Artikel opslaan

“A crust eaten in peace is better
than a banquet partaken in anxiety”

Aesop

Loop je rond met een onrustig gevoel?

Je bent niet alleen. Steeds meer mensen lopen rond met een knoop in hun buik. In het Engels noemen ze het anxiety. Een gevoel van nervositeit, angstigheid – een algehele sensatie van verkramping, opgejaagd zijn en rusteloosheid.

Het is niet echt hetzelfde als gestrest zijn, het sluimert vooral constant op de achtergrond. Een mild gevoel dat er iets niet goed is gecombineerd met moeite om te ontspannen en te genieten van je leven.

We hebben er (naar mijn mening) geen goede term voor in het Nederlands. We komen al snel terecht bij angststoornis, maar dat gaat dan weer te ver voor hoe veel mensen zich voelen. Een woord als ‘bezorgdheid’ lijkt de lading ook niet helemaal te dekken.

Dit onrustige gevoel (of anxiety dus) komt steeds vaker voor, op steeds jongere leeftijd ook. En als je ermee worstelt dan weet je precies wat ik bedoel.

Ik heb er in het verleden ook mee geworsteld, en soms steekt dit onrustige gevoel nog steeds de kop op.

Inmiddels wordt er veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van anxiety. Een aantal dingen komen daaruit heel duidelijk naar voren . Veel van deze zaken zijn complete open deuren die zó simpel lijken dat we ze direct voorbij lopen. Ik weet het uit ervaring, ik heb het zelf ook gedaan.

Wil je van dit onrustige gevoel af? Neem deze tips dan serieus. Probeer ze uit en geef het prioriteit. Je zult merken dat ze werken en dat je je al snel beter zult voelen.


Bestel Kom maar op via Bol.com

1. Leg je apparaten opzij

Ja – daar ben ik weer met m’n gezeur over smartphones. En ik zie de ironie, aangezien ik al mijn hele leven een tech-nerd én tech-optimist ben.

Maar misschien heeft het daarom ergens juist extra gewicht. Als zelfs mensen als ik het gebruik van devices aan banden leggen, dan is het misschien echt een probleem.

Hoe vaak doe jij niets? Hoe vaak wacht je gewoon zonder je smartphone tevoorschijn te toveren? Hoe lang kun je op de bank een boek lezen zonder tussendoor social media te checken of het nieuws te bekijken op je tablet?

Als je bent zoals de meeste mensen dan is het antwoord eenduidig: niet lang. Een paar minuten, hoogstens.

Dit zou geen probleem zijn als het niet tot problemen zou leiden. En dat doet het wel. Al die gefragmenteerde aandacht maakt ons gestrest. Het zorgt voor een sluimerend gevoel van onrust.

Constant verbonden zijn, steeds je aandacht laten kapen, keer op keer op zoek gaan naar stimulatie en plezier – het is niet natuurlijk en niet gezond voor onze mentale gezondheid.

In een jaar als deze lijkt het dubbel waar te zijn. Want steeds als je social of het nieuws opent, lijkt de wereld non-stop in brand te staan.

Doseer je smartphone, verminder je tijd online, creëer momenten waarin alles op stil staat en je niet naar een scherm kijkt. Het helpt ontzettend tegen een onrustig gevoel. Tips vind je hier en hier.

2. Drink je cafeïne?

Dit is niet populair maar het moet gezegd: koffie geeft je geen energie, koffie maakt je gestrest. Cafeïne maakt je alert omdat je lichaam stresshormonen aanmaakt als reactie op cafeïne in de bloedbaan.

Is dat wenselijk? Niet wanneer je worstelt met een onrustig gevoel. Ik zou zelfs zover willen gaan om te zeggen dat een hoop mensen van dit gevoel af zijn als ze stoppen met koffie.

Klinkt misschien vreemd, maar weet je wat? Je kunt het eenvoudig uittesten voor jezelf. Wanneer heb je voor het laatst meer dan twee weken geen cafeïne gebruikt? Voor de meeste mensen is het antwoord: niet sinds ik volwassen ben.

Zelf ben ik vrij gevoelig voor cafeïne en heb ik de afgelopen jaren vaak afgewisseld tussen periodes waarin ik een tijd geen koffie drink. Als een onrustig gevoel nu een probleem voor je is, kun je het beste voorlopig stoppen met cafeïne. Want koffie maakt je niet alleen alert. Het maakt je ook nerveus, onrustig en gestrest.

Er zijn mensen die drie koppen koffie per dag drinken én gebruik maken van kalmerende medicijnen. Dat is een beetje alsof je tegelijkertijd gas geeft én op de rem trapt.

En het is niet alleen koffie. Cola, (pure) chocolade, energydrinks en thee bevatten ook cafeïne. Een kop zwarte thee bevat net zoveel cafeïne als een halve kop koffie!

Kun je niet normaal door de dag komen zonder cafeïne? Dan is het interessant om eens af te kicken en jezelf minimaal twee maanden te gunnen. Om hoofdpijn en vermoeidheid te voorkomen is het belangrijk dat je rustig afbouwt. In het Broednest vind je een praktisch stappenplan dat je helpt afkicken én tips bevat voor alternatieven.

3. Spendeer tijd in de natuur

Onderzoek of je je week op zo’n manier kunt aanpassen dat je automatisch meer tijd doorbrengt in de natuur. Bijvoorbeeld door op een vast moment van de week een wandeling te maken, door een andere route te kiezen naar de supermarkt of door vaker in de buitenlucht te sporten.

Tijd in de natuur gaat een onrustig gevoel tegen. Het helpt je ‘aarden’ en meer perspectief te krijgen op je problemen. Het helpt je kalmeren en langzaam uit je hoofd te komen een in het moment te gaan staan.

Wandel door het park met een luisterboek of ga even zitten aan de rand van een plas. Ontspan, adem rustig uit en laat de stress ontsnappen.

Simpel maar effectief.

4. Beoefen mindfulness

Verweef kleine momenten van mindfulness in je dag. Wanneer je constant je aandacht in je hoofd houdt word je onvermijdelijk geconfronteerd met een onrustig gevoel.

Kleine momenten van mindfulness zijn makkelijk in te lassen. Bijvoorbeeld als je staat te wachten, wanneer je in het OV zit of door af en toe gewoon rustig te zitten en simpelweg te observeren wat je ervaart.

Voel je je onrustig? Plaats je aandacht dan steeds dieper in dit gevoel. Maak het sterker, doorvoel het aandachtig. En merk hoe het donkere, onrustige gevoel langzaam maar vanzelf wegebt onder het licht van je aandacht.

Observeer het moment. Geluiden, licht, het gevoel van je voeten op de grond, het ritme van je ademhaling. Simpele momenten van mindfulness helpen je terug in je lijf te komen en uit je hoofd, waardoor je een onrustig gevoel vermindert.

Lastig? Hier vind je tips en praktische inzichten.

5. Doe één ding tegelijk

Multi-tasken is een beetje als koffie: het lijkt of het zou moeten leiden tot rust en orde, maar in werkelijkheid leidt het tot onrust in je lijf en chaos in je hoofd.

Gun jezelf een ongecompliceerde manier van leven. Doe steeds één ding tegelijk. Als het kan met aandacht.

Bijvoorbeeld:

  • Begin aan een taak en werk aan deze taak zonder afleiding voor een uur of totdat deze af is.
  • Neem een bewust moment om berichten of je mail te checken, in plaats van het constant tussendoor te doen.
  • Bereid en eet je lunch met aandacht, zonder schermen.
  • Ga naar het toilet zonder je smartphone.
  • Geniet van een film zonder tussendoor te appen of iets te checken.
  • Etc.

Dit zal je helpen een onrustig gevoel te verminderen. Het helpt veel mensen vreemd genoeg ook om meer gedaan te krijgen met minder moeite en minder stress.

Soms zijn het kleine, alledaagse aanpassingen die kunnen helpen je grootste worstelingen op te lossen. Een onrustig gevoel is niet nodig en je kunt het oplossen. Ben je een koffiedrinker? Neem stap 2 dan serieus, en probeer het eens uit.

Ervaar je op een doorlopende basis chronische stress en wil je er meer aan doen? De onderstaande Bundel helpt je vooruit. 💛

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen

Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen Bundel

Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.

Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test