Drukte staat in de weg van je vriendschappen

Als je het druk hebt kan het lastig zijn om je vriendschappen te onderhouden. Je vergeet te bellen, je vergeet te mailen en van afspreken komt het al helemaal niet. Als je vrienden het in diezelfde periode net zo druk hebben als jij (wat niet ongebruikelijk is), komt er eigenlijk helemaal niets van.

Zo kan het gebeuren dat je vanwege de drukte van alledag je beste vrienden, de mensen die ontzettend belangrijk voor je zijn, veel te lang niet ziet. En dat is niet verstandig, want juist in tijden van drukte en stress helpen vrienden je te ontspannen en het dagelijks leven te verwerken.

Er is uiteindelijk altijd tijd

Het kromme is dat er eigenlijk altijd wel tijd is. Zelfs in drukke tijden heb je heus wel regelmatig een dag, een middag of een avond vrij. Dit zouden tijdstippen kunnen zijn waarop je kunt afspreken met je vrienden, maar op het moment dat je ze belt hebben zij wat te doen.

Er zijn echter altijd wel momenten dat jij en een goede vriend zich allebei zitten te vervelen, en dat jullie makkelijk kunnen afspreken. Het probleem is alleen dat jullie dat niet van elkaar weten. Als er dan ook niemand op het idee komt om te bellen gaat er een kans verloren.

Contact houden is het belangrijkst

De gouden sleutel naar meer tijd voor je vrienden is contact houden. Stel jezelf niet ten doel om iedere week af te spreken, want dat lukt waarschijnlijk vaker niet dan wel. Zet jezelf ertoe om regelmatig contact te zoeken met je beste vrienden.

Als je contact legt blijven jullie op de hoogte van elkaars leven. Bovendien houdt dit regelmatige contact jullie vriendschap goed en fris terwijl je elkaar een tijd niet ziet.

Door even te bellen met een goede vriend kunnen jullie erachter komen dat jullie zaterdagavond eigenlijk allebei niets te doen hebben, en dus samen iets leuks kunnen doen. Het kan heel goed zijn dat jullie niet hadden afgesproken als jullie niet hadden gebeld, omdat jij of je vriend anders gewoon een ‘tv-avondje’ had gehouden.

Herinner jezelf om contact te maken

De kunst is dus om regelmatig contact te leggen, niet om zo vaak mogelijk af te spreken. Je moet jezelf eraan herinneren om even te bellen of te mailen, dan volgt de rest vanzelf!

Laat het niet zover komen dat jullie elkaar bijvoorbeeld twee maanden of langer niet spreken. Dat zorgt er alleen maar voor dat jullie vriendschap verwatert en dat jullie uit elkaar groeien. Hou tussendoor regelmatig contact!

Manieren om jezelf te herinneren

Hoe kun je jezelf eraan herinneren om regelmatig contact te leggen met je vrienden? Hieronder vind je wat ideeën.

  1. Plan momenten in je agenda waarop je de tijd neemt om een aantal vrienden te bellen of te mailen.
  2. Gebruik een takenmanager om jezelf eraan te herinneren om bijvoorbeeld iedere 5 dagen contact te zoeken.
  3. Stuur iemand een krabbel of berichtje telkens wanneer je inlogt op Hyves.
  4. Maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld iedere zondagavond te bellen, of elke dag in de metro even te SMSen.

Meer tijd voor je vrienden zonder gedoe

Contact leggen met je vrienden kan vanwege de vele communicatiemogelijkheden tegenwoordig snel en eenvoudig. Houd dus jullie vriendschap fris door regelmatig contact te zoeken. Het afspreken vloeit daar vervolgens vanzelf uit voort. Wanneer je met elkaar praat blijken jullie namelijk ineens wél een vrije avond te hebben!

Wil je leren hoe je beter met mensen om kunt gaan en zo meer vrienden kunt maken? Dan is het onderstaande boek een absolute aanrader. Het leert je hoe je vrienden maakt en behoudt, en hoe je hiermee je hele leven kunt verrijken.

Zo maakt u vrienden en goede relaties
Zo maakt u vrienden en goede relaties
Dale Carnegie