Artikel opslaan

Afspraken met jezelf vormen je zelfvertrouwen

“Vandaag wil ik echt een eind komen met dat rapport”, “Morgen ga ik er even goed voor zitten en m’n hele administratie opruimen”. Afspraken maak je constant met jezelf. De hele dag door, over allerlei verschillende onderwerpen. Je spreekt zoveel dingen af met jezelf dat je waarschijnlijk niet eens door hebt hoeveel afspraken je op dit moment met jezelf uit hebt staan.

Afspraken met jezelf zijn een kans om je zelfvertrouwen met een stapje te vergroten. Wanneer je een afspraak met jezelf nakomt laat je aan je onderbewustzijn zien dat je iets kunt, waardoor het de volgende keer weet dat dit tot jouw mogelijkheden behoort. Kortom: je vergroot het geloof in je eigen kunnen, en dat resulteert in meer zelfvertrouwen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. ๐ŸŽ‰

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Automatische boete bij het niet nakomen van een afspraak

Een afspraak niet nakomen heeft vaak vervelende gevolgen. Het is vast geen nieuws voor je dat het niet nakomen van een afspraak met een ander slecht is voor je relatie met die persoon. Je betaalt als het ware een automatische boete in de vriendschap. Je zult iets moeten doen om de schade te herstellen omdat de vriendschap is beschadigd.

Wanneer je een afspraak met jezelf niet nakomt gebeurt exact hetzelfde. Maar dan is de vriendschap je zelfvertrouwen. Telkens als je aan jezelf laat blijken dat je een afspraak niet kunt nakomen beschadig je je zelfbeeld, en dat zul je moeten herstellen om het weer recht te trekken. Kom dus vanaf nu iedere afspraak met jezelf na, of maak de afspraak niet.

Drie keuzes bij het maken van nieuwe afspraken

Wanneer je afspraken met jezelf maakt gelden dezelfde keuzes als wanneer je een afspraak met een ander maakt. Je hebt de volgende mogelijkheden die je kunt overwegen:

  1. Maak de afspraak niet
    Je kunt ervoor kiezen om gewoon ‘nee’ te zeggen. Bijvoorbeeld omdat je weet dat je het te druk hebt, omdat je weet dat je deze afspraak niet waar kunt maken. Wanneer je deze zelfkennis hebt moet je het benutten. Voorkom de teleurstelling en de beschadiging aan je zelfvertrouwen. Ga de uitdaging niet aan, laat de afspraak voor wat het is.
  2. Kom je afspraak na
    Spreekt voor zich. Benoem de afspraak die je met jezelf gemaakt hebt, bijvoorbeeld “ik wil iedere dag 100 sit-ups doen gedurende 3 maanden”, en kom hem na. Zorg dat je trots kunt zijn op jezelf. Beschouw je zelfvertrouwen alsof het een vriend van je is. Wanneer je met iemand anders afspreekt om een rapport af te hebben, dan zorg je er toch ook voor dat je het af hebt zoals afgesproken?
  3. Heroverweeg de afspraak met jezelf
    Wanneer je een afspraak met jezelf hebt staan die je niet kunt nakomen kun je ervoor kiezen om hem opnieuw te formuleren. Misschien is 100 sit-ups wel een beetje extreem. Misschien moet je er 50 doen? Zou je daar nog steeds tevreden mee zijn? Misschien zijn de omstandigheden veranderd, en komt deze afspraak nu niet zo goed uit. Wat zou je doen als je een afspraak had met een ander? Je zou bellen om een nieuwe afspraak te maken. Doe dat ook met jezelf, kies een beter moment uit en schrijf het in je agenda. Je hebt je afspraak nu niet gebroken, maar opnieuw uitonderhandeld.

Stapje voor stapje je zelfvertrouwen vergroten

Wanneer je steeds je best doet om afspraken met jezelf na te komen zul je merken dat je zelfvertrouwen stapje voor stapje vooruit gaat. Je laat aan jezelf zien waartoe je in staat bent, en daardoor weet je onderbewuste wat jij wel en niet kunt en durft. Je komt als het ware in een opwaartse spiraal waarin je jezelf de ruimte geeft om te groeien met een gezonde dosis zelfvertrouwen!

Wees je dus bewust van de overeenkomsten die je met jezelf sluit en de verplichtingen die je jezelf aanpraat. Iedere verbroken afspraak met jezelf is slecht voor je zelfvertrouwen, iedere nagekomen afspraak vergroot je zelfvertrouwen!

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test