Artikel opslaan

Waarom zou je vroeg op willen staan?

Goede vraag, want wie vroeg uit bed wil moet vroeger gaan slapen. Het is in de eerste plaats niet voor iedereen, maar je kunt het jezelf aanleren. Wie vroeg opstaat heeft meer tijd om gezond te ontbijten, lekker te sporten, te genieten van de zonsopgang of zelfs te werken in alle stilte en rust van de vroege ochtend.

Je kunt de tijd in de ochtend goed gebruiken om je taken en doelen te reviewen. Daarnaast kun je op je gemak werken aan belangrijke projecten, of hobby’s zoals het updaten van je weblog! De ochtend heeft een magische stilte over zich, en wanneer iedereen wakker begint te worden heb jij al veel nuttigs gedaan en ben je lekker wakker.

Kortom: Vroege vogels hebben een voorsprong op de dag! Vroeg opstaan kan een waardevol begin van je dag zijn. Hieronder onze tips!

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 11 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Ga eerder slapen

Ieder mens heeft tussen de 6 en 9 uur aan slaap per dag nodig. Gemiddeld wordt uitgegaan van 7,5 á 8 uur slaap. Wanneer je vroeger wilt gaan opstaan is het dus belangrijk dat je die verloren slaap ergens vandaan haalt. Het is dus verstandig om vroeger naar bed te gaan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een extra middagdutje of powernap.

Wanneer je ‘s-ochtends om 5 uur je bed uit wilt zul je dus rond 10 uur naar bed moeten om weer fris wakker te worden. Vroeg, dat wel. Maar als je bent zoals ik, dan gebruik je de tijd na 10 uur bijvoorbeeld voornamelijk om een beetje te tv te kijken, te lezen en te internetten. Niet persé nuttig dus (hoewel ontspanning erg belangrijk is). Die extra uren in de ochtend kunnen dus veel verschil maken, aangezien je dan nog fris bent. Je verplaatst als het ware je productieve tijd naar voren in de dag. Je hebt simpelweg meer werktijd in handen, en kunt eindelijk toekomen aan andere belangrijke zaken die je normaal voor je uit schuift (schrijven, mediteren, sporten etc.).

2. Pas je slaapgedrag rustig aan

Zoek eerst uit hoeveel slaap je precies nodig hebt, en verplaats op die manier langzaam je nachtrust naar voren. Sta bijvoorbeeld iedere dag een kwartier vroeger op, tot je je gewenste tijd hebt bereikt. Zo geef je je lichaam de tijd om te wennen aan je nieuwe slaapritme. Hoewel je het misschien lastig zult vinden, is het belangrijk dat je in het weekend om dezelfde tijden gaat slapen en wakker wordt. Op die manier wen je een gezond slaapritme aan.

Bekijk het van de zonnige kant: wie zaterdagochtend om 5 uur opstaat heeft veel aan zijn weekend!

3. Plan iets concreets en belangrijks in de ochtend

Spreek met jezelf af dat je morgenochtend die sollicitatie de deur uit gaat doen, of dat je dan een andere belangrijke taak gaat voltooien. Dit motiveert je om je bed uit te komen en wakker te worden. Lekker toch? Een verse bak koffie of thee en lekker aan de slag terwijl de zon langzaam opkomt! En tegen de tijd dat de rest van de wereld wakker wordt en langzaam op gang komt heb jij de belangrijkste taken voor de dag al afgerond.

4. Groet de dag! Neem wat tijd voor jezelf

‘s Ochtends vroeg slaapt iedereen nog, daardoor is het het perfecte moment om tijd voor jezelf te nemen. Plan je leven vanuit je vrije ochtenden. Wat wil je vandaag allemaal bereiken? Wat wil je deze week doen? Wat moet er nog gebeuren en wat heb je al gedaan waar je trots op bent?

Het is een goed moment om al je taken rustig te bekijken en ordenen, planningen te maken, mailtjes te sturen en doelen te stellen. Vroeg opstaan kan je een stuk effectiever maken doordat je tijd hebt voor al die belangrijke zaken waar je normaal niet aan toe komt!

5. Sta op zodra de wekker gaat

Jawel, snoozing-time is over. Sta op zodra de wekker gaat en laat je gedachten je niet overhalen om te blijven liggen. Je kunt ervoor kiezen om je wekker aan de andere kant van de kamer te zetten. Dan moet je je bed uit om hem uit te zetten. Als je dan toch je bed al uit bent kun je net zo goed wakker blijven!

Zet ook een glas water naast je bed en drink het op zodra de wekker gaat. Zo breng je snel je lichaam op gang. Heb je nog steeds moeite met vroeg opstaan? Laat dan je gordijnen een stukje open staan of maak gebruik van een wake-up light wekker. Zo went je lichaam alvast aan het daglicht en zul je makkelijker ontwaken.

Opstaan is extra moeilijk als je niet genoeg hebt geslapen, daar kan een wekker niets aan veranderen. Zorg voor voldoende slaap en je gaat fluitend de vroege ochtend in!

Vroeg opstaan is echt mogelijk!

Vroeger opstaan kun je jezelf aanleren. Doe het echter rustig aan en zorg voor wat motivatie om je bed uit te komen. Na zo’n drie weken zul je gewend zijn aan je nieuwe ritme en zul je zelfs gaan uitkijken naar een nieuwe vroege ochtend!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test