Artikel opslaan

Goede vrienden zijn goud waard

Vrienden verrijken je leven. Je vrienden vormen niet alleen een bron van blijdschap en steun in moeilijke tijden. Ze vormen jouw identiteit.

Je vrienden zijn een deel van wie jij bent. Iedere vriendschap haalt andere eigenschappen in je naar voren, iedere vriend vervult een stukje van jouw karakter.

Het is niet voor niets dat goede, sterke vriendschappen een grote bron van geluk zijn. Vriendschappen geven je leven glans en betekenis. Daarom hieronder zeven praktische tips die je helpen je vriendschappen te versterken. Want hoe sterker de band, des te meer geluk jullie aan elkaar kunnen geven!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Focus op jullie gemeenschappelijke eigenschappen

Vriendschappen ontstaan wanneer je jezelf herkent in de ander. Je hebt iets gemeen. Dat kan van alles zijn. Je volgt dezelfde opleiding, jullie zijn collega’s, je hebt dezelfde kijk op de wereld, deelt dezelfde hobby, beoefent dezelfde sport, lacht om dezelfde grappen en ga zo maar door.

De dingen die jullie gemeen hebben vormen de basis voor jullie vriendschap. Focus je daar dus ook op. Juist wanneer jullie gemeenschappelijke basis dreigt weg te vallen, bijvoorbeeld wanneer iemand een andere levensfase in gaat dan jij (verhuizen, nieuwe baan, relatie, samenwonen, trouwen, kinderen etc.).

Vriendschappen gaan vaak verloren wanneer iemand een andere levensfase in gaat. Wees je hiervan bewust, en blijf je richten op datgene wat jullie bindt in plaats van de dingen die verschillend zijn.

2. Geef jezelf bloot

Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. En op het moment dat jij vertrouwen vestigt in de ander, zal de ander eerder geneigd zijn om jou ook te vertrouwen.

Wanneer jij jezelf blootgeeft, je kwetsbaar opstelt en je diepere gevoelens deelt met de ander, zal dit een extra dimensie aan jullie vriendschap geven. Want wanneer jij gevoelige informatie over iemand krijgt, dan heb jij plotseling de mogelijkheid om iemand te kwetsen. Door iemand deze mogelijkheid te geven laat je blijken dat je hem of haar vertrouwt, en dat versterkt jullie band.

Met je beste vrienden deel je dingen die je niet met andere mensen deelt. Door vertrouwen in de ander te vestigen en jezelf bloot te geven kan er een mooie band ontstaan die je leven zal verrijken.

3. Accepteer elkaars unieke eigenschappen

Vrienden zijn niet alleen hetzelfde als jij. Ze zijn in bepaalde opzichten ook heel anders. Dat is leuk, en dat is soms irritant.

De kunst is om je niet al te druk te maken om elkaars verschillen. Probeer erom te lachen samen, accepteer elkaars minpunten. Als jullie allebei helemaal hetzelfde zouden zijn dan valt er ten slotte weinig te beleven!

Je vrienden houden je vaak een spiegel voor, ze laten je zien hoe het ook anders kan. Je kunt elkaar laten weten welke kanten van elkaar je minder waardeert, maar probeer de ander niet te veranderen. Accepteren en waarderen, probeer er juist om te lachen!

4. Verplaats je in de problemen van de ander

Vrienden delen hun zorgen en problemen met elkaar. Wanneer een goede vriend(in) zijn of haar problemen met jou deelt, doe dan je best om er ook echt voor diegene te zijn.

Luister actief, stel vragen om erachter te komen waar precies het probleem ligt, en verplaats je zoveel mogelijk in de situatie van de ander. Laat je echter niet meeslepen in een stroom van negativiteit. Goede vrienden maken elkaars leven leuker, dus help je vriend(in) de problemen te relativeren, bedenk samen oplossingen en sleep je bezorgde maatje terug de positieve vibe in!

5. Toon respect voor zijn of haar mening en werkwijze

Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om een geweldige vriendschap te hebben. Jullie zijn hetzelfde en jullie zijn verschillend, dus jullie nemen niet altijd dezelfde beslissingen.

Je kunt af en toe je best doen om je beste vrienden van mening te doen veranderen. Maar besef altijd dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. Je vrienden mogen hun eigen fouten maken, ze mogen hun leven anders inrichten dan jij en ze mogen anders denken over bepaalde dingen.

Nogmaals, richt je niet op de dingen die jullie verschillend maken, richt je op jullie gemeenschappelijke basis. De rest is niet zo relevant voor jullie vriendschap.

6. Blijf werken aan de basis van jullie vriendschap

Een intense vriendschap met een collega kan plotseling doodbloeden als hij of zij het bedrijf verlaat. De gemeenschappelijke basis komt te vervallen, waardoor het bestaansrecht voor jullie vriendschap vervalt.

Het kan ook zijn dat jullie basis breder is, maar niet langer wordt gevoed waardoor hij vroeg of laat uitgeput zal zijn, en jullie alleen nog maar met elkaar omgaan vanwege ‘old times sake’. Laat dat niet gebeuren bij geweldige vrienden!

Vraag je eens af waarop jullie vriendschap gebaseerd is. Welke gemeenschappelijke basis delen jullie? Het kan zijn dat je al jaren teert op een basis die eigenlijk aan het afkalven is. Leuk dat jullie bij elkaar in de klas hebben gezeten op de mavo, maar nu ben je dertig, wat bindt jullie nu?

Om je vriendschappen goed en verfrissend te houden is het belangrijk dat je samen constant werkt aan jullie basis. Maak samen nieuwe herinneringen aan, ga leuke dingen doen. Blijf niet hangen bij vroeger, maar kijk vooruit. De tijden zijn veranderd, jullie zijn misschien drukker en minder onbezorgd dan vroeger. Wat kun je doen om toch van elkaar te genieten, en elkaars leven te verrijken?

7. Maak tijd voor een goed gesprek

Eén goed gesprek kan soms jullie gezamenlijke basis versterken voor de komende jaren. Door de tijd te nemen om echt met elkaar te praten kan jullie vriendschap echt extra betekenis krijgen. Je kunt plotseling beseffen hoe geweldig die vriend(in) eigenlijk is, en hoe blij je bent dat die persoon in je leven is.

Zorg dat je regelmatig met elkaar praat, en zorg dat je ervoor in de gelegenheid bent. Ga samen uit eten, hang een avondje op de bank, bezoek een spa, ga een dagje op stap. Goede gesprekken ontstaan vaak nadat je wat uurtjes met elkaar hebt opgetrokken (of wat wijntjes op hebt), en elkaar al helemaal hebt bijgekletst over het dagelijks leven.

Door de ruimte te geven voor goede gesprekken kun je je vriendschap sterk en vitaal houden. Wissel gevoelens uit, neem elkaar in vertrouwen, en merk hoe jullie band dieper en dieper wordt. En hoe sterker jullie vriendschap, des te meer deze vriendschap voor jou en de ander zal betekenen.

Nieuwe vrienden, leuker leven

Moeiteloos nieuwe vrienden maken Bundel

Goede vrienden maken het leven leuker en lichter. Maar soms voelt het uitdagend om nieuwe vriendschappen te sluiten.

In deze Bundel deel ik een praktische methode die je kunt gebruiken om snel en moeiteloos nieuwe vrienden te maken. Ook als je weinig tijd hebt en ook als je verlegen bent.

Ontdek hoe je zelfverzekerd contact legt, hoe je je charisma vergroot, hoe je leuke gesprekken voert, hoe je stap voor stap investeert in een nieuwe vriendschap en nog veel meer.

Inclusief handige bonussen, leuke oefeningen en praktische opdrachten. 🎉

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test