Artikel opslaan

Waarom wil je open minded zijn?

Open minded vertaalt zich naar een open geest. Iemand die open minded is laat zich niet belemmeren door zijn overtuigingen of ervaringen uit het verleden. Wanneer je met een open geest in de wereld staat, sta je open voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën, mensen en levenswijzen.

Met een open geest kun je de wereld optimaal ontdekken. Je kunt eenvoudig contacten leggen, nieuwe dingen ontdekken en zo gaandeweg je leven verrijken.

Veel mensen vinden dat de zin van het leven schuilt in constant blijven leren, constante groei. Met een open geest kun je onbeperkt leren omdat je je nooit laat belemmeren door het verleden. Je staat open voor alles wat nieuw en interessant is.

De onderstaande tips helpen je een meer open minded persoon te worden.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Kom in contact met andere visies

Het een van de paradoxen van onze moderne tijd. We hebben de mogelijkheid om contact te leggen met mensen van over de hele wereld. Via het internet kunnen we direct in contact staat met mensen uit andere culturen, aan de andere kant van de planeet.

We kunnen van elkaar leren, ideeën uitwisselen en groeien. Toch blijkt dat we deze mogelijkheid nauwelijks benutten. Het internet heeft ons nauwelijks in contact gebracht met nieuwe visies, maar helpt ons juist te concentreren op de dingen die we al kennen.

De meeste mensen gebruiken het internet om te zoeken naar dingen die ze al kennen, en om te communiceren met hun bestaande vrienden en gelijkgestemden. We nemen nauwelijks de moeite om kennis te maken met mensen, culturen en ideeën die verschillen van de onze. We zoeken naar het bekende, naar dat wat vertrouwd voelt.

Dat is natuurlijk niet meer dan logisch. Wij mensen houden van dingen die bekend en vertrouwd voelen. En toch is het een gemiste kans wanneer je juist een meer open levenshouding wilt ontwikkelen. Je kunt het internet namelijk gebruiken om kennis te maken met allerlei nieuwe ideeën en culturen.

Op websites als TED.com kun je op een leuke en eenvoudige manier kennismaken met nieuwe denkbeelden. Andere manieren om kennis te maken met nieuwe visies is door boeken te lezen die je normaal gesproken niet zo snel zou kopen.

Stel jezelf bloot aan nieuwe visies, nieuwe wereldbeelden. Verdwaal op internet, blijf hangen bij een vreemde documentaire, luister naar mensen die je normaal niet spreekt, stap een museum binnen, knoop gesprekken aan. Je weet nooit wat voor bijzondere dingen je kunt ontdekken.

2. Maak contact met nieuwe mensen

Zoals gezegd is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om nieuwe mensen te ontmoeten via internet. En hoewel het via internet makkelijk is om mensen te vinden die lijken op jou, kun je juist kennismaken met mensen die anders zijn dan jij.

Zo zou je op vakantie eens contact kunnen maken met de lokale bevolking, en niet alleen de mensen die werken in de toeristenindustrie. Of wat dacht je van een paar nachten CouchSurfen bij vreemde mensen?

Het is een manier om mensen op een hele authentieke manier te leren kennen, terwijl je ook nog eens een hoop geld bespaart. Door mensen te leren begrijpen zal je wereldbeeld verbreden.

Je zult minder snel oordelen over mensen, omdat je beter begrijpt wat er in de hoofden van verschillende mensen omgaat. Leg dus contact met mensen, praat met zoveel mensen als je kunt. Ieder mens heeft een verhaal, en ieder verhaal is leerzaam.

3. Versla je vooroordelen

Vooroordelen zijn veroordelingen die in je systeem zitten ingebakken. Je hebt feitelijk al besloten wat je van iets vindt, voordat je daadwerkelijk weet wat het is.

Merk bij jezelf op wanneer je een vooroordeel hebt over iets of iemand, en probeer jezelf hiervan los te maken. Vooroordelen maken je leven op de korte termijn makkelijk (denken in hokjes maakt je leven overzichtelijk), maar op de lange termijn doe je jezelf en je omgeving tekort.

Je kent iemand pas als je de tijd hebt genomen diegene te begrijpen. Je kunt pas oordelen als je iemand door en door kent, en dat zal nooit gebeuren. Je zult nooit in de daadwerkelijke gedachten van een ander mens kunnen kijken, dus zul je nooit over iemand kunnen oordelen.

Iedereen heeft vooroordelen, dat gaat automatisch. De kunst is om deze vooroordelen niet tussen jou en de rest van de wereld te laten komen. Merk ze op en verwijder ze uit je gedachten. Je kunt pas oordelen als je alles weet, en je weet nooit alles.

En zelfs al zou je alles weten, dan zul je merken dat het onmogelijk is om een oordeel te vellen over iemand, omdat de menselijke gedachten oneindig complex zijn. Niets is zwart-wit.

4. Blijf altijd vragen stellen

Luister twee keer zoveel als je spreekt. Door vragen te stellen kom je meer te weten van de wereld. Je leert de wereld om je heen, met de mensen die daarin leven steeds beter begrijpen. Begrip zorgt voor respect, verslaat angst en geeft ruimte aan liefde.

Door je best te doen om de wereld om je heen te begrijpen, zul je er meer van gaan houden. Vraag dus altijd waarom mensen de dingen doen die zijn doen. Vraag om te ontdekken hoe de wereld om je heen werkt. Waarom dingen zijn zoals ze zijn. Blijf vragen, blijf leren.

Open je geest voor de wereld

Leven met een open geest betekent dat je open staat voor nieuwe verhalen, ideeën, mensen, denkbeelden en situaties. Je sluit je niet af voor het onbekende, je interesseert je er juist voor.

Stop met oordelen en ontdek de mensen in de wereld om je heen. Je zult snel merken dat je leven rijker wordt, en jij begripvoller naar andere mensen toe. Want met een open geest is niets gek!

Meer tips om met een open hart te leren leven?

Leer hoe je gevoelens van egoïsme en onbegrip om kunt zetten in een gevoel van openheid, liefde en compassie. In het onderstaande boek leer je de kracht van leven met een open hart, en ontdek je de technieken die je helpen je geest te openen voor andere mensen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test