Artikel opslaan

De tijd vliegt

Tijd is iets ontastbaars. Het is je vriend en je vijand. Soms vind je het fijn als de tijd zo snel mogelijk voorbij vliegt, op andere momenten wil je de klok het liefst stil zetten. Feit is dat je met tijd zult moeten leven en dat je er in de tussentijd maar beter het beste van kan maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Je krijgt iedere seconde maar één keer

Heb je weleens stilgestaan bij de schoonheid van een seconde? Je krijgt iedere seconde namelijk maar één keer. Nadat hij voorbij is zal die seconde nooit meer terugkomen.

Je zult nooit meer de kans krijgen om die seconde anders te gebruiken. Dat maakt tijd kostbaarder dan geld. Wanneer je geld verliest kun je het altijd weer terug verdienen, voor verloren tijd geldt dit niet. Weg is weg.

De grote vraag: Heb jij de afgelopen seconde goed besteed?

Als je iedere seconde, iedere minuut en ieder uur maar één keer te besteden hebt kun je jezelf de vraag stellen of je ze op de juiste manier inzet. Waar besteed jij je tijd aan? Vind je deze bezigheden de tijd echt waard als je er goed over nadenkt?

Als je er vanuit gaat dat je op aarde bent om je dromen te verwezenlijken, dan is het slim om zoveel mogelijk tijd in te zetten om je dromen te bereiken. De dromen die uit je binnenste komen bovendrijven zijn de zaken die jouw gelukkig zullen maken. Het is dus slim om hier je tijd aan te besteden.

Tijd is altijd relatief

Wist je dat een minuut absoluut niet altijd dezelfde minuut hoeft te zijn? Onze perceptie van tijd is namelijk sterk afhankelijk van wat wij aan het doen zijn. Wanneer je zeer gefocust met iets bezig bent (met werk, een achtbaan of bijvoorbeeld seks) lijkt het bijvoorbeeld of de tijd vliegt. Wanneer je een hele middag uit het raam zit te kijken lijkt het alsof iedere minuut een halfuur duurt.

Zo lijkt je leven bijvoorbeeld langer als je regelmatig nieuwe indrukken opdoet. Je hersenen nemen bij nieuwe indrukken namelijk de moeite om ze allemaal op te slaan. Daarom lijkt je jeugd in verhouding veel langer dan de twintig jaar die daarop volgen. Je doet veel nieuwe indrukken op die allemaal worden opgeslagen. Dingen die je vaker ziet of meemaakt worden minder sterk opgeslagen omdat ze minder indruk op je maken.

Wil je het gevoel hebben dat je leven lang is? Doe dan zo veel mogelijk nieuwe indrukken op. Dit wordt steeds moeilijker naarmate je ouder wordt, dus je zult er steeds harder aan moeten werken. Tijd is relatief, hoe meer je meemaakt des te meer tijd je lijkt te hebben.

Probeer tijd hoger te waarderen

Omgaan met tijd kan voor veel mensen lastig zijn omdat ze zich opgejaagd voelen door de klok. Zodra je echter beseft dat de klok slechts relatief is kun je hem net zo goed op de achtergrond plaatsen.

Probeer van iedere minuut in je leven te genieten. Ervaar het moment met je volle aandacht, haal het meeste uit iedere seconde.

Tijd is schaars en tijd is kostbaar. Het is een van de weinige dingen die we als mensen niet kunnen maken. Het is er in overvloed, maar het glipt razendsnel door je vingers als je er niet bewust mee omgaat. Besteed je tijd aan zaken die er voor jou echt toe doen, en ervaar iedere seconde bewust. Zo besteed je je tijd in één keer goed.

Anders met je tijd omgaan?

Wil je meer tips om beter met je tijd om te gaan? De onderstaande boeken helpen je meer tijd vrij te maken voor dingen die je leuk vindt, en je band met tijd in je leven te veranderen zodat je leven langer lijkt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test