Artikel opslaan

“A crust eaten in peace is better
than a banquet partaken in anxiety.”

Aesop

1. Drukte is een vreemd statussymbool

Er was een tijd dat je succesvolle mensen kon herkennen aan hun vrije levensstijl. Ze hadden de luxe om niet te hoeven werken. Om te genieten van het leven.

Maar ergens na de industriële revolutie is dat beeld veranderd. Het ‘altijd druk hebben’ wordt gezien als succesvol. Druk zijn is een krachtig statussymbool geworden.

”Zij heeft het altijd druk, blijkbaar zijn haar vaardigheden erg gewild. Ze is waarschijnlijk belangrijk en populair.”

Mensen werken harder en harder om óók erkend te worden als succesvol. Zodat ook zij meer aanzien en geld kunnen vergaren.

En daardoor ontstaat er een vreemde situatie. Het zijn de meest succesvolle mensen die de meeste uren maken. Hoe succesvoller je bent, des te minder tijd er doorgaans is om simpelweg te genieten van het leven. Om zorgeloos te genieten van je derde huis of je jacht in Monaco.

En daarom roep ik al jaren: tijd is echte luxe. Want wat heb je aan al dat succes als je leven aan je voorbij vliegt en er nauwelijks tijd is om ervan te genieten?

Ik zeg: kalm zijn is het nieuwe druk zijn. Heb je het altijd te druk? Beschouw dit dan als een probleem. Het is niet wenselijk – er gaat juist iets mis.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

2. Er is altijd meer te doen dan je kunt doen

Op een dag zul je overlijden, en zullen er nog steeds tientallen onvoltooide taken en projecten op je takenlijst staan.

Het is niet anders.

Er is áltijd meer te doen dan je kunt doen. Altijd. Omdat het altijd eenvoudiger is om een project te starten dan het uit te voltooien.

Het maakt niet uit hoe hard je werkt. Hoe harder je werkt, des te meer werk er ontstaat. Hoe succesvoller je bent, des te meer kansen er ontstaan die je wilt benutten. Hoe meer status je krijgt, des te meer deuren er voor je open gaan die je niet gesloten wilt laten.

Dat wil niet zeggen dat werk slecht is of dat het je leven niet beter maakt. Je hebt actie nodig om vooruit te komen.

Maar als je werkt om je levenskwaliteit te verhogen, sla je de plank mis als je werkzaamheden je belemmeren om kalm en gelukkig te zijn. Toch?

3. Als je teveel doet doe je het minder goed

Laat dit je nieuwe standaard zijn: als ik me gestrest, druk en gehaast voel dan ben ik niet succesvol. Het is een signaal dat er iets mis gaat.

Je legt blijkbaar de prioriteiten op de verkeerde plek. Je levert in op je gezondheid, geluk, relaties en tijd op deze planeet. Simpelweg omdat je teveel wilt doen. Omdat je status, erkenning en veiligheid nastreeft. Zaken die het niet waard zijn om je ongelukkig over te voelen.

Natuurlijk – we hebben allemaal status en erkenning nodig. En een gevoel van succes en veiligheid. Maar deze dingen blijken voor de meeste mensen uiteindelijk niet belangrijker dan je relaties, je gezondheid en je levensgeluk.

Dus als het één ten koste gaat van het ander, is het tijd om te her-evalueren. Je streeft die dingen ten slotte na omdat je graag gelukkiger wilt worden.

Maar weet je – als het je nu niet lukt om gelukkig en tevreden te zijn, dan is er geen enkele reden om aan te nemen dat het je wél zal lukken als je eindelijk bovenaan die ladder staat.

4. Door te schrappen word je rustiger

Je kunt voorkomen dat je het altijd druk hebt door minder te doen. Het is de beste manier, en het is de enige manier.

Schrappen dus.

Bepalen welke paar dingen het meest belangrijk zijn, en de rest wegbonjouren.

Dat is moeilijk en uitdagend. Het betekent dat je een paar moeilijke keuzes moet maken. Maar weet je – niemand zei dat het makkelijk zou zijn.

Altijd proberen meer te doen – dat is makkelijk. Dat doet iedereen. Daarom zijn zoveel mensen gestrest, ontevreden en ongelukkig. Het werkt niet. Het maakt je niet succesvoller én niet gelukkiger. Omdat het je onwijs druk maakt. Je krijgt het gevoel dat het leven aan je voorbij vliegt.

Niet fijn.

Dus begin met schrappen. Hier lees je hoe je dat doet:

Maak je leven elke dag eenvoudiger

Minder is vaak meer. Door de overbodige ballast uit je leven te schrappen blijft er iets moois over. Een basis voor rust, plezier en vrijheid.

Wil je effectiever, efficiënter en leuker leven? Bekijk dan eens mijn praktische cursus – dit helpt je het voor elkaar te krijgen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test