Artikel opslaan

“It is not death that a man should fear,
but he should fear never beginning to live.”

Marcus Aurelius

Hoe kun je beter omgaan met angst?

Angsten hebben we allemaal. Maar niet iedereen heeft er evenveel last van. Beter leren omgaan met angst helpt je om je leven leuker, eenvoudiger en succesvoller te maken.

Dus hoe kun je beter omgaan met je angst?

In dit artikel deel ik een praktische oefening die ik zelf regelmatig gebruik om mijn angsten los te laten. Je kunt de oefening vandaag nog uitvoeren en direct minder angst ervaren.

Klinkt best goed toch? Laten we eens kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Fear-setting – gestructureerd piekeren

Als we angst voelen dan slaan we aan het piekeren. We beginnen te bedenken hoe verschrikkelijk het zou zijn als onze angst waarheid zou worden.

En hier zijn we heel creatief in. We kunnen tientallen manieren bedenken hoe die presentatie verkeerd zal lopen, hoe je jezelf voor gek zult zetten, hoe het leven compleet ellendig zal worden en alles mis zal gaan.

De oefening draait om het omarmen van je piekertalent. Maar in plaats van halfzacht te piekeren en jezelf op stang te jagen, gebruik je het gepieker gestructureerd.

Fear-setting noemen we het ook wel. Je angst helemaal uitdiepen, totdat er niets meer van over blijft. Maar hoe gaat het in zijn werk?

Diep je angst helemaal uit

Ga zitten met een notitieboekje of een notitie app, en stel jezelf deze vraag:

”Als ik nadenk over de angst die ik nu voel, wat is dan het ergste dat kan gebeuren?

Vervolgens omschrijf je zo gedetailleerd mogelijk hoe het eruit zou zien als het ergste je zou overkomen. Fantaseer er lekker op los. Gebruik al die zwartgallige piekergedachten om er een mooi ellendig plaatje van te maken.

Hoe ellendig kan het worden? Gooi het eruit!

Een voorbeeld van deze oefening in de praktijk

Oké, ik heb deze oefening bijvoorbeeld gebruikt toen ik angst voelde om lezingen te geven. Een angst die bij veel mensen leeft. Wat kan er mis gaan?

“Tja, een heleboel. Ik kan voor die zaal staan en zo zenuwachtig zijn dat ik dichtklap en niet meer weet wat ik moet zeggen. Dan sta ik daar met zwetende handen te stamelen, terwijl een paarhonderd mensen naar me kijken.

Ik voel me een loser en raak in paniek. Waardoor ik rare dingen ga zeggen. Tegen de tijd dat ik de draad weer gevonden heb ben ik zo gestrest dat ik de boel afraffel. En de mensen in de zaal vinden me een kneus. Ze geloven niet in mijn expertise, waardoor ze extra kritische vragen gaan stellen. En omdat ik zo gespannen ben geef ik belachelijke antwoorden of geef ik helemaal geen antwoord.

De mensen verlaten de zaal, onder de indruk van mijn slechte optreden. En vertellen aan iedereen die ze kennen wat er gebeurde. Niemand vind me meer aardig, niemand wil me ooit nog horen spreken, en niemand neemt me nog serieus.”

Zo – dit is een goed en ellendig voorbeeld. Je kunt één verhaal schrijven of diverse verhalen over meerdere angsten. Wat jij wilt.

Maar wat kun je nu doen als je dit verhaal hebt geschreven? Drie dingen.

1. Angst loslaten door te relativeren

Als je het bovenstaande verhaaltje leest dan kom je waarschijnlijk tot dezelfde conclusie als ik: het is een beetje onrealistisch.

De angsten die we voelen zijn vaak compleet onrealistisch, onwaarschijnlijk en uit hun verband gerukt. De realiteit pakt zelden zo ellendig uit als we ons ’s nachts in bed voorstellen.

Door het zo concreet op te schrijven kun je dat ineens heel zichtbaar maken voor jezelf. Je overdrijft.

Pak je verhaal, en maak er een realistische versie van. In mijn geval is dat heel simpel: ik klap dicht, verontschuldig mezelf en geef aan dat ik een beetje zenuwachtig ben, haal adem en drink wat en ik ga weer verder zonder problemen.

Dit is veel realistischer. En deze situatie is veel minder eng, dus hoef ik er ook geen angst voor te voelen.

Naast een mildere, realistische kijk ontwikkelen is er nog iets dat je kunt doen om je angst te verminderen – bijvoorbeeld door je beter voor te bereiden.

2. Angst loslaten door er een project van te maken

Bekijk je verhaal en vraag jezelf af: ”Welke van deze negatieve uitkomsten kan ik voorkomen?”

Simpel. Maak er een project van. Zoek praktische manieren waarop je de kans op ellende kunt verkleinen.

In mijn voorbeeld is het heel logisch:

  • Ik kan voorkomen dat ik dichtklap door mijn lezing vaak te repeteren.
  • Ik kan oefenen voor vrienden, zodat ik kan wennen aan spreken voor publiek.
  • Ik kan technieken onderzoeken om mijn zenuwen te verminderen.
  • Ik kan nadenken over eventuele vragen die uit het publiek zullen komen, en al van tevoren nadenken over goede antwoorden.

Door deze stappen te zetten verklein ik de kans dat mijn angst uitkomt. Waardoor ik me automatisch minder angstig voel.

Kijk eens naar je eigen verhaal. Welke stappen kun jij zetten om te voorkomen dat je angst waarheid wordt?

3. Angst loslaten door de schade te beperken

Stel dat je angst tóch uitkomt, ondanks je goede voorbereiding. Je hebt het niet weten te voorkomen, en nu zit je met de gebakken peren. Hoe zou je de schade kunnen beperken en repareren?

Stel dat ik voor die groep sta, en ondanks mijn goede voorbereiding klap ik tóch dicht. Hoe zou ik de schade kunnen herstellen?

  • Ik kan mijn excuses aanbieden en uitleggen wat er aan de hand is.
  • Ik kan mezelf kalmeren en even mijn tijd nemen om de draad weer op te pakken.
  • Ik kan accepteren dat de lezing vandaag niet zo goed gaat, maar dat ik het de volgende keer beter kan doen.
  • Ik zou – als het echt uit de hand loopt – mijn gage kunnen terugbetalen.
  • Ik kan de lezing aanpassen zodat het de volgende keer beter loopt.
  • Ik kan nog meer tijd investeren in repeteren.
  • Ik kan mezelf laten coachen.

Er zijn altijd dingen die je kunt doen om de schade te herstellen en de situatie beter te maken. Wat zou jij kunnen doen als je ergste scenario waarheid wordt en je angst uitkomt?

Beter omgaan met angst – meer tips

Als je bovenstaande stappen doorloopt zul je merken dat je je vrijwel direct minder angstig voelt. En dat is fijn, want zo kun je voorkomen dat angsten je leven gaan regeren.

Beter omgaan met angst helpt je om je dromen waar te maken en sneller te groeien. Wil je meer tips? Hieronder vind je artikelen en een boek dat ik kan aanraden.

Negatieve gevoelens loslaten

Negatieve gevoelens leren loslaten Bundel

Word je regelmatig geconfronteerd met negatieve gevoelens? In deze bundel laat ik zien hoe je negatieve gevoelens kunt loslaten. Ontdek hoe je meer vrijheid, rust, ruimte en liefde ervaart.

Ontdek een praktische oefening die je dagelijks kunt herhalen. Daarnaast laat ik zien wat die negatieve gevoelens precies zijn, zodat het eenvoudiger wordt om jezelf te bevrijden van die knoop in je buik.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test