Je zult niet ieder doel bereiken, duh

Bijna de helft van de doelen die ik stel bereik ik niet. En als jij bent zoals de meeste mensen, dan geldt dit voor jou ook. De meeste mensen bereiken nog niet eens de helft van hun gestelde doelen. Andere mensen niet eens een tiende.

Waarom bereiken we zo weinig van onze doelen?

  • We veranderen gaandeweg onze prioriteiten;
  • We zijn niet bereid om de offers te brengen die nodig zijn om het doel te bereiken;
  • We laten ons afleiden door andere dingen die leuker en makkelijker zijn;
  • We verdelen onze aandacht over teveel zaken;
  • We stellen doelen die we helemaal niet wíllen bereiken;
  • We denken onze doelen niet goed door;
  • We vallen ten prooi aan uitstelgedrag.

Maar geen zorgen. Het is heel normaal om een groot deel van je doelen niet te bereiken. Het maakt je menselijk. Robots behalen 100% van hun doelen. Mensen niet. Dat is niet erg, hooguit een beetje irritant op zijn tijd. Vooral als je je zelfvertrouwen laat afhangen van je succes.

Een doel is niet heilig

Een doel is een stuk gereedschap om jezelf in beweging te krijgen. Een manier om je leven te veranderen. Een effectieve methode om je zelfvertrouwen te vergroten en succesvoller te worden.

Daarnaast is een doel ook een droom van een betere toekomst. Een afleiding van het hier en nu, en vaak een uiting van onvrede.

Doelen zijn een belangrijk gereedschap. Ze zijn echter niet het meest belangrijke in je leven. Dus het maakt niet uit als het soms niet lukt.

Verwacht dat het je in grofweg helft van de gevallen niet zal lukken. Anticipeer op falen. En besef dat, hoewel je niet al je doelen bereikt, je toch vooruitgang blijft maken.

Succes en waardering

Je kunt door het leven gaan zonder doelen. Het leven ervaren en je aandacht in het moment houden.

Je kunt ook leven voor je doelen. Werken richting een droom waar je dag in dag uit aan denkt.

De meest effectieve aanpak ligt hier waarschijnlijk tussenin. Werken aan je doelen en met aandacht genieten van de reis. Genieten met volle teugen terwijl je werkt.

Accepteer dat je soms succesvol zult zijn en soms zult falen. Wanneer je werkt op deze manier dan kun je je tevreden voelen wanneer het niet lukt. Je hebt je doel niet bereikt, maar je hebt je tijd wél goed besteed. Je hebt geleerd, je hebt genoten, je hebt je tevreden, ontspannen en dankbaar gevoeld, je bent gegroeid. Er zijn veel goede dingen gebeurd.

Je bent geen loser als je je doel niet bereikt. Het gereedschap dat je gebruikt bepaalt niet wie of wat je bent.

Dus wees blij, ook als het niet lukt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test