Artikel opslaan

“Darkness cannot drive out darkness;
only light can do that.
Hate cannot drive out hate;
only love can do that.”

Martin Luther King, Jr.

“When you desire the common good,
the world desires with you.
Make humanity’s desire your own and work for it.
There you cannot fail.”

Sri Nisargadatta Maharaj

Dat klinkt toch een beetje wollig

Liefdevoller – is dat niet wat wollig? Kunnen we ons niet beter bezighouden om onze samenleving gelukkiger of duurzamer te maken?

Ja en nee.

Een gelukkige samenleving is fijn (en Noord-West Europa is al de gelukkigste regio ter wereld) – maar zoals ik in Steeds leuker schreef: geluk is wat mij betreft geen eindpunt.

Geluk is het startpunt. Je wilt wat mij betreft niet je hele leven in het teken van geluk zetten, net zoals je niet je hele leven in het teken van gezondheid hoeft te zetten. Als je lijf gezond is kun je het gebruiken om mooie dingen te doen. Een gezond lichaam is een platform om op voort te bouwen.

Zo is het ook met geluk. Als je je gelukkig voelt dan begint het pas. Geluk is wat mij betreft niet het hoogst haalbare. Geluk is het nulpunt. De fundering waarop we beginnen te bouwen.

Daarbij is geluk ontzettend relatief, vluchtig en ongrijpbaar. Het is fijn om te ervaren, maar we weten allemaal dat gevoelens van gelukzaligheid komen als eb en vloed. Het ene moment slaat je hart over van blijdschap, maar de meeste momenten voel je je gewoon een beetje tussenin. Niet super gelukkig maar ook niet ongelukkig. Gewoon prima – goed genoeg.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Maar waarom dan wel liefde?

Omdat ik observeer dat liefde fundamenteel is voor alle wenselijke dingen die we willen ervaren. Als er meer liefde is, dan volgen deze dingen vrijwel automatisch.

Wat voor dingen dat zijn?

 • Blijdschap
 • Geluk
 • Vrijheid
 • Vriendschap
 • Dankbaarheid
 • Tevredenheid
 • Compassie en begrip
 • Geduld
 • Openheid
 • Loslaten
 • Acceptatie
 • Innerlijke rust
 • Gezondheid
 • Duurzaamheid
 • Behulpzaamheid
 • Dromen waarmaken
 • Vrede
 • Etc.

Als we leren om liefdevoller te worden (eerst naar onszelf), dan gebeuren al deze andere dingen vrijwel automatisch of in ieder geval met minder moeite.

Hoe dat werkt? Laten we eens kijken.

Hoe meer liefde je vooruit helpt op alle fronten

Dus stel, je werkt om je zelfliefde te vergroten door jezelf stap voor stap te leren accepteren. Je begint te zien dat je bent zoals je bent, en dat je helemaal goed bent. Je volgt een zelfvertrouwen cursus of je begint met mediteren, en je begint te merken dat je langzaam verandert.

Je voelt steeds minder de drang om iemand te zijn die je niet bent. Je houdt van jezelf en koestert jezelf. Wat verandert er?

Je begint beter voor jezelf te zorgen. Je begint gezonder te eten en voelt je fitter en energieker. Je sport meer en omdat je je niet langer leeg voelt vanbinnen vertoon je minder destructief gedrag (drinken, overeten, binge-watchen, etc.)

Je voelt minder de neiging om goedkeuring te krijgen van anderen, omdat je weet dat je die goedkeuring niet meer nodig hebt. Dus je stelt je meer open, je luistert beter, je bent geduldiger. Je durft kwetsbaar te zijn.

Je voelt je stabiel en sterk, waardoor je je niet zomaar aangevallen voelt. Omdat je jezelf zoveel beter begrijpt, begrijp je ook de mensen om je heen veel beter. Je ontwikkelt hierdoor meer compassie voor je omgeving. Je ziet hoe andere mensen, net als jij, worstelen met onzekerheden en angsten. En je begrijpt dat dit ze geen slechte mensen maakt.

Doordat je regelmatig een paar minuten mediteert cultiveer je meer innerlijke rust. Die rust voelt als een stralend nazomerzonnetje van binnenuit. Je bent vaker met je aandacht in het moment. Je ziet beter hoe niets in het leven ‘goed’ of ‘slecht’ is, maar hoe alles een dynamisch grijs gebied is.

Je voelt je dolgelukkig, ja – maar je voelt ook steeds sterker dat je wilt bijdragen. Dat je mensen wilt helpen, dat je de wereld mooier wilt maken. Niet uit woede of frustratie – maar vanuit liefde. Je voelt een drang om je dromen na te jagen en steeds meer bij te dragen.

Je werkt ook vrij automatisch om het ‘geweld’ in jezelf op te lossen (jezelf dwingen om te voldoen aan zaken die niet bij je passen). Jezelf niet langer naar beneden halen en ook jezelf met compassie behandelen. Je voelt je meer verbonden met andere mensen en dieren. Je ziet steeds beter dat je onderdeel bent van één groot levend systeem, en dat je er goed voor wilt zorgen.

Er is liefde voor jezelf, voor je werk, voor het moment. Voor alle mensen die je pad kruisen. Voor de kat én de kakkerlak. Want je ziet hoe we allemaal onze rol spelen. Er is geen verschil, geen onderscheid, geen gedoe.

Je voelt je kalm en blij. Ontspannen in een roerige wereld. Want je ziet dat het leven steeds eenvoudiger wordt. Meer liefde, meer bijdragen – meer is er niet te doen.

Maar wat lost dit dan op?

Nou, als ik me even beperk tot Nederland dan bestaat onze samenleving uit zo’n 17 miljoen inwoners. Als je in Nederland woont dan maak jij 0,00000588% uit van de samenleving. Dat is een klein maar wezenlijk onderdeel.

Een samenleving is simpelweg een verzameling mensen zoals jij en ik die zich gedragen volgens bepaalde normen en overtuigingen.

Als jij jezelf verandert dan heb je 0,00000588% van onze samenleving veranderd.

De theorie van the tipping point stelt het volgende: als een kleine groep in een samenleving verandert, dan volgt de rest automatisch. Een kleine groep mensen, ca. 10% van het geheel – kunnen de hele samenleving dusdanig beïnvloeden dat deze voor altijd verandert.

Dat zijn dus zo’n 1,7 miljoen mensen. Als 1,7 miljoen Nederlanders bewegen richting een liefdevoller leven dan zijn we er. En dat klinkt als een hoop mensen, maar denk je eens in met hoeveel mensen jij in contact komt. Stel je eens voor wat een invloed jij hebt als je daadwerkelijk werkt om meer blijdschap, liefde en innerlijke rust te ervaren.

Iedere interactie die je hebt heeft invloed. Iedere keer als je kiest voor liefde in plaats van ongeduld, angst of drama – dan heb je een stapje gezet.

Er is één geweldige manier om te veranderen – en dat is door consistent kleine stappen te blijven zetten in dezelfde richting. Richting meer liefde, elke dag opnieuw. Zo maak je jouw leven fantastisch, en zo maak je je samenleving een steeds betere plek om in te leven.

En ik zal je wat vertellen: soChicken werd in 2018 meer dan 9 miljoen keer bezocht. En dit is slechts één platform. Ik denk dat we al aardig op weg zijn.

Maar worden we dan niet een stel hippies?

Ik denk van niet. Ik weet dat ik zelf niet rondloop met een tamboerijn. Er heerst dit idee dat liefdevol zijn altijd betekent dat je alles maar laat gebeuren. Maar zo is het natuurlijk niet.

We houden zielsveel van onze kinderen – en juist daarom zijn we soms streng voor ze. Hoe meer zelfliefde je ervaart, des te makkelijker het wordt om grenzen te stellen. En hoe meer compassie je voelt, des te sneller je in actie zult komen tegen onrecht.

Ja – je ontwikkelt waarschijnlijk een iets breder perspectief. Je oordeelt minder snel en ziet vaker het grote plaatje. Daardoor raak je minder snel opgewonden of beledigd. Ik ervaar bijvoorbeeld nauwelijks boosheid, ook niet als ik het journaal kijk, ook niet als mensen me beledigen. Maar dat wil niet zeggen dat ik onverschillig ben.

Discriminatie, dierenleed, systemische ongelijkheid, oorlog, klimaatverandering – het zijn zaken die me aan het hart gaan. Maar tegelijkertijd zie ik ze in het perspectief van liefde: het is wat het is en ik doe wat ik kan doen.

We maken onze wereld beter door meer liefde in onszelf te ontwikkelen. Dan voelen we ons geweldig en kunnen we echt iets veranderen. Niet alleen voor onszelf of ons gezin, maar voor onze samenleving.

Liefde is het meest strategisch

Dus vandaar mijn missie. En vandaar de FREE HUGS die ik uitdeel.

Liefde is het meest strategisch. De rest volgt vanzelf. En vandaar de focus van mijn boek Leven met wind mee. Want in dit boek toon ik een snelle weg om meer liefde te cultiveren.

Ik word er blij van, ik hoop jij ook. Dankjewel dat je met me meeloopt. 😊

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test