Bekijk mijn video over levenskwaliteit verbeteren
Bekijk hieronder mijn video over levenskwaliteit verbeteren. Vind je deze video leuk? Abonneer je dan gezellig op mijn YouTube kanaal.
Kun je de video niet bekijken? Bekijk mijn video over levenskwaliteit verbeteren op YouTube.
Levenskwaliteit is belangrijk
Waarom is levenskwaliteit belangrijk? Omdat het één van de weinige dingen is die er op de lange termijn echt toe doen. Dit leven is uiteindelijk namelijk het enige dat je hebt. En als je het besteedt aan zaken die onbelangrijk zijn, zou je kunnen zeggen dat je je leven niet slim gebruikt.
Door je leven te optimaliseren op levenskwaliteit, zorg je ervoor dat dit enige, unieke leven goed wordt gebruikt. Dat je het zo goed maakt als je kunt. Zodat jij kunt genieten van je dagen op deze planeet, en tegelijkertijd meer kunt betekenen voor de mensen om je heen.
We hebben allemaal blinde vlekken
Als het gaat om levenskwaliteit, hebben we allemaal last van een paar blinde vlekken. En die blinde vlekken zorgen ervoor dat we soms op een compleet verkeerd spoor zitten. Dan werken we ons een slag in de rondte en gebeurt er van alles, maar gaat onze levenskwaliteit er niet op vooruit.
Bijvoorbeeld wanneer we geloven dat meer altijd beter is. Als we vinden dat we meer nodig hebben van waar we al meer dan genoeg van hebben. Meer geld, meer status, meer invloed, meer populariteit, meer mooie spullen of meer bevestiging en goedkeuring.
Deze zaken kunnen ons eindeloos bezighouden. Ze kunnen al onze aandacht opeisen. En soms kunnen we onszelf er zo erg in verliezen dat we er overspannen van raken, of zelfs in een burn-out terecht komen.
Meh.
Waarom ik nu minder hard moet werken
Een tijdje terug schreef ik over de kracht van de moeiteloze middenweg. De plek waar je leven goed is, waar je moeiteloos en ontspannen kunt genieten van een prettige balans.
Het is belangrijk dat je dit niet uit het oog verliest. Zelf heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat mijn harde werk in het verleden me veel extra levenskwaliteit heeft gebracht. Ik ontwikkelde meer discipline, vrijheid, voldoening en erkenning. Ik kon in een leukere stad wonen en vond nieuwe manieren om mezelf te uiten.
Hard werk heeft me hier gebracht – het bracht me een heleboel goede dingen. Dus hoe nu verder?
Lange tijd dacht ik – heel logisch – ik ga gewoon harder werken, dan wordt het leven nóg beter.
Maar dat is dus het punt: door nog harder te werken dreef ik steeds verder af van het midden. Als meer levenskwaliteit mijn doel is, blijkt minder hard werken op dit moment effectiever.
Ik merkte het vooral na de boeklancering. Het boek wordt onwijs goed gelezen, waardoor er zich ineens een heleboel deuren openen. En ik vind het onwijs tof dat ik een boek heb mogen uitbrengen – dat draagt bij aan mijn levenskwaliteit. Maar de malle molen die erop volgde – dat bracht me uit balans.
Want ineens was er minder tijd voor een heleboel andere dingen die ik ontzettend belangrijk vind. Zoals m’n relaties, m’n gezondheid, rusten, creativiteit en mijn eigen persoonlijke groei.
Meer succes bleek me iets te ver van die moeiteloze middenweg te brengen. Waardoor ik al snel besefte dat het geen tijd was om te investeren in nog meer succes. Maar dat het tijd was om even afstand te nemen door op reis te gaan. Om de balans te herstellen en terug te komen in het midden.
Een duidelijke investering in levenskwaliteit.
Hoe begin je met je levenskwaliteit verbeteren?
Simpel. Je begint door jezelf deze vraag te stellen:
Welke aanpassingen in mijn leven zullen waarschijnlijk mijn levenskwaliteit verbeteren?
Wat zijn dingen die je levenskwaliteit écht beter zouden maken? Voor de meeste mensen zijn het slechts een paar dingen:
- Je lichamelijke gezondheid – Sporten, goed eten, rusten en goed slapen.
- Je mentale gezondheid – Ontspannen, angsten oplossen, werken aan je neuroses en groeien richting meer liefde en compassie.
- Je relaties – De band met je familieleden en je vrienden. Nieuwe mensen leren kennen en de tijd nemen om oude en nieuwe relaties levend en gezond te houden.
- Je dromen – Uitzoeken wat je wilt, de ruimte geven aan je innerlijke drijfveren en de tijd nemen om ze te laten bloeien tot concrete plannen die je kunt verwezenlijken.
- Je persoonlijke groei – Nieuwe dingen leren, nieuwe dingen uitproberen. Jezelf beter leren kennen door te mediteren. Zingeving vinden en voldoening ervaren.
Vraag jezelf eens af: hoeveel tijd, aandacht en energie stop je in deze levensgebieden?
Welke kleine stap kun je vandaag zetten om je levenskwaliteit iets beter te maken?
Meer geld, meer aanzien, meer invloed – het zijn nuttige dingen, totdat ze niet meer nuttig blijken. Genoeg is meestal beter dan teveel.
Want terwijl je je blind staart op het laten groeien van die bankrekening, en daar al je tijd en energie in steekt, verwaarloos je ondertussen je gezondheid en je relaties. En heb je geen tijd om voor jezelf uit te zoeken waar je leven nu echt om draait.
Dan kun je nog zo rijk worden – dan ervaar je nog steeds armoede. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van je harde werk.
Strategisch optimaliseren
Gun jezelf een moment om eens strategisch te kijken naar je leven. Je kunt het boek daar heel goed bij gebruiken, maar je kunt het ook zelf doen.
Pak een notitieboekje en beantwoord deze vragen voor jezelf:
- Als levenskwaliteit mijn doel is – welke levensgebieden hebben dan meer aandacht nodig?
- Hoe kan ik deze verandering de komende tijd maken?
- Wat is een kleine stap die ik vandaag kan zetten?
En als je inspiratie zoekt – lees dan zeker eens dit artikel.
Reacties
Hoi Jelle, wat een goed stukje weer. Ik heb een vraag. Je geeft aan dat je de laatste tijd veel tijd besteed aan mediteren. Hoe vaak en lang doe je dit per dag?
Op dit moment doe ik het tussen de 30-60 minuten per dag. Een sessie in de ochtend, en eentje in de namiddag. 😊
Beste Jelle,
Al jarenlang heb ik last van onverklaarbare chronische (druk)pijn aan mijn rechterheup en -been). Ik weet dat veel mensen worstelen met chronische pijn en er zijn ook veel mensen die op een ander vlak problemen hebben. Eén troost: ik ben niet de enige, maar ja, ik kan r zo weinig mee.
Iedere maandag ontvang ik jouw tips. Er staan heel veel mooie dingen op je website. Maar op momenten dat ik me slecht voel en me afvraag of ik op deze manier oud moet worden, kan ik even geen manier vinden om mijn levenskwaliteit te verbeteren. Ik wil bv heel graag wandelen en fietsen, maar zodra ik dat ga doen, neemt de pijn toe en heb ik er al geen zin meer in. Op dagen dat het “redelijk” gaat voel ik me nog heel beperkt in mijn doen en laten. Overigens, ik heb al een tijdje een coach met wie ik 1x per 4 weken gesprekken heb.
Groetjes,
Paulien