Artikel opslaan

“People should pursue what they’re
passionate about. That will make them happier
than pretty much anything else.”

Elon Musk

Het is tijd dat je gaat doen wat je leuk vindt

Het is makkelijk om uit het oog te verliezen – maar je leven is niet eindeloos. En in dat licht is het belangrijk dat je je tijd, energie en aandacht besteedt aan dingen die je leuk vindt. Bezigheden waar je blij van wordt.

Want weet je wat het is – we komen allemaal op deze wereld met onze eigen unieke interesses en talenten. En het leven voelt zoveel leuker en makkelijker als je deze capaciteiten benut, in plaats van proberen ze te onderdrukken.

Om een voorbeeld te noemen: klussen is niet mijn grootste hobby. Soms doe ik het wel (zoals onlangs tijdens onze verbouwing), en dan vind ik manieren om het acceptabel te maken. Maar ik word er gewoon niet blij van. Ik hou niet van de rommel, ik heb het geduld niet en midden in een project wil ik er eigenlijk gewoon mee stoppen en in een hoekje gaan zitten en klagen.

Maar – en ik was ook verbaasd – ik ontdekte dat er ook mensen zijn die het héérlijk vinden om te klussen. Mensen die voor de lol kastjes opknappen, hun huis verbouwen of bij anderen helpen complete verbouwingen uit te voeren.

En tegelijkertijd zijn er mensen die een hekel hebben aan schrijven, aan ‘achter een scherm zitten’ en alle dingen waar ik zo blij van word.

Dus? Dus is de oplossing heel simpel. Klussen doe ik zo weinig mogelijk, en laat ik over aan mensen die er blij van worden. En ik doe zoveel mogelijk dingen waar ik blij van word. Want als we gewoon allemaal doen waar ons hart ligt, dan is het leven voor iedereen eenvoudiger.

Wil je ook beter worden in doen waar je blij van wordt? Hier een paar ideeën:

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Omarm je unieke talenten

Wat gaat jou makkelijk af? Het is grappig als je erbij stilstaat. Schrijven gaat mij makkelijk af. Het gaat me zo makkelijk af dat ik zomaar over het hoofd zou kunnen zien dat ik er mijn werk van zou kunnen maken.

Vaak zijn we zo bescheiden over onze talenten dat we niet door hebben hoe goed we zijn. Want als het eenvoudig voelt dan lijkt het alsof het niet waardevol is. Terwijl je het ook anders kunt zien. Het gaat je makkelijk af omdat je er een natuurlijke aanleg voor hebt.

Dus kijk eens goed naar je talenten en je interesses. Als je vrij zou kunnen kiezen, waar zou je dan het liefst je tijd aan besteden? Welke bezigheden zouden je nou écht blij maken?

2. Zie het breder dan geld alleen

Wellicht kun je van je passie je werk maken. Maar het is belangrijk om te beseffen dat niet elke bezigheid economisch te verzilveren is. En dat is ook niet erg.

Doen wat je leuk vindt hoeft niet exclusief te zijn, zeker niet in het begin. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om part-time te gaan werken in je baan die je niet geweldig vindt maar wel acceptabel. En daarnaast iets opzetten dat niet perse winstgevend hoeft te worden, maar je wel onwijs blij maakt.

Dit geeft je de vrijheid om een beetje te experimenteren en te spelen. Je hoeft niet direct uit te vinden hoe je deze talenten ‘te gelde’ gaat maken. Je kunt gewoon doen waar je blij van wordt.

3. Begin gewoon klein

Je leert door in actie te komen. Je kunt eindeloos blijven filosoferen over hoe je je leven anders in zou willen delen. Maar als je niet in actie komt gebeurt er niets.

En ja – je kunt ervoor kiezen om de boel helemaal om te gooien en al je schepen te verbranden. Maar waarom zou je dat doen? Het maakt de stap alleen maar extra intimiderend, waardoor de kans groter wordt dat je het eindeloos voor je uit blijft schuiven.

Nee – mijn advies? Pak het juist kleiner aan. Zet kleine stappen in de richting waarin je wilt ontwikkelen. Dan kun je gaandeweg experimenteren, dingen uitproberen en bijsturen indien nodig.

Misschien wil je een eigen koffiezaakje openen, maar word je afgeschrikt door al het gedoe en het risico. Begin dan gewoon eens met een barista cursus, kijk of je een bijbaantje kunt krijgen of vrijwilligerswerk kunt doen bij een bestaand zaakje. Praat met ondernemers. Zoek uit of je een pop-up store kunt openen. Etc.

Kleine stappen helpen je ook vooruit, en met veel minder risico. Hierdoor zul je het minder uitstellen en gewoon in actie komen.

En dat is de moeite waard. Want zoals gezegd – je leven is niet eindeloos. En ook jij verdient het om te kunnen doen waar je blij van wordt. Om je talenten te benutten en zo het beste uit jezelf te halen. Dat is niet alleen fijn voor jou – maar ook voor de mensen om je heen.

Ik heb het gevoel dat ik met mijn schrijfsels iets kan betekenen voor anderen. Terwijl ik met mijn kluswerk niemand echt blij maak. Dus ik blijf gewoon schrijven, dat is beter voor iedereen.

Vergroot je vrijheid om te doen waar je blij van wordt

Wil je meer ruimte ontwikkelen om je leven vrijer in te richten? Begin dan met je leven te versimpelen. Op die manier maak je tijd, ruimte en geld vrij om nieuwe keuzes te maken.

Ik heb een uitgebreide cursus ontwikkeld die je helpt elk gebied in je leven te versimpelen, zodat alles beter gaat lopen. Minder overbodigheden, meer vrije tijd en meer mogelijkheden om te doen waar je blij van wordt.

Lees meer en schrijf je direct in…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test