“A person’s success in life can usually
be measured by the number of
uncomfortable conversations he
or she is willing to have.”
Tim Ferriss
Mijn eerste moeilijke gesprek
Ik ontdekte de kracht van moeilijke gesprekken noodgedwongen, kort na mijn 14 verjaardag. Het was kerstvakantie en ik was al maanden hopeloos verliefd. Dat voelde fijn, maar ook ingewikkeld. Mijn grote liefde was namelijk mijn beste vriend.
Tegelijkertijd voelde het ook als een kans. Want ik wist zeker dat hij hetzelfde voor mij voelde. We waren in korte tijd enorm close geworden en deden alles samen. Voor mij voelde het dus als een kleine formaliteit: ik kom uit de kast, we vallen elkaar in de armen en we leven nog lang en gelukkig.
Helaas. Hij bleek hetero.
Hoewel mijn hart gebroken was, voelde ik me ook opgelucht. De lucht was geklaard, nu kon ik mijn wonden likken. Tegelijkertijd was er ook iets in gang gezet.
Ik was 11 toen ik realiseerde dat ik anders was dan de meeste jongens in mijn klas, en 12 toen ik voor het eerst verliefd werd op een jongen op een camping in Frankrijk. Voor het eerst sinds die tijd durfde ik het hardop te zeggen: “Ik val op jongens!”
Het voelde heerlijk. Ik voelde me vrij, en ik wilde meer. Dus ik besloot het nieuws te delen met mijn ouders. Probleem was, ik had nooit een moeilijk gesprek gevoerd met mijn ouders. Het voelde spannend en oncomfortabel, dus ik bleef het voor me uit schuiven.
Op een zekere dag besloot ik dat het klaar was. Ik schreef een briefje en legde het op het bed van mijn ouders: ”Ik moet jullie morgen iets belangrijks vertellen.”
De volgende ochtend liep ik hun kamer binnen en deelde ik mijn nieuws. Het was raar en oncomfortabel – maar na afloop voelde ik me vrijer dan ooit. Mijn ouders waren opgelucht en moesten zelfs een beetje lachen dat ik er zo’n punt van had gemaakt, want zij vreesden na mijn briefje dat ik iets ernstigs zou delen (dat ik drugs gebruik ofzo).
Gelukkig maar. Het hoge woord was eruit en mijn leven werd in één klap een stuk beter én eenvoudiger. Ik kon eindelijk weer mezelf zijn thuis!
Door moeilijke gesprekken niet uit de weg te gaan creëer je een mogelijkheid om je hele leven beter te maken.
Moeilijke gesprekken maken het leven simpeler
Relaties zijn soms ingewikkeld. Moeilijke gesprekken kunnen alles weer simpel maken – maar vaak gaan we ze liever uit de weg.
Helemaal onlogisch is dat natuurlijk niet – moeilijke gesprekken zijn vaak ontzettend oncomfortabel. Je vraagt je af of je wel goed kunt overbrengen wat je bedoelt. En je maakt je zorgen over de reactie. Al die stress ga je vaak liever uit de weg. Maar daarmee loop je het risico dat jouw geluk én de kwaliteit van de relatie eronder zal lijden.
Misschien merk je dat een vriend(in) en jij uit elkaar groeien, wil je een collega aanspreken op bepaald gedrag, moet je een familielid teleurstellen of wil je een kwetsbaar onderdeel van je seksleven bespreken met je partner.
Door moeilijke gesprekken niet uit de weg te gaan kun je een hoop voordelen ervaren in je leven:
- Je voelt je direct beter wanneer je de lucht hebt geklaard.
- Wanneer je regelmatig moeilijke gesprekken voert wanneer het nodig is, voel je je vrij om helemaal jezelf te zijn.
- De ander weet direct waar diegene aan toe is, wat stress wegneemt.
- De kans is groot dat jullie relatie verdiept, waardoor jullie allebei beter af zijn na een moeilijk gesprek.
Hoe kun je moeilijke gesprekken voeren met zo min discomfort? Deze handvatten kunnen je helpen.
1. Wees dapper
Denk niet teveel na over hoe oncomfortabel de conversatie zal zijn. Richt je aandacht op hoe fijn het zal voelen als het gesprek achter de rug is.
Bedenk je hoe licht, vrij en fijn het zal voelen om dit moeilijke gesprek afgerond te hebben. Als er duidelijkheid is, als je hebt kunnen zeggen wat je moest delen. Het meeste leed ontstaat niet tijdens de conversatie, maar in aanloop naar een moeilijk gesprek. Je maakt je druk, voelt je angstig, bent gestrest en probeert steeds om te gaan met die lastige gevoelens.
De oplossing is moed verzamelen. Duw jezelf door die oncomfortabele situatie heen zodat het leven daarna weer beter kan worden. Stop met uitstellen en zet een eerste, kleine stap.
Eén manier om dit te doen is aan de ander aankondigen dat je een serieus gesprek wilt voeren. Dit hielp mij bijvoorbeeld op mijn 14e om mijn moed te verzamelen. Deze eerste stap is vaak niet zo spannend.
- Een simpel berichtje is een goed begin: ”Hé Sanne, ik wil deze week even met je praten over iets wat vorige week gebeurde. Heb je morgenochtend tijd?”
- Geef direct een beetje context, zodat de ander een ongeveer weet waar je het over wilt hebben.
- Zorg dat het gesprek snel na je aankondiging kan plaatsvinden. Hoe langer je dit in de lucht laat hangen, des te meer stress zowel jij als je gesprekspartner ervaren.
Op deze manier creëer je ruimte en kun je er niet meer onderuit. Je kunt dit!
2. Bereid je gesprek voor
Je hoeft het gesprek niet eindeloos te repeteren in je hoofd – daar word je alleen maar onrustig van. Je wilt wel van tevoren even nadenken over de belangrijkste boodschap die je wilt overbrengen.
- Wat wil je zeggen? Wat moet je gesprekspartner meenemen uit dit gesprek? Denk hier even over na.
- Doe je best om je in je gesprekspartner te verplaatsen. Hoe zou jouw boodschap bij diegene binnenkomen?
- Bedenk welke vragen, bezwaren of tegenargumenten diegene zou hebben en bedenk alvast hoe je hierop zou kunnen reageren op een goede manier.
- Zorg ervoor dat je boodschap draait om jouw beleving en jouw gevoelens. Wees niet aanvallend, maar deel simpelweg jouw kant van het verhaal. Dus niet: ”Jij maakt geen tijd voor me en dat soort me”, maar bijvoorbeeld: ”Ik heb de laatste tijd het gevoel dat je weinig tijd voor me maakt, en dat maakt me verdrietig.”
- Bedenk wat je van de ander zou willen. Soms heb je gewoon een lastige mededeling, zoals ik had toen ik uit de kast kwam. Maar op andere momenten wil je dat de ander iets doet of laat. Maak dit helder voor jezelf: ”Ik zou je willen vragen of je – als we weer vrijen – meer aandacht wilt besteden aan strelen en intimiteit, dat zou me heel gelukkig maken.”
- Als het gaat om een belangrijk gesprek, wees dan niet bang om wat dingen te noteren zodat je zeker weet dat je alles hebt gezegd. Het voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar het is belangrijk dat je in één keer de lucht kunt klaren. Als er emoties opspelen kan het soms lastig zijn om alles te onthouden.
Hoe beter je je voorbereidt, des te krachtiger en zelfverzekerder je het gesprek tegemoet gaat.
3. Blijf bij jezelf tijdens het gesprek
Hoewel je mogelijk je best hebt gedaan om niet aanvallend te zijn, kan het toch gebeuren dat de ander zich aangevallen voelt en in de verdediging schiet. Je loopt dan het risico dat je blijft hangen in een meningsverschil, waardoor het gesprek vastloopt en de lucht niet geklaard wordt.
Je kunt dit voorkomen door jouw inbreng opnieuw vooral bij jezelf te houden. Het gaat niet om de feiten, het gaat om hoe jij het beleeft.
Bijvoorbeeld:
- ”Wat een onzin, ik geef je toch een kus als ik thuis kom! En gisteren gaf ik je nog een knuffel!”
- Niet: ”Ja hallo, één vlug kusje. En die knuffel stelde weinig voor, zo knuffel je ook met je zus!”
- Maar: ”Dat waardeer ik ook heel erg en dat was heel fijn. Ik wil dit met je bespreken omdat ik gewoon merk dat ik een nog grotere behoefte heb aan intimiteit. Ik merk dat ik meer nodig heb om me gelukkig en geliefd te voelen.”
- ”Ja, ik ga je niet de hele tijd lopen knuffelen hoor.”
- Niet: ”Wat is dat nou weer voor reactie?! Ik doe toch ook allerlei dingen voor jou? Denk je dat die maaltijden zichzelf koken?”
- Maar: ”Ik begrijp dat het voor jou minder belangrijk is, en dat is oké. Ik wil dit gewoon met je delen, omdat ik dit heel sterk voel. Ik stel voor dat we wat manieren bedenken die voor ons allebei werken. Het zou mij heel gelukkig maken. Klinkt dat redelijk voor jou?”
- ”Wat heb je in gedachten dan?”
- Niet: ”Ik wil gewoon dat jij mijn gedachten leest en mij precies geeft wat ik nodig heb!”
- Maar: ”Nou, we zouden voortaan elke avond even kunnen knuffelen voor het slapengaan, dat zou ik bijvoorbeeld heel fijn vinden.”
- ”Oké, dat kunnen we wel doen.”
Niemand kan discussiëren over jouw beleving en gevoelens. Door het steeds bij jezelf te houden, en niet in de aanval te gaan, verlopen moeilijke gesprekken vaak beter, kalmer en liefdevoller.
Praat erover!
Moeilijke gesprekken kunnen oncomfortabel zijn. Persoonlijk hanteer ik graag dit motto: Alles wat de moeite waard is kost moeite. Aan de andere kant van dat gesprek ligt een beter leven. Dus blijf niet uitstellen en wees niet bang. Daag jezelf uit en zeg wat je te zeggen hebt. Je zult jezelf later dankbaar zijn! 💛
Wil je je relaties verbeteren, nieuwe vrienden maken en je sociale vaardigheden vergroten? Onderstaande Bundel is een mooi startpunt, net als de Bundel Moeiteloos nieuwe vrienden maken.
In het Broednest heb je onbeperkt toegang tot deze en tientallen andere praktische Bundels. Bovendien kun je het Broednest nu gratis proberen. Meer dan 13.000 mensen werden al lid. En jij bent ook méér dan welkom! 🙌
Liefdevol omgaan met moeilijke mensen
Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.
In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.
Reacties
Jelle, dankjewel voor de fantastische tips voor het voeren van een moeilijk gesprek. Juist nu ik dat zo nodig heb. Een leidraad ook voor alle toekomstige moeilijke gesprekken. De wereld wordt een stuk mooier als wij allen deze tips ter harte nemen.
Soms wil de ander niet. Dan kun je zeggen dat je iets uit de wereld wilt hebben maar vang je bot met de vraag om wat tijd voor een gesprek. Lastig !