Een lama borstelaar Wie wil je zijn? Ontdek 3 vragen voor meer richting

Wie wil je zijn? Waar wil je dit unieke leven voor gebruiken? Deze vragen helpen je richting bepalen.
Artikel opslaan

“Today you are you!
That is truer than true!
There is no one alive who is you-er than you!”

Dr. Seuss

Wie wil je zijn?

Precies – wie wil je zijn?

Wie wil je zijn in relatie tot je dromen? Wie wil je zijn richting je dierbaren, je familie, je kinderen? Wie wil je zijn richting de wereld om je heen, de samenleving, de aarde?

En – het meest belangrijk – wie wil je zijn richting jezelf?

We zoeken allemaal naar richting, betekenis en een doel in ons leven. Ik ook. Voor mij is mijn richting inmiddels duidelijk: liefde en waarheid. Wat is het voor jou?

Je kunt richting vinden door jezelf vragen te stellen. Laten we eens kijken.

Download gratis stappenplan (PDF)

Snel richting vinden

Vind snel meer richting in je leven - gebruik mijn praktische 6-stappenplan om vandaag nog richting en houvast te ontwikkelen

Zo vind je snel antwoorden. Download nu gratis als PDF.

Download stappenplan PDF

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Wie ben je al?

Wie ben je al onder alle verhalen die je jezelf vertelt? Zonder de oordelen en meningen van anderen? Wie ben je als je helemaal ontspant en simpelweg jezelf bent?

Hoe beter je kijkt des te beter je dit beseft: wie je wilt zijn is wie je al bent, de versie van jezelf zonder de overbodige zaken.

Onderzoeken wie je wilt zijn is een pad van eliminatie en zelfacceptatie. Je onderzoekt wat jouw natuur is, gooit de rest overboord en omarmt wat overblijft voor wat het is.

Je kunt niet alles zijn voor iedereen, maar je kunt wel jezelf zijn.

Dat is vaak spannend. Want het betekent ook dat je je onwenselijke kanten accepteert. Terwijl een stemmetje vanbinnen liever heeft dat je helemaal perfect bent.

Je bent perfect – inclusief je onwenselijke kanten. Het kost de meeste mensen alleen een tijdje om dat te beseffen – het kostte mij ook ruim dertig jaar.

2. Wat trekt aan je?

Wie wil je zijn? De vraag lijkt simpel te beantwoorden als je er niet te diep over nadenkt. Misschien wil je rijk en beroemd zijn. Of alleen rijk. Of er alleen uitzien als een filmster.

Misschien lijkt het je tof om geweldige snowboarder te zijn of juist een kalme yogi.

Als je echter iets langer broedt op de vraag begin je te zien dat er bepaalde eigenschappen zijn meegebakken in wie jij bent – onderdeel van de firmware, zogezegd. Je voelt je – van nature – aangetrokken tot bepaalde zaken. En je bent – van nature – geneigd om je hiermee bezig te houden.

Soms zijn dit dingen die helemaal niet aansluiten bij de verhalen in je hoofd. Want misschien vertel je jezelf dat je een hip stadsmens bent. Dat je gek bent op het bruisende leven, terwijl je – tot je grote schok – ontdekt dat je eigenlijk het meest gelukkig bent in een rustige omgeving met veel natuur.

Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik werk richting een rustig en mindful leven – dat trekt aan me. Tegelijkertijd is mijn karakter gewoon gemaakt voor ontwikkeling, groei, vooruitgang en constante verandering. Beide verlangens trekken me in tegengestelde richting. Ze kunnen elkaar mooi in balans houden, zolang ik ze beide accepteer en niet de ene eigenschap wegduw omdat die niet ‘past’ bij het verhaal dat ik over mezelf wil vertellen.

Hoeveel ik ook mediteer, mijn brein is nu eenmaal een drukteschopper. Prima.

Vraag je eens af: wat is een rode draad door mijn leven? Wat zijn bezigheden die je als kind automatisch oppakte die je nu nog steeds blij maken? Waar voel je je automatisch naar aangetrokken? In welke situaties voel je je natuurlijk gelukkig?

Die onderliggende aantrekking ervaar je omdat het onderdeel is van wie je bent. Het is zogezegd waar je voor gemaakt bent.

3. Wie ben je onder al die verhalen?

Wat blijft er over als je de verhalen loslaat? Wie wil je zijn? is een nuttige vraag om te stellen, totdat het niet nuttig meer is.

Uiteindelijk kom je tot een simpele conclusie: je bent wat je bent. En al die verhalen vormen samen een identiteit die is gebaseerd op gedachten en overtuigingen. Hoe sterker deze identiteit, des te meer het voelt als een dikke winterjas op een snikhete zomerdag.

Het is een zware last die alles moeilijk en stroperig maakt. Dit is wat het drama in je leven veroorzaakt.

Echte zelfacceptatie betekent dat je die jas richting de kringloop slingert en gewoon bent wie en wat je bent. Zonder verhalen, zonder oordelen, zonder verwachtingen.

Je ademt uit, ontspant en begint met gewoon zijn.

Wie wil je zijn? Je wilt helemaal jezelf zijn. Wat houdt dat in? Het betekent dat je je gedachten minder serieus leert nemen en leert ontspannen en loslaten. Dat je begint met accepteren dat je veel minder controle hebt dan je dacht – en dat dat verrassend oké is.

Vaag verhaal? Een beetje. Dat is één van de redenen dat zoveel mensen hiermee worstelen. De antwoorden vind je niet in de buitenwereld, je vindt ze in jezelf. En dat is – gek genoeg – vaak de laatste plek waar we zoeken naar antwoorden.

Een simpele techniek om te ontdekken wie je echt bent

Wil je ontdekken wie je echt bent zonder de verhalen en gedachten? In mijn boek Leven met wind mee deel ik talloze inzichten en een praktisch stappenplan om vooruit te komen op dit pad.

Ontdek een vrolijk maar diepgaand verhaal over gedachten als scheten, het borstelen van lama’s en het stopzetten van het drama in je leven.

Weten waarom en hoe tienduizenden mensen hun leven veranderden met dit boek?

Lees de recensies en bestel het boek direct…

Vind richting in je leven

Wat wil ik met mijn leven? Bundel

Voel je dat het tijd is om meer richting in je leven te vinden? In deze Bundel zoeken we naar een nieuwe richting. Na afloop heb je een frisse kijk op het probleem en ben je in een betere positie om volgende stappen te zetten.

Ontdek prikkelende oefeningen, opdrachten en een nieuwe kijk op de vraag wat wil ik met mijn leven? We gaan in kleine stappen aan de slag richting meer voldoening en betekenis in je leven.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 8,9 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test

Reacties

 • Vergauwen Christel says:

  Ik heb de soChicken-app net geīnstalleerd (ben normaal niet zo app-achtig ingesteld :)) en ben er zo blij mee! :)

 • Auke says:

  Hoi Jelle. Mooi artikel weer. 1 keer in de week wat optimistisme in mijn mailbox. Heb ik wel nodig. In ieder geval succes met de app. Ik ben nog puin aan het ruimen ;-) Lang verhaal.

 • Catherina van Montfo says:

  Zo goed beschreven, ” wie wil ik zijn”….
  Zit in deze fase, en alles is precies zoals je schrijft!
  Heel mooi!!!

 • S says:

  Zo mooi geschreven en zo herkenbaar ook. :-)

 • Walter says:

  Intussen kan ik mezelf reeds kwalificeren als een fervente gebruiker van de ‘soChicken’ app. Alle gekheid op een stokje, maar de inzichten die ik dagelijks verwerf, zijn meestal een bevestiging van dingen die ik al weet. En toch brengt het lezen van jouw artikels zoveel ontspanning met zich mee! Bovendien zijn de boodschappen, verwerkt in je artikels, telkens ‘babysteps’ naar een betere versie van mezelf. Intussen ben ik erg benieuwd naar je nieuwe app, Jelle! Je levert fantastisch werk, keep it up! 🙏🏻