Cocktails drinken Wat wil ik met mijn leven? 5 vragen

Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil ik met mijn leven? Welke weg moet je inslaan? Hoe weet je wat je wel en niet wilt? Deze tips helpen je meer duidelijkheid te krijgen!
Artikel opslaan

Wat wil je doen met je leven?

Wat wil ik met mijn leven? Wat vind je leuk en waar wil je je tijd aan besteden? Het is een vraag die vooral veel jonge mensen bezighoudt. Zodra je klaar bent met je opleiding, en ineens in de ‘grote mensen wereld’ belandt. Maar ook op latere leeftijd kan deze vraag de kop op doen.

In het leven liggen maar weinig dingen vast. Jij bepaalt voor een heel groot deel zelf hoe je jouw leven indeelt en wat je ermee doet. Deze vrijheid maakt de keuze soms zo ontzettend lastig. Want wanneer weet je of je de goede keuzes maakt? Er zijn ten slotte zoveel mogelijkheden.

Download gratis stappenplan (PDF)

Snel richting vinden

Vind snel meer richting in je leven - gebruik mijn praktische 6-stappenplan om vandaag nog richting en houvast te ontwikkelen

Zo vind je snel antwoorden. Download nu gratis als PDF.

Download stappenplan PDF

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Doen wat je leuk vindt

Sommige mensen weten precies wat ze willen met hun leven. Ze hebben van nature een bepaalde passie. Ze zijn doelgericht, en weten van jongs af aan al wat ze willen bereiken. Maar niet iedereen is van nature zo gepassioneerd.

Toch schuilt in deze passie het antwoord op de lastige vraag ‘wat wil ik met mijn leven?‘. Het uiteindelijke doel van je leven is namelijk het ervaren van geluk. En door dingen te doen die jij leuk vindt zul je meer geluk ervaren in je leven.

Je kunt dus ontdekken waar jouw passies liggen. Voor de één is dat het ontwikkelen van websites, voor de ander is dat het verzorgen van dieren. De vraag is dus: Waar word jij gelukkig van?

Wat vind jij leuk om te doen, en waar liggen jouw talenten? Zodra je iets vindt waar je talent voor hebt en ook ontzettend van geniet, heb je een richting gevonden. Dit zou weleens datgene kunnen zijn waarmee jij je leven zin kunt geven.

Drie criteria die je helpen kiezen

Wanneer je wilt weten wat je met je leven wilt doen zul je een keuze moeten maken. Deze drie criteria helpen je de keuze te vereenvoudigen. Wanneer je keuze voldoet aan deze drie punten, kun je bijna geen verkeerde keuze maken.

Dit zijn de drie criteria:

 1. Je wordt er gelukkiger van
 2. Je bent er goed in
 3. Je voegt iets positiefs toe aan de wereld

Wat wil ik met mijn leven? – stel jezelf deze 5 vragen

Geef antwoord op onderstaande vijf vragen, en ontdek wat jij wil met je leven. Schrijf je antwoorden op. Op die manier kun je ze helder formuleren en kun je ze later evalueren en bespreken met andere mensen.

1. Wat vind ik leuk en inspirerend om te doen?

Waar word je gelukkig van? Welke dingen vind je echt leuk om te doen? Durf hier alles op te schrijven wat in je opkomt.

Misschien vind je het heerlijk om te surfen, maar ben je bang dat je hier toch niets mee kunt. Als jij goed bent in surfen, en het ook nog eens erg leuk vindt dan is het misschien jouw bestemming om surfleraar te worden?

2. Wat vind je absoluut niet leuk? Keer dat om.

Schrijf nu op welke dingen je absoluut niet gelukkig maken. Maak er een uitgebreide lijst van. Als het goed is word je absoluut niet vrolijk van deze oefening.

Als je klaar bent, schrijf dan van ieder punt op de lijst het tegenovergestelde op. Dit zijn waarschijnlijk de dingen die je juist wél leuk vindt. Heb je een hekel aan kantoorwerk? Dan is het tegenovergestelde, werken in de buitenlucht, misschien wel helemaal jouw ding.

3. Waar ben jij goed in?

Bekijk eens waar jouw talenten liggen. Schrijf op in welke dingen jij volgens jezelf goed bent. Vraag vervolgens ook aan andere mensen in je omgeving naar jouw talenten. Schrijf alles op wat zij zeggen.

Het kan zijn dat je het in eerste instantie niet mee eens bent met deze mensen. Bedenk echter dat anderen een beter beeld kunnen hebben van jouw talenten dan jij. Wellicht zie jij je eigen talenten niet vanwege bescheidenheid of een laag zelfbeeld.

Als meerdere mensen zeggen dat jij geweldig kunt stylen dan heb je misschien wel een nieuw talent ontdekt.

4. Wat deed je als je niet kon falen?

Stel je eens voor dat je niet kon falen. Alles wat je zou ondernemen zou gegarandeerd een succes zijn. Wat zou je dan het liefste gaan doen? Zou je kiezen voor een andere carrière? Zou je je eigen bedrijf oprichten?

Schrijf het antwoord op deze vraag zo gedetailleerd mogelijk op. Wellicht weet je precies wat je wilt met je leven, maar durf je niet te dromen omdat je bang bent dat het toch niet lukt.

5. Hoe kun jij waarde toevoegen aan de wereld?

Ieder mens op aarde is uniek. Ieder mens wordt geboren met een uniek pakket aan vaardigheden en eigenschappen. De één is heel sociaal, een ander legt mensen graag in de watten en een ander kan geweldig schrijven. Ieder mens heeft de mogelijkheid gekregen om waarde toe te voegen aan de wereld, om iets te betekenen.

Stel je voor dat het jouw opdracht is om waarde toe te voegen aan deze planeet. Op welke manier zou jij dat dan het beste kunnen doen?

Hoe kun jij jouw unieke pakket aan talenten, ervaringen en persoonseigenschappen inzetten om dit voor elkaar te krijgen? Schrijf de antwoorden op.

Ontdek wat je wilt met je leven

Als je antwoord hebt gegeven op de bovenstaande vijf vragen dan heb je een aardig beeld ontwikkeld van wat jij wilt met je leven. Je weet wat je leuk vindt, waar je talenten liggen en hoe jij iets zou kunnen bijdragen aan de wereld.

Geef jezelf de tijd om even te broeden op deze antwoorden. Praat erover met mensen uit je omgeving, je ouders en je vrienden. Vroeg of laat zul je ontdekken wat je met je leven wilt. Heb je ontdekt wat je wilt met je leven? Verspeel dan geen tijd en ga ervoor!

Meer tips om je op ideeën te brengen?

Wil je meer tips en opdrachten die je helpen te ontdekken op wat wil ik met mijn leven? Hieronder vind je een link naar een praktische en effectieve Bundel in het Broednest van soChicken. Op deze manier kom je er echt achter wat je wilt met je leven, zodat je je dromen stap voor stap kunt verwezenlijken. 💛

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test

Reacties

 • cindy says:

  mijn doel: is om een eigen winkel te openen
  ik ben goed in het verkopen zelf. een winkel openen die er nog helemaal niet is en daar moet ik nog hard over nadenken wat ik precies wil verkopen???????????????? ik ben nu 34 jaar en de tijd gaat hard ik wil gewoon succes in iets hebben waar ik trots op ben en leuk vind om te doen. dat is alles wat ik in mijn leven wil, doen wat ik zelf wil doen en niet dat iemand mij iets op moet dragen. ik weet gewoon dat ik het zelf kan!!!! afz: cindy

  • Ronald says:

   Zeker weten dat je dat kunt, als je weet dat het waarde toevoegt voor een betere wereld

 • cindy says:

  en geluk zit in jezelf dat is echt zo maar ik wil wel iets in mijn leven doen wat ik leuk vind om te doen! ik wil niet de pest aan mn werk hebben wat ik niet leuk vind om te doen, ik wil dingen doen in mijn leven wat ik ben!!!!! wie ik ben!!!! en niet om iemand anders voor te doen. dat is gewoon niet mijn stijl!!!! blijf jezelf dat is het begin van je geluk.

 • cindy says:

  ik kan carriere maken in mijn leven heb geen kinderen en ook geen wensen om kinderen te willen. mijn doel is iets neer zetten wat er nog niet is. als dit gaat lukken in mijn leven dan hoort u nog van mij. en anders heb zit het er gewoon niet in wat mij echt zou betreuren ik heb zoveel meer in mijn mars!

 • Jeanette Saarberg says:

  Goeie vraag!

 • Jeroen says:

  Ik weet dat ik in de sport wil werken. Heb daar ook een opleiding in gedaan, namelijk Sportmanagement. Dat is eigenlijk gericht op marketing en communicatie bij een sportbond of het organiseren van evenementen. Dat is ook wat ik wil. Alleen is er geen werk in te krijgen door alle bezuinigingen. Je kan dus wel weten wat je passie is, maar dan nog niet uit kunnen oefenen. Ik doe nu wel zoveel mogelijk vrijwilligerswerk erin, maar ook dat helpt niet.

 • Sue says:

  Het liefst van alles, wil ik in een warm land wonen, mijn grootste voorkeur gaat uit naar Brazil. Het lijkt mij echter niet simpel om daar iets op poten te krijgen in je ééntje. Ik vind ook niet direct iemand om deze droom mee te delen.

  • Fabian says:

   Een warm land spreekt me ook zeker aan. Heb je een idee over wat je daar op poten zou willen krijgen?

 • Wilma says:

  Het liefst van alles: een liefdevolle relatie met een vrouw en dan samen oud worden.

 • Stephanie says:

  Ja, ook ik ervaar dat het soms tijd kost om erachter te komen wat je wilt. Wat vooral belangrijk is is: IN BEWEGING BLIJVEN.
  Als je stil staat en blijft wachten op antwoorden of inzichten gebeurt er nooit iets. Je moet dingen uitproberen, boeken lezen, erover praten met mensen en uiteindelijk vooral gewoon de moed hebben om je eigen hart te volgen.

 • Stephanie says:

  Hoi Bo, ik weet niet of het nog van toepassing op je is, aangezien het een tijdje geleden is dat je reageerde, maar het boek: Welke kleur heeft jouw parachute? is misschien een aanrader voor je. Heel concreet, met opdrachten die je helpen heel precies te definiëren wat je wilt. Ik heb er destijds veel aan gehad. Succes!

 • Sas says:

  Gek ik ben nu bijna 54 en die vraag stel ik me nu pas het laatste jaar en nooit toen ik “jong”was..
  helaas weet ik wel mijn passie maar niet wat ik ermee kan doen…

 • Ronald says:

  Bo, het is belangrijk dat je dit lijstje gebruikt en de rode draad ervan probeert te zien. Welk vakmanschap mis je in de wereld? Ga het laten zien!

 • Surayah says:

  Hmm ja dat is altijd een beetje mijn probleem geweest.. Ik vind zoveel dingen leuk en ben ook in heel veel dingen goed.. Ik ben begonnen op het vmbo en zat daar te teruglezen tussen bloemist, binnenhuisarchitect en kunstacademie. Maar omdat ik niet de verkeerde keuze wilde maken en vmbo toch met twee vingers in mijn neus had gehaald besloot ik havo te gaan doen zodat ik er in ieder geval nog twee jaar over na kon denken. Daar bedacht ik dat ik talen ook ontzettend leuk vond en ik daar ook altijd goed in was geweest. Dus mijn doel was om vertaler te gaan worden. Daar moet je alleen wel universiteit voor hebben gedaan. Na nu zeven jaar keihard te hebben geleerd heb ik nu bijna m’n bachelor Engelse taal en cultuur gehaald aan er Uva en tweifel ik of ik eigenlijk nog steeds wel vertaler wil worden.. Ik vind tekenen en schilderen nog steeds heel erg leuk, net als boeketten maken wat ik af en toe mag doen op mijn werk in een bloemengroothandel. Maar dat is toch anders dan bloemist zijn.. Ondertussen heb ik twee honden, twee border collies waar ik ontzettend veel van houd en elke week mee train: gehoorzaamheid, behendigheid en in de zomer frisbee. Het zou me zo gaaf lijken om bijvoorbeeld een eigen hondenschool te beginnen maar dan zou ik mijn bachelor voor niks hebben gedaan en blijf ik zitten met een schuld die moeilijker is af te betalen. Plus ik kan vrij verlegen zijn alhoewel ik moet bekennen dat dat minde is als ik over een passie van mij praat. Wat mij ook super leuk lijkt is om border collies te gaan fokken maar daar moet je veel voor investeren I het begin en dat geld heb ik op dit moment helaas nog niet.. Wat te doen???!!!

 • Debbie Schouten says:

  Uiteraard is het heerlijk als je van je passie ook je werk kan maken maar helaas is de realiteit op dit moment iets anders doordat er uberhaupt weinig werk is. Ik raad daarom aan op een nieuwe manier naar je huidige werk te kijken en daar de mogelijkheden/kansen eruit filtert zodat je het voor jezelf leuk maakt. Daarnaast kan je hobby-matig je passie uit blijven oefenen zodat ook je energie in balans blijft. Blijf kennis en vaardigheden op doen en praat met zoveel mogelijk mensen over je passie. En wie weet doen er zich kansen voor zodra de economie weer aantrekt.

 • imke says:

  Ik heb het er moeilijk mee….. niet zozeer met de 5 vragen beantwoorden. … Maar mijn lijst met dingen die ik leuk vind is kilometers lang! Ja echt. .. Ze kunnen wel in een straatje gezet worden maar of mijn passie daar nou ligt. .. Ik weet het niet. Ook talent genoeg. .. Ook ambities maar nooit een concreet plan of een echte passie.
  Vind ook dat ik een leuk leven heb maar dat is het. … Leuk, niet fantastisch en heb het gevoel dat het dat wel zou moeten zijn.
  Zoekende!

 • Shirley says:

  Dankbaar zijn, voor gezond lichaam en vooral mensen lief hebben, vooral omdat leven te kort is … En we niet altijd voor het zeggen vooral wat er ook gebeurt:)

  Carpe Diem!

  Doel meer lief zijn voor elkaar vooral nu 2014 iedereen is afstandelijk door social media:( en weinig gun factor… Mijn motto is wat er vandaag is, kan er morgen niet zijn…. Wees zuinig op elkaar en meer zeggen dat je van elkaar houd:)

  LY xxxxxx

  Shirley!

 • peeters says:

  Ik wil een ding zeggen lieve jonge mensen,doe in je leven wat je graag doet .

 • Liesbeth says:

  Tja en wat als ze nou niet weet wat je passie is???? Er is goed voor gaan zitten zegt iedereen dan en ga er eens rustig over nadenken. Helaas in een gezin met 3 jonge kinderen is het moment van rustig zitten en nadenken iets wat ik al heel lang niet meer gehad heb. Mijn hoofd is moe aan het einde van de dag en mijn agenda overdag gevuld met dingen die binnen het gezin/huis nou eenmaal gedaan moeten worden.

  Nee, ik heb geen spijt gehad van het feit dat ik 4 jaar geleden gestopt met een een zeer stressende part time baan en mijn kinderen even op nummer 1 heb gezet maar nu die op school zitten en mama weer aan haar zelf kan gaan denken loop ik letterlijk en figuurlijk vast.

  Iemand suggesties?