Artikel opslaan

“Happiness can exist only in acceptance.”
George Orwell

Weer is gewoon weer

Precies. En niet alleen dat – het is allemaal mooi. Hoe ik dat kan zeggen? Let maar op:

  • Regen is mooi omdat het de planten bewatert, de straten verfrist, de meren vult en de rivieren doet stromen.
  • Sneeuw is mooi omdat het al het bovenstaande doet. Plus het de bergtoppen doet poederen en sleeën mogelijk maakt. En het doet ons beseffen hoe krachtig de natuur kan zijn. Omdat de auto’s niet rijden, de treinen stil staan en de straten stil en sereen voelen.
  • Wind helpt de wolken verplaatsen. De zaadjes verspreiden. Het brengt de waterdamp uit de oceaan over het droge land. Het kneedt zandduinen, het voedt ons energienet. Het maakt dat we zeemeeuwen rustig kunnen bekijken terwijl ze stil hangen voor onze neus. En het herinnert ons eraan dat de natuur groter is dan wij.
  • De zonneschijn voedt ons. Omdat het lekker warm is. En omdat het ons eten de energie geeft die we nodig hebben om te bestaan. En in groeiende mate voedt de zon ons internet, onze auto’s en onze huizen.

Er bestaat geen slecht weer. In werkelijkheid bestaat er alleen weer. Maar ik zeg dat er alleen mooi weer bestaat, omdat elk weertype nodig is voor het geheel.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

En ja – zo is het ook in het leven

Het leven kent ook weer. Het komt in de vorm van gebeurtenissen. Soms wordt er iemand geboren en is iedereen blij – alsof de zon schijnt. Soms gaat er iemand dood en is iedereen verdrietig – alsof het grauw en stormachtig is.

We hebben dagen waarop we ons voelen alsof het bewolkt is. Dingen zijn niet geweldig, maar ook niet slecht. We voelen ons woedend als een onweersbui, we razen als een tornado. En soms zijn we kalm en stil, als vlak na een sneeuwbui. Of zijn we vrolijk en liefdevol als de eerste zonnestralen in de lente.

Maar het is allemaal gewoon wat het is. En je zou het allemaal mooi kunnen noemen. Mooi op zijn eigen unieke manier. Omdat de gebeurtenissen onderdeel zijn van mens zijn. Van bewust zijn. Van bestaan op deze planeet in deze specifieke plaats, op dit specifieke moment in tijd en ruimte.

Het is mooi dat je verdriet kunt voelen. Dat je kunt rouwen. Dat je lief kunt hebben en blij kunt zijn. Ook vergankelijkheid heeft veel schoonheid – hoezeer je er ook tegen vecht.

En het is mooi dat elk weertype voorbij komt. Want met enkel zonneschijn zouden de bossen sterven. En met enkel regen zouden de granen niet groeien.

Het is allemaal ervaring

Het leven is een stroom. Een rivier. Jij staat stil, en het leven beweegt door jou heen. Er is steeds nieuw water. Het water heeft geen oordelen, geen plannen of verlangens. Het is er gewoon.

Jij hebt wel oordelen. Bepaalde stukken water vind je fijn, andere stukken vind je vervelend.

Maar wat als je het zou zien voor wat het is? Als je zou beseffen dat ieder moment precies dat is: een moment. En dat jij zelf bepaalt in hoeverre je dit moment bestempelt als goed weer of slecht weer?

Zoals een regenbui je barbecue verpest zonder oordeel – zo gooit het leven soms roet in het eten zonder bedoeling. Die regenbui is nog steeds prachtig, wonderbaarlijk. Waarom zou je het leven niet met dezelfde houding benaderen?

Het is allemaal prachtig. Wonderbaarlijk dat het bestaat. Dat jij bestaat. Dat je bewust bent, ademhaalt en dit allemaal ervaart.

Dat is niet vanzelfsprekend. Zoals het weer – in onze flinterdunne atmosfeer, rond een piepklein rotsje, in een nietszeggend stelsel rond een gemiddelde ster, in een uithoek van een alledaags sterrenstelsel, in een cluster van sterrenstelsels, in een onmetelijk heelal.

Dat is best speciaal. Het is best bijzonder dat jij hier zit en je druk kunt maken over druppels die uit de lucht vallen.

Je leven. Het leven. Je bestaan. Het is allemaal mooi weer. Er bestaat geen slecht weer. Daar is het – wat mij betreft – allemaal veel te bijzonder voor.

Echt geluk vinden in jezelf

Geluk vinden in jezelf Bundel

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Wil je je vaker gelukkig voelen met minder moeite? In deze Bundel bespreken we vijf vaardigheden die je kunt inzetten om geluk te vinden in jezelf.

Gebruik deze Bundel om geluk te cultiveren in een moeilijke periode, of om je bestaande geluksgevoel sterker te funderen.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test