Artikel opslaan

Wat kan er nu slecht zijn aan succes?

Iedereen weet dat succes ook zijn keerzijden heeft. Succesvolle mensen hebben het druk, ze hebben grotere verantwoordelijkheden, ze lopen vaak grotere risico’s en er wordt meer van ze verwacht.

Als je een angst hebt voor succes vormen de bovenstaande redenen voor jou een onbewust obstakel. Je onderbewuste zal je pogingen om je doelen te bereiken steeds dwarsbomen. Zolang je bang bent voor succes zul je dus je eigen succes saboteren.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Hoe saboteer je dan je eigen succes?

Je bange onderbewuste heeft een aantal manieren om ervoor te zorgen dat jij je ambitieuze doelen niet zal behalen. Zo kan het zijn dat je de boel voor je uit schuift door steeds drempels op te gooien: “Ik kan pas een boek schrijven als ik een schrijfcursus heb gevolgd”. Na de cursus zeg je tegen jezelf: “Ik ga pas beginnen met het boek als ik een nieuwe laptop heb, want ik wil wel gewoon met goede spullen werken.”

Vervolgens zeg je tegen jezelf: “Maar ik kan nu nog geen nieuwe laptop betalen, dus ik kan nog niet beginnen aan mijn boek.” Zo. Je hebt toegegeven aan je angst. Je zult je doel voorlopig niet behalen. Sterker nog, als je hier last van hebt zul je jezelf steeds opnieuw voor de gek houden en constant nieuwe drempels bedenken.

Deze vorm van uitstelgedrag zorgt ervoor dat je doel nooit wordt verwezenlijkt, en dat je dus nooit te maken zult krijgt met de hoeveelheid succes waar je onbewust zo bang voor bent.

Mythes over succes

Mensen met een angst voor succes houden zichzelf voor dat de negatieve kanten van succes sterker zijn dan de positieve kanten. Vaak denken ze er niet rationeel over na, maar volgen ze de overtuigingen die hun onderbewuste heeft.

Heb jij een angst voor succes? Grote kans dat één of meerdere van de onderstaande zinnen je bekend voorkomen:

  • “Misschien verdien ik geen succes.”
  • “Als ik succesvol ben, zullen mensen me kritischer beoordelen.”
  • “Het is eenzaam aan de top.”
  • “Als ik succesvol ben zal iemand anders in mijn omgeving daarvoor moeten lijden.”
  • “Ik zal overweldigd worden door verantwoordelijkheden, druk en hoge verwachtingen.”

Halve waarheden

De bovenstaande zinnen zijn duidelijk halve waarheden. Ze weerspiegelen voor een deel de keerzijden van een succesvol bestaan. Toch blijkt de schade in de praktijk minder erg, en kom je erachter dat je angsten vooral ongegrond zijn.

Bovendien staan deze problemen niet in verhouding met de prijs die je ervoor betaalt door ze uit de weg te gaan. Door je eigen succes te saboteren zul je niet worden geconfronteerd met je angsten, maar je zult vanzelfsprekend ook geen succes ervaren. Hierdoor zul je je dromen niet kunnen realiseren, en hierdoor mogelijk blijven rondlopen met een gevoel van leegte. Wat kies jij?

Wat kun je doen aan deze angsten?

Ga bij jezelf na of je een angst voor succes hebt, en of je je doelen hebt uitgesteld om een van de bovenstaande redenen. Zodra je je bewust wordt van deze angst ben je al goed op weg om de angst te verkleinen.

Daarnaast kun je aan ‘fear-setting’ doen. Met deze techniek breng je in kaart wat je wilt bereiken, wat hiervan de voordelen zijn en wat hiervan de mogelijke nadelen zijn. Ga alsvolgt te werk:

  1. Schrijf in detail op wat je precies wilt bereiken. Wat is je doel?
  2. Maak hieronder een lijst van alle voordelen die het behalen van dit doel met zich meebrengt. Krijg je meer geld, meer erkenning, respect, ervaring, plezier? Schrijf alle voordelen op die je kunt bedenken.
  3. Start hieronder een lijst met de nadelen en angsten. Waar ben je bang voor als je dit doel voor je ziet? Wat zou er allemaal mis kunnen gaan en wat zijn de mindere kanten van je succes?
  4. Loop je lijst met angsten na, en bedenk voor ieder negatief punt een oplossing of stel jezelf gerust door te relativeren. Hoe kun je je angsten een voor een wegnemen? En hoe kun je anticiperen op eventuele nadelen, en deze nu al wegnemen?

Leer succes te waarderen

Door de bovenstaande oefening uit te voeren voor je belangrijkste doelen merk je dat je je beter gaat voelen over succes. Je kunt jezelf nu zien slagen zonder dat er nog obstakels in de weg liggen. De meeste nadelen zijn namelijk makkelijk weg te nemen.

Besef dat jij succes verdient en dat je je doelen kunt bereiken. Breng je angsten in kaart en elimineer ze stuk voor stuk. Onthoud dat de angsten die je onderbewuste opgooit vaak irrationeel en overdreven zijn. Dus laat je je er niet door weerhouden je doelen te bereiken, anders laat je mooie kansen liggen om je zelfvertrouwen en je persoonlijkheid te laten groeien.

En ja, soms is het een beetje eng om succesvol te worden. Maar dat wil niet zeggen dat je het niet moet doen. Enge dingen zijn waardevol.

Stop met je succes saboteren

Wil je leren hoe je kunt stoppen met het saboteren van je eigen succes? Wij hebben een verzameling van geweldige tips voor je klaarstaan die je helpen vooruit te komen. Bekijk deze tips…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test