Artikel opslaan

Je eigen zelfvertrouwen managen

De juiste hoeveelheid zelfvertrouwen is belangrijk voor een fijn leven. Het is de bouwsteen van geluk, en het neemt enorm veel beperkingen en belemmeringen in je leven weg. Echter, een gezonde dosis zelfvertrouwen is niet altijd vanzelfsprekend.

Zoals zoveel dingen in het leven fluctueert je zelfvertrouwen van dag tot dag. Het groeit en het krimpt. Nare ervaringen, mislukkingen of gênante situaties kunnen je zelfvertrouwen doen afnemen. Positieve ervaringen zoals behaalde successen en geloof in eigen kunnen doen je zelfvertrouwen groeien.

Door je bewust te zijn van deze bewegingen kun je je eigen zelfvertrouwen leren managen. Je kunt het opmerken wanneer je zelfvertrouwen te veel daalt, en er direct iets aan doen. Om je elke dag goed te voelen moet je je zelfvertrouwen koesteren, je moet er lief voor zijn.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Zorg dat je zelfvertrouwen dagelijks groeit

In een ideale wereld zorg je ervoor dat je zelfvertrouwen elke dag een beetje groeit. Dat je elke dag opnieuw aan jezelf bewijst dat je er echt toe doet.

Hoewel je zelfvertrouwen natuurlijk niet iedere dag kan groeien (je komt in het leven ook dingen tegen die het doen afnemen), is het slim om de juiste gewoontes aan te leren die het wel mogelijk maken.

Door iedere dag goed voor je zelfvertrouwen te zorgen weet je zeker dat je wel tegen een stootje kunt. Een grote mislukking heeft in zo’n geval weinig invloed op jouw zelfbeeld. En zelfs als je zelfvertrouwen een flinke deuk oploopt kom je er weer snel bovenop omdat je dagelijks lief voor jezelf bent.

Je verstevigt je zelfvertrouwen door aan jezelf te laten zien wat je waard bent. Om dat te doen kun je een hele eenvoudige gewoonte aanleren.

Zorg dat iedere dag een succes wordt

In een eerder soChicken artikel (zo vergroot je je zelfvertrouwen) legde ik uit dat je je zelfvertrouwen kunt vergroten door afspraken met jezelf inzichtelijk te maken en ze vervolgens na te komen.

Het inzichtelijk maken van de afspraken met jezelf is slechts de voorbereiding voor om je zelfvertrouwen te vergroten, dat is ook gebleken uit de talloze reacties die wij de afgelopen jaren hebben ontvangen. Als je dit onderdeel van je leven maakt, dan vergroot je dagelijks je zelfvertrouwen.

Er zit echter één grote maar aan verbonden. Het inzichtelijk maken van de afspraken met jezelf is slechts de voorbereiding. Deze stap zorgt niet voor een groter gevoel van zelfvertrouwen. Het is de tweede stap die de methode zo effectief maakt: je moet de afspraken met jezelf nakomen, het liefst vroeg op de dag.

Waarom? Door afspraken met jezelf te maken, en deze vervolgens na te komen maak je je dag tot een succes. Jouw plan voor de dag is goed verlopen, je hebt aan jezelf bewezen dat je het kunt. Je zelfvertrouwen groeit.

De enige voorwaarde is dus dat je de afspraken met jezelf allemaal nakomt. En dat is het gebied waar een beetje zelfvertrouwen-management om de hoek komt kijken.

Maak haalbare afspraken met jezelf

Afspraken maken is één ding, afspraken nakomen is waar het echte werk zit. Een todo lijst voor de dag is leuk, maar als je je taken aan het einde van de dag niet kunt afvinken dan heb je zojuist je zelfvertrouwen verkleind in plaats van vergroot.

Lief zijn voor je zelfvertrouwen betekent dat je haalbare doelen voor jezelf stelt. Maak het niet te moeilijk. Zorg dat je deelneemt aan een wedstrijd die je kunt winnen.

Je kunt beter twee dingen opschrijven die je echt gedaan zult krijgen, dan vijf dingen die je allemaal maar half af krijgt. Zorg dat je taken kunt afstrepen, dat je lijstje aan het einde van de dag afgewerkt is. Dat geeft je een gevoel van accomplishment. Je hebt weer aan jezelf bewezen wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen.

Maak je lijst voor de dag dus niet uitgebreid. Houd het kort en simpel. Focus je op de paar dingen die écht belangrijk zijn en houd het klein. Zo vergroot je de kans dat je al je taken zult afronden, en weet je zeker dat je je zelfvertrouwen die dag weer een kleine oppepper hebt gegeven.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test