Artikel opslaan

Meten in scheten

Ik grapte er weleens over met Janneke – een dierbare vriendin sinds de middelbare school – ”pas als je scheten bij elkaar durft te laten, ben je helemaal op je gemak bij elkaar”.

En het is waar. In een hechte vriendschap voel je je helemaal thuis, je kunt helemaal jezelf zijn. Niet alleen durf je drinken te pakken uit elkaars koelkast – je durft ook te praten over je seksleven, je grootste onzekerheden en de dingen waar je je het meest voor schaamt. Je durft kwetsbaar te zijn bij elkaar – je durft helemaal jezelf te zijn.

En dat is ontzettend waardevol. Hechte vriendschappen zijn goud waard. Maar ze komen niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet eraan werken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Oordeel niet

Zou jij je kwetsbaar opstellen en iets delen waarvoor je je schaamt als je weet dat je direct wordt veroordeeld? Natuurlijk niet. Dan hou je het liever voor jezelf.

Niemand wordt graag veroordeeld. En binnen vriendschappen zijn oordelen extra schadelijk, omdat het ervoor zorgt dat je je minder veilig bij elkaar gaat voelen.

Je durft minder te delen waardoor je minder dicht bij elkaar kunt komen. En daardoor kun je minder kwijt in de vriendschap, waardoor je er minder voldoening uit zult halen.

Dus als een van je vrienden iets met je deelt waar je direct een oordeel over voelt opkomen – hou je gedachten dan even voor je. Stel liever vragen om de ander beter te begrijpen. Om te ontdekken waarom je vriend andere keuzes maakt dan jij.

Deel gerust je mening. Maar laat duidelijk blijken dat je beseft dat jouw mening niet de waarheid is, en dat jullie allebei een andere kijk op de zaak mogen en kunnen hebben.

2. Stel jezelf kwetsbaar op

Als een goede vriendin je vertelt dat ze al weken kwakkelt met symptomen van burn-out, en dat ze je hulp nodig heeft, dan stelt ze zich ontzettend kwetsbaar op. En tegelijkertijd voel je hoe je dichter naar haar toe groeit.

Kwetsbaarheid maakt authentiek. Het kweekt vertrouwen en vriendschap. Wanneer jij jezelf kwetsbaar opstelt dan gebeuren er drie dingen:

 1. Je vriend(in) voelt zich sterker verbonden met jou. Je laat meer van je ‘echte’ zelf zien, waardoor je vriend(in) je beter leert kennen. En dat maakt de band hechter.
 2. Je vriend(in) zal je nog meer vertrouwen. Jij vertrouwt diegene iets toe dat je niet met andere mensen zou delen, waarmee je impliceert dat jullie band speciaal is. En dat vertrouwen krijg je terug.
 3. Je vriend(in) zal geneigd zichzelf ook kwetsbaarder op te stellen. Waardoor je je meer verbonden voelt, jullie band specialer wordt en jij ook meer vertrouwen voelt.

En vergeet niet dat assertief zijn ook een vorm van kwetsbaarheid is. Als jij aan een vriend(in) laat weten dat hij of zij je kwetst, dan maak je jezelf kwetsbaar omdat je laat zien dat je je gekwetst voelt.

Het komt er simpelweg op neer dat je stap voor stap meer van je gevoelens deelt met de ander. Dat je vertelt waar je bang voor bent, waar je je voor schaamt en waar je mee worstelt.

Dat is soms eng, maar je krijgt er een hechtere vriendschap voor terug.

3. Maak je vrienden belangrijk

Je vrienden zijn belangrijk – dus zorg ervoor dat dit ook te zien is in je dagelijkse prioriteiten.

Je maakt je vriendschappen niet hechter als je elke dag in je eentje achter YouTube hangt. Of als jij nooit de moeite neemt om te bellen. Of als je alleen over jezelf praat, en geen interesse toont in de ander. Als je – zelfs in het bijzijn van vrienden – alleen maar aandacht hebt voor je smartphone. Of als je je ergernissen nooit uitspreekt waardoor ze ook nooit worden opgelost.

Als jij er nooit bent voor je vrienden, zijn je vrienden er op den duur ook niet meer voor jou. Het is geen familie – met vrienden deel je geen onvoorwaardelijke band. Jij kiest hen, en zij kiezen jou. Maar alleen zolang ze het gevoel hebben dat jij iets toevoegt aan hun levens.

Vriendschappen komen en gaan. En als je er niet actief aan werkt dan zie je er weinig komen en veel gaan.

En ja – je kunt altijd je leven beteren en nieuwe vrienden maken. Maar nieuwe vriendschappen zijn niet hetzelfde als oude vriendschappen. Zoals jonge wijn niet hetzelfde is als oude wijn. Het slobbert lekker weg, maar het mist de diepgang en finesse van het oude spul.

Bij levenslange vrienden kun je altijd aankloppen, dag en nacht – bij nieuwe vrienden moet je dat voorrecht vaak nog verdienen.

4. Denk aan de kleine gebaren

Er gaat niets boven berichtjes van goede vrienden die hebben onthouden dat jij een spannende presentatie moet geven, dat je naar de dokter moet of dat je een weekendje weg gaat.

Dit soort kleine attente gebaren laten zien dat de ander aan je denkt. En dat is een heerlijk gevoel. Er is iemand die jou belangrijk vindt, je verhalen onthoudt en de moeite neemt je succes, sterkte of veel plezier te wensen.

En dat kun jij ook doen voor anderen. Ik ben er zelf geen ster in, maar ik boek vooruitgang. Doe kleine, leuke dingen voor je vrienden. Laat even wat van je horen, reageer op een Facebook post, bel spontaan om koffie te doen, stuur een kaartje, koop een klein persoonlijk cadeautje of nodig de ander uit om zomaar iets leuks te gaan doen samen.

Kleine, lieve gebaren hebben een enorme impact. En ze kosten meestal ontzettend weinig moeite. Je moet er alleen even aan denken, dat is alles.

5. Stel leuke dingen voorop

Ja – natuurlijk wil je af en toe even je hart luchten. Even lekker zeuren en zaniken over alles dat tegenzit in je leven. Maar als je daarmee klaar bent, stel dan de leuke dingen weer voorop.

Vriendschappen heb je niet alleen voor wanneer het leven tegenzit. Je hebt vrienden vooral nodig om het dagelijkse leven leuk en licht te maken. Doe daarom leuke dingen samen, en neem het leven niet zo serieus.

Blijf niet eindeloos praten over alles wat verkeerd gaat. Ga samen leuke dingen doen. Onderneem kleine avonturen, beleef dingen die je nooit eerder hebt gedaan.

 • Bezoek een nieuw restaurant.
 • Bezoek een leuke film.
 • Kook samen een nieuw en gek recept met rare ingrediënten.
 • Speel samen. Een simpel spelletje, een computergame of gewoon gek doen in de buitenlucht.
 • Maak grapjes en wees positief.
 • Help elkaar om positief te denken en te praten, en niet te blijven hangen in negativiteit.
 • Lach samen als dingen mis gaan. Lach om je problemen, relativeer samen. Neem het leven niet serieus maar zie overal de humor van in.
 • Ga samen iets doen in plaats van kletsen. Zoals een muur schilderen, een wandeling maken, een zolder opruimen, een avondje zwemmen of samen een reisje plannen.

Doe je best om het samen leuk te hebben. Maak samen nieuwe herinneringen aan en heb plezier. Zorg dat je een positieve en opbeurende invloed bent in het leven van je vriend(in). Dat is niet alleen leuk voor de ander, maar ook erg leuk voor jou.

Nieuwe vrienden, leuker leven

Moeiteloos nieuwe vrienden maken Bundel

Goede vrienden maken het leven leuker en lichter. Maar soms voelt het uitdagend om nieuwe vriendschappen te sluiten.

In deze Bundel deel ik een praktische methode die je kunt gebruiken om snel en moeiteloos nieuwe vrienden te maken. Ook als je weinig tijd hebt en ook als je verlegen bent.

Ontdek hoe je zelfverzekerd contact legt, hoe je je charisma vergroot, hoe je leuke gesprekken voert, hoe je stap voor stap investeert in een nieuwe vriendschap en nog veel meer.

Inclusief handige bonussen, leuke oefeningen en praktische opdrachten. 🎉

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test