Artikel opslaan

“You cannot have a positive life and a negative mind.”
Joyce Meyer

Omgaan met negatieve mensen kan vermoeiend zijn

Ja. Negatieve mensen beïnvloeden hoe jij je voelt. En als jij hard werkt om positiever te zijn, dan merk je dat negatieve mensen je energie vreten en je terug naar beneden sleuren richting de duisternis waar je juist van weg zwemt.

Maar je hebt geen controle over andere mensen. Dus hoe kun je omgaan met negatieve mensen op een manier die werkt? Hoe voorkom je dat je zelf uitgeput en negatief wordt?

Deze tips helpen je op weg. Je kunt ze vandaag nog uitproberen en ontdekken dat je – met wat aandacht en liefde – wel degelijk positief kunt omgaan met negatieve mensen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Stuur het gesprek weg van negatieve onderwerpen

Negatieve mensen gebruiken je aandacht om hun ellende bij je te parkeren. Ze willen hun verhaal doen en blijven daarbij vaak hangen in negativiteit, machteloosheid en de slachtofferrol.

Laat de ander haar verhaal doen en luister met aandacht, maar laat de negativiteit niet ongebreideld doorgaan. Gebruik slimme gesprekstechnieken om de ander helpen weg te sturen bij negativiteit.

Hoe kun je dit doen? Bijvoorbeeld:

 • “Ik kan me voorstellen dat dit moeilijk voor je is. Jeetje. Nou, genoeg ellende! Laten we het over iets leuks hebben, waar ging je nou ook alweer naartoe op vakantie?”
 • ”Jeetje, dat klinkt heftig. Hoe voelde je je daarna?”
 • ”Wat ga je eraan doen?”
 • ”Even iets anders…”
 • ”Nou, wat een ellende allemaal. Maar gelukkig is het voor de rest goed afgelopen.”

Negatieve mensen hebben vaak de neiging om steeds over een paar negatieve onderwerpen te praten. Maar je hoeft ze niet eindeloos in herhaling te laten vallen wanneer het punt gemaakt is. Introduceer een positiever onderwerp en stuur de conversatie weg van onnodige negativiteit.

2. Stel verfrissende vragen

Een vraag behoeft een antwoord. Zo werkt ons brein. Als we een vraag horen dan zoeken we automatisch naar een mogelijk antwoord. En als we de juiste vragen stellen, kunnen we de ander helpen om te zoeken door positievere gedachten.

Stel vragen die de ander uitnodigt om te graven in positieve gedachten. Bijvoorbeeld:

 • “Hoe zou je willen dat het volgende keer afloopt?”
 • “Welke dingen vond je er goed aan?”
 • ”Wat was je hoogtepunt van afgelopen week?”
 • ”Wat vond je daar leuk aan?”
 • ”Maar wie is dan je leukste collega? Waarom?”
 • ”Waar verheug je je op de komende tijd?”
 • ”Wat is nou een kleine stap die je vandaag zou kunnen zetten om de situatie beter te maken?”

En een andere strategie: vraag 5 keer waarom.

Door een aantal keer door te vragen kom je vaak snel tot de kern van het probleem. En die kern is meestal een angst, een onzekerheid. En door een negatief persoon stap voor stap te laten uitzoeken waar zijn negativiteit vandaan komt, kunnen er lichtjes gaan branden die de negativiteit verminderen.

Het is hierbij van essentieel belang dat je niet oordeelt, maar enkel doorvraagt uit interesse. Bijvoorbeeld:

 • “Je zegt dat je hem een eikel vindt, wat maakt precies dat je dat vindt?”
 • ”Waarom vind je die eigenschap zo irritant dan? Waarom werkt dit zo erg op je zenuwen?”
 • ”Wat denk je dat de reden is dat je je altijd ergert aan mensen die denken dat ze alles beter weten?”

Houd het luchtig en verpak de vragen op een natuurlijke manier. Zorg dat je niet betweterig overkomt of de uitstraling van een therapeut aanneemt. Je kunt de vragen over verspreiden door de conversatie: ”Je zei eerder dat je werk je gestrest maakt, welk aspect van je werk bezorgt je de meeste stress?”

Met iedere ‘waaromvraag’ kom je een stukje dichter bij de reden achter de negativiteit. En hiermee groeit ook het inzicht bij de ander.

Dit is een leuke manier om onwijs interessante gesprekken te voeren die liefdevol van aard zijn en betekenisvol voelen voor zowel jou als de negatieve persoon tegenover je.

3. Vertaal de negatieve boodschap in je hoofd

Het is makkelijk om negatieve mensen af te doen als ‘irritant’ en ze simpelweg te vermijden. En het is absoluut belangrijk dat je je tijd met mensen die je energie vreten doseert, zodat je jezelf niet onnodig uitput.

Maar besef ook dat negatieve mensen goede redenen hebben om negatief te zijn. Vaak voelen negatieve mensen zich ongelukkig, onzeker en ontevreden.

Negatieve mensen voelen vaak pijn van binnen. Als je ze wilt benaderen vanuit liefde en compassie, is het belangrijk dat jij doet wat je kunt om een lichtje op te steken in die innerlijke duisternis. Zonder oordeel, zonder opdringerig te zijn.

Probeer daarom om de negativiteit in je hoofd te vertalen naar de ‘echte’ onderliggende boodschap. Wat probeert de negatieve persoon echt te bereiken?

In veel gevallen is dit makkelijker dan het lijkt:

 • Iemand die veel praat wil gehoord worden.
 • Iemand die schreeuwt, schreeuwt om aandacht.
 • Iemand die diep in de slachtofferrol zit, voelt zich machteloos en heeft weinig vertrouwen in zijn eigen kunnen.
 • Iemand die anderen naar beneden haalt probeert zich iets beter over zichzelf te voelen omdat ze zich intens onzeker voelt.
 • Etc.

Zodra je de negativiteit hebt vertaald, kijk dan hoe jij kunt helpen om de bron van negativiteit (tijdelijk) weg te nemen.

 • Luister met volledige aandacht, zonder te oordelen.
 • Laat merken dat je de ander accepteert.
 • Laat weten welke eigenschappen je waardeert in de ander.
 • Richt je aandacht op de sterke eigenschappen van de ander.
 • Zeg dingen die het zelfvertrouwen van de ander opbouwen, geen dingen die het afbreken.

Oefen om door de negativiteit heen te kijken, en de kwetsbare persoon achter deze negatieve ‘schil’ echt te zien. Al die negativiteit is vaak slechts een manier om staande te blijven in een innerlijke wereld vol angst en onzekerheid.

Wees liefdevol. Beoefen compassie. Hiermee breek je door de schil heen, en dring je mogelijk door tot een prachtige persoonlijkheid die zichzelf alleen prijsgeeft wanneer het zich veilig genoeg voelt om zich bloot te geven.

4. Weet dat jij niet met de oplossing hoeft te komen

Als je iemand het gevoel geeft dat diegene moet veranderen, dan stuur je onbewust een hele sterke boodschap richting die persoon: je bent niet goed genoeg voor mij, je ontvangt mijn liefde pas als je anders bent.

Deze boodschap werkt altijd averechts. Het creëert afzondering, terugtrekking en een defensieve houding.

Jij kunt anderen niet veranderen. Het enige wat je kunt doen is zelf werken om steeds beter te worden. Je kunt anderen inspireren met je daden – de rest is meestal verspeelde moeite.

Negatieve mensen zitten niet te wachten op je oplossing. Ze vragen vooral om aandacht, om een luisterend oor. Iemand die ziet hoezeer ze worstelen. Iemand die ze accepteert en ze juist niet willen veranderen.

Acceptatie is het toverwoord. Hoe moeilijk dit ook voelt. Je kunt negatieve mensen gebruiken om jouw vermogen tot compassie en acceptatie in hoog tempo te ontwikkelen. En terwijl jij vooruit komt, kun je steeds meer voor de ander betekenen.

Wellicht kan jouw positiviteit de ander zelfs ‘besmetten’. En als dat lukt, dan heb je iets heel moois voor elkaar gekregen.

5. Gedraag je positief

Zoals gezegd: je daden zeggen meer dan je woorden. Gedraag je als een positief ingesteld persoon. Op die manier bescherm je jezelf tegen de negativiteit en kun je de ander mogelijk helpen om ook positiever in het leven te staan.

Met iemand meeleven is niet hetzelfde als zijn emoties overnemen. Je kunt je prima verplaatsen in iemands situatie zonder dat je zelf droevig, angstig of negatief wordt.

En dat is ook wat je wilt doen. Je wilt de mensen om je heen mee omhoog trekken richting blijheid, rust en vertrouwen. Niet zelf naar beneden getrokken worden. Want als jij je negatief voelt, dan kun je niemand meer helpen. Dan verlies je je vermogen om anderen te helpen positiever te worden.

Negatieve mensen kunnen anderen niet positief, zelfverzekerd, hoopvol en blij maken. Dus wees er voor de ander, maar laat je niet meezuigen. Wees een lichtje dat de duisternis opheft en laat niemand je lichtje uitschakelen.

Meer tips om je compassie te ontwikkelen

Hieronder vind je vijf soChicken artikelen met meer tips, inspiratie en anekdotes om een liefdevoller mens te worden die leeft vanuit compassie. 😊💛

 1. Leven vanuit compassie – 7 tips
 2. Omgaan met nare opmerkingen – 2 manieren om te reageren
 3. 4 tips om te stoppen met oordelen over anderen
 4. Minder oordelen over mensen en gebeurtenissen – 17 tips
 5. Omgaan met mensen die je energie vreten – 10 praktische tips

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen

Liefdevol omgaan met moeilijke mensen Bundel

Wil je dieper ingaan op dit onderwerp? Ontdek hoe je beter kunt omgaan met negatieve, moeilijke en energiezuigende mensen.

In deze Bundel vind je handvatten, inzichten en praktische opdrachten die je helpen succesvol en liefdevol om te gaan met moeilijke mensen. Zo verminder je de negatieve energie en maak je je leven makkelijker.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een waardering van 9,2 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test