Artikel opslaan

Neem elke dag tijd om tot rust te komen

Om steeds lekker in je vel te zitten, is het belangrijk dat je je geest regelmatig een moment geeft om tot rust te komen. Als je dagelijks minimaal een halfuur de tijd neemt om jezelf te kalmeren blijf je lekker ontspannen en positief. Hieronder vind je 21 kalmerende gewoontes die je kunnen inspireren om dagelijks meer rust en kalmte in je leven te brengen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Lees een hoofdstuk in een fijn boek

Jezelf even verliezen in een goed boek is een erg ontspannen bezigheid. Kies voor een boek waar je echt blij of geïnspireerd van wordt. Bij voorkeur geen non-fictie boeken, omdat je hiermee vaak juist actief aan het leren bent.

2. Verwen jezelf met een warm bad of lekkere douche

Dompel je lichaam onder in een heerlijk warm bad, of verwen je lijf met een lekkere douche. Zorg dat je wat lekkere verzorgingsproducten in huis hebt om jezelf mee in de watten te leggen.

3. Verdrink in een kop kruidenthee

Haal eens een doosje kruidenthee, of kies voor verse thee. Zo kun je een zakje lavendel kopen waarmee je heerlijke thee kunt zetten. Verschillende kruiden hebben verschillende werkingen op je lichaam. Geniet van de heerlijke geur en neem de tijd om even heerlijk te ontspannen.

4. Schrijf over vandaag

Pak er een ouderwets dagboekje bij, en schrijf over de dingen die je vandaag bezighouden. Door op een positieve manier te reflecteren op je dag kom je tot rust en kun je de dag achter je laten.

5. Ga tuinieren

Bezig zijn met groen werkt erg kalmerend. Bovendien is tuinieren een gezonde manier van bewegen!

6. Laat moeder natuur je kalmeren

Ga verder dan je tuin, en laat de natuur op je inwerken. Zoek een bos of park op, en maak een lekkere wandeling in je eentje of met iemand anders. Vergeet ook niet om even ergens te gaan zitten om de natuur echt in je op te nemen.

7. Laat je masseren of masseer jezelf

Maak een afspraak bij de masseur, of krijg iemand zover om jou onder handen te nemen. Massage werkt ontspannend en is bovendien goed voor je bloedstroom. Je kunt ook meer leren over zelfmassage, of investeren in een massageapparaat als je niemand zover kunt krijgen.

8. Neem tijd voor creativiteit

Ga eens iets creatiefs doen. Bak een taart, maak een schilderij of knutsel zelf een mooi plantenstuk in elkaar.

9. Leer een muziekinstrument bespelen

Door op te gaan in muziek kun je echt tot rust komen. Leer een muziekinstrument bespelen om jezelf ook muzikaal te kunnen uiten. Zijn instrumenten niets voor jou? Dan kun je lekker meezingen met je favoriete muziek!

10. Ga lezen in de bibliotheek

De bibliotheek is een rustige en vaak serene plek. Zoek een paar leuke boeken uit, vind een lekker plaatsje en verlies jezelf een uurtje in alle interessante informatie die er te vinden is.

11. Haal de fotoboeken of -slideshow uit de kast

Haal regelmatig goede herinneringen naar boven. Trek een fotoboek uit de kast of start een foto-slideshow van vroeger of van de afgelopen vakantie. Word even lekker nostalgisch met bijvoorbeeld je familie en herbeleef je mooie herinneringen.

12. Verken de omgeving op de fiets

Hoe goed ken jij je eigen stad eigenlijk? Stap op een mooie dag eens op de fiets, en verken je eigen woonplaats. Je kunt ook een fietsroute halen, en op die manier allerlei bezienswaardigheden in de buurt ontdekken.

13. Verdrink in liefde en passie

Neem even echt de tijd voor je partner, en maak er een romantische avond van. Steek een kaarsje aan bij het eten, kijk samen een filmpje en sluit af met een avond vol passie. Schakel de telefoons uit en ga helemaal in elkaar op.

14. Speel met je huisdier, of leen een huisdier

Neem echt de tijd om aandacht te geven aan je huisdier, of leen een huisdier van iemand anders. Dieren hebben een ontwapenende en kalmerende uitwerking. Door een hond of kat te aaien kun je helemaal tot rust komen. En gewoon door te kijken hoe je hamster een comfortabel nestje voor zichzelf graaft kun je ontzettend genieten.

15. Bezoek een museum

Net als de bibliotheek is een museum zo’n speciale plek waar rust heerst. Neem de tijd om eens iets te bekijken wat je normaal niet zou doen, en neem de tijd om je er echt in te verdiepen. Probeer te begrijpen waarom die vreemde schilderijen zo bijzonder zijn door je bijvoorbeeld in te lezen, en de toelichtingen te lezen.

16. Boek een dagje sauna

Ben je toe aan iets meer rust? Geef jezelf dan een ultiem dagje ontspannen kado. Boek een dagje sauna met een goede vriend(in), alleen of met je partner. Geniet van heerlijke kruidenbaden, verschillende sauna’s en een goed gesprek.

17. Speel met volle aandacht met kinderen

Door te spelen met kinderen houd je jezelf jong. Kinderen hebben geen zorgen. Door jezelf echt even onder te dompelen in hun wereld kun je zelf weer een beetje voelen hoe het was om kind te zijn. Speel mee met kleine kinderen, en speel leuke spelletjes.

18. Mediteer

Neem iedere dag een paar minuten om te mediteren. Laat even alle spanning wegglijden en focus je op je ademhaling. Hoe vaker je mediteert, hoe eenvoudiger het wordt en hoe meer voordelen je in je leven zult ervaren.

19. Waai lekker uit op het strand

De ruimte en frisse lucht van de zee heeft een heerlijke kalmerende werking op de geest. Ga zitten voor de branding, en geniet van het geluid van de golven. Ga schelpen zoeken met de kinderen, of laat je hond lekker rennen.

20. Luister naar je favoriete muziek met volle aandacht

Besef je weleens dat je je vroeger helemaal kon verliezen in een nummer, maar dat je muziek nu alleen nog maar als achtergrondmuziek ervaart? Haal dat intense gevoel terug door weer eens met volle aandacht te luisteren naar muziek die jij goed vindt.

21. Beoefen Tai Chi

Verdiep je eens in de Chinese traditie van Tai Chi, en ontdek hoe deze manier van bewegen jou kan ontspannen. Koop eens een instructie dvd, doe mee met een lesje of sluit je eens aan bij mensen die het in het park doen.

Dagelijks leren mediteren

Beginnen met dagelijks mediteren Bundel

Dagelijks mediteren wordt al snel je fundering onder een rustiger en gelukkiger leven. Een dagelijkse meditatie gewoonte is een onwijs strategische toevoeging aan je ochtend- of avondroutine.

In deze Bundel laat ik zien op welke manieren je meditatie eenvoudig in je leven verweeft. Zodat het ook jou lukt om dagelijks te mediteren.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test