“A crust eaten in peace is better
than a banquet partaken in anxiety.”
Aesop
1. Drukte is een vreemd statussymbool
Er was een tijd dat je succesvolle mensen kon herkennen aan hun vrije levensstijl. Ze hadden de luxe om niet te hoeven werken. Om te genieten van het leven.
Maar ergens na de industriële revolutie is dat beeld veranderd. Het ‘altijd druk hebben’ wordt gezien als succesvol. Druk zijn is een krachtig statussymbool geworden.
”Zij heeft het altijd druk, blijkbaar zijn haar vaardigheden erg gewild. Ze is waarschijnlijk belangrijk en populair.”
Mensen werken harder en harder om óók erkend te worden als succesvol. Zodat ook zij meer aanzien en geld kunnen vergaren.
En daardoor ontstaat er een vreemde situatie. Het zijn de meest succesvolle mensen die de meeste uren maken. Hoe succesvoller je bent, des te minder tijd er doorgaans is om simpelweg te genieten van het leven. Om zorgeloos te genieten van je derde huis of je jacht in Monaco.
En daarom roep ik al jaren: tijd is echte luxe. Want wat heb je aan al dat succes als je leven aan je voorbij vliegt en er nauwelijks tijd is om ervan te genieten?
Ik zeg: kalm zijn is het nieuwe druk zijn. Heb je het altijd te druk? Beschouw dit dan als een probleem. Het is niet wenselijk – er gaat juist iets mis.
2. Er is altijd meer te doen dan je kunt doen
Op een dag zul je overlijden, en zullen er nog steeds tientallen onvoltooide taken en projecten op je takenlijst staan.
Het is niet anders.
Er is áltijd meer te doen dan je kunt doen. Altijd. Omdat het altijd eenvoudiger is om een project te starten dan het uit te voltooien.
Het maakt niet uit hoe hard je werkt. Hoe harder je werkt, des te meer werk er ontstaat. Hoe succesvoller je bent, des te meer kansen er ontstaan die je wilt benutten. Hoe meer status je krijgt, des te meer deuren er voor je open gaan die je niet gesloten wilt laten.
Dat wil niet zeggen dat werk slecht is of dat het je leven niet beter maakt. Je hebt actie nodig om vooruit te komen.
Maar als je werkt om je levenskwaliteit te verhogen, sla je de plank mis als je werkzaamheden je belemmeren om kalm en gelukkig te zijn. Toch?
3. Als je teveel doet doe je het minder goed
Laat dit je nieuwe standaard zijn: als ik me gestrest, druk en gehaast voel dan ben ik niet succesvol. Het is een signaal dat er iets mis gaat.
Je legt blijkbaar de prioriteiten op de verkeerde plek. Je levert in op je gezondheid, geluk, relaties en tijd op deze planeet. Simpelweg omdat je teveel wilt doen. Omdat je status, erkenning en veiligheid nastreeft. Zaken die het niet waard zijn om je ongelukkig over te voelen.
Natuurlijk – we hebben allemaal status en erkenning nodig. En een gevoel van succes en veiligheid. Maar deze dingen blijken voor de meeste mensen uiteindelijk niet belangrijker dan je relaties, je gezondheid en je levensgeluk.
Dus als het één ten koste gaat van het ander, is het tijd om te her-evalueren. Je streeft die dingen ten slotte na omdat je graag gelukkiger wilt worden.
Maar weet je – als het je nu niet lukt om gelukkig en tevreden te zijn, dan is er geen enkele reden om aan te nemen dat het je wél zal lukken als je eindelijk bovenaan die ladder staat.
4. Door te schrappen word je rustiger
Je kunt voorkomen dat je het altijd druk hebt door minder te doen. Het is de beste manier, en het is de enige manier.
Schrappen dus.
Bepalen welke paar dingen het meest belangrijk zijn, en de rest wegbonjouren.
Dat is moeilijk en uitdagend. Het betekent dat je een paar moeilijke keuzes moet maken. Maar weet je – niemand zei dat het makkelijk zou zijn.
Altijd proberen meer te doen – dat is makkelijk. Dat doet iedereen. Daarom zijn zoveel mensen gestrest, ontevreden en ongelukkig. Het werkt niet. Het maakt je niet succesvoller én niet gelukkiger. Omdat het je onwijs druk maakt. Je krijgt het gevoel dat het leven aan je voorbij vliegt.
Niet fijn.
Dus begin met schrappen. Hier lees je hoe je dat doet:
- Slimmer werken – waarom je 80% van je taken moet schrappen
- Meer output in minder tijd – praktisch stappenplan
- Een waterput, een vol hoofd en de noodzaak voor focus
- Focus en pindakaas – Je komt pas vooruit als je keuzes maakt
Maak je leven elke dag eenvoudiger
Minder is vaak meer. Door de overbodige ballast uit je leven te schrappen blijft er iets moois over. Een basis voor rust, plezier en vrijheid.
Wil je effectiever, efficiënter en leuker leven? Bekijk dan eens mijn praktische cursus – dit helpt je het voor elkaar te krijgen.
Reacties
Net wat ik nodig heb. Diep van binnen weten we het wel, maar het is toch een stimulans om het terug te lezen.
Alleen wat doe je aan je relaties als anderen het steeds te druk hebben om je te spreken en zien?
Minderen.
Maar wat te schrappen?
Als je het heel druk hebt met ziekenhuisbezoeken en allerlei onderzoeken, kun je moeilijk zeggen: “dokter, ik heb besloten je te schrappen”. (Hoewel voor alles wat valt te zeggen.)
Of wat te denken van een drukke baan die je opslokt? De een kan besluiten wat minder taken (of misschien andere taken) op zich te nemen. Maar dat kan helaas niet bij elke baan. Wellicht kun je definitief tabee tegen je baas zeggen, maar misschien is dat nu (nog) niet haalbaar.
En als je dan een druk leven hebt met allerlei dingen die, door ze te schrappen, je leven niet beter maken, wat dan te denken van die leuke vrijwilligersbaan? Dat scheelt je weer een avond in de week! Maar als dat nou net de enige taak is waar je JUIST energie van krijgt?
Oftewel; welke vragen kun je jezelf stellen om erachter te komen wat verplaatst kan worden naar het ‘daaaaaag’-lijstje?
En nu kan ik daar iets leuks over schrijven, maar ik heb geen website. En geen blog. En er zit ook helemaal geen blog-talent in mij verstopt. Laat dat nou zo’n taak zijn waarvan ik WEL weet dat die gelijk geschrapt mag worden. Maar misschien is dat voor jou wel leuk om over te schrijven?
Welke vragen kan je jezelf stellen om slechts die 20% over te houden?
Ik zit nu in vwo 6 en ik wil volgend jaar naar het conservatorium en daarom ben ik druk bezig met de voorbereidingen. Daarnaast heb ik een bijbaantje waar ik erg veel voldoening uithaal. Ik kan en wil simpelweg geen dingen schrappen. Ik werd niet blij van het lezen van dit artikel omdat het me eigenlijk verwijt dat ik dat wel zou moeten doen en daarmee word ik dus niet vooruit geholpen. Vaak heb ik zelf niet eens de controle over hoe druk ik het heb omdat ik voor school gewoon veel moet doen. Dat wilde ik even kwijt.