coaching praktijk begeleid ik mensen die van kind af aan als angstig zijn bestempeld. Dit stempel nemen ze mee hun volwassenen leven in. Door de begeleiding werd duidelijk dat het vaak de angst is die bij de ouders leven en op een onbewuste manier aan de kinderen is doorgegeven.

Ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun kleine jongen voor schut staat als hij verkleed is als een meisje of zetten hem doelbewust op een vechtsport om zich als tengere en zwakke jongen te kunnen verdedigen.

Aan de andere kant is het heel normaal en natuurlijk dat kinderen zich in een bepaalde leeftijdsfase angstig voelen. Bijvoorbeeld ten aanzien van de dood of wanneer ze op tv geweld voorbij zien komen. Door deze angsten bespreekbaar te maken, krijgt de angst een plek en hoeven ze niet meer bang te zijn.

8. Het is geen ziekte, je hebt geen HSP

Regelmatig hoor ik van mensen dat ze HSP hebben: “Ik wil ervan af. Ik heb geen zin om overal rekening mee te houden.”

Bij deze wil ik je op het hart drukken dat je geen HSP hebt. Integendeel, je bent hooggevoelig. En dit besef zorgt voor een wereld van verschil.

Accepteer je hooggevoelige zelf in zijn volledigheid en je zult een vrolijker en gelukkiger persoon zijn. Hooggevoelig zijn houdt niet in dat er (drukke, intens overprikkelende) werelden van je af worden genomen, het houdt in dat er nieuwe werelden voor je open gaan.

Werelden waar je intens van kunt genieten en kunt delen met mensen die dezelfde aspecten van het leven weten te waarderen.

Overprikkeling verminderen in 6 stappen

Overprikkeling verminderen & voorkomen Bundel

Raak je regelmatig overweldigd en overprikkeld? In deze compacte cursus werken we samen om je brein te ontprikkelen in 6 behapbare stappen.

Verminder die uitputting en dat overweldigende gevoel van overprikkeling stap voor stap. Vind meer rust, comfort, balans en blijdschap - zelfs in prikkelrijke situaties.

Ga aan de slag met praktische oefeningen die direct werken, en ontprikkel je brein en zenuwstelsel in slechts een korte tijd.

Gun jij jezelf ook meer rust en blijdschap?

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test