1. Stop met het gebruiken van taal
Ja – dit is één van die mindfulness oefeningen die raar klinken maar goed werken. Ik heb de neiging veel te denken – veel tijd door te brengen met dat stemmetje in m’n hoofd:
- “Wat zal ik aantrekken vanavond? Misschien moet ik een wasje aanzetten.”
- “Oh! Ik moet niet vergeten om avocado’s te halen voor vanavond.”
- “Hoe zal het weer morgen worden? Ik hoop dat het lekker wordt zodat ik op de fiets naar Rotterdam kan.”
- “Ik heb hier geen zin in, ik wil iets leuks doen.”
Gedachten vliegen constant door m’n hoofd, en dat is prima. Maar niet erg mindful. Dus ik spreek met mezelf af: ik ga geen taal gebruiken. En ineens is het (eventjes) stil daarbinnen.
En het is interessant als je erover nadenkt. Je ziet een boom, en met taal geef je deze ervaring het label ‘boom’. Vervolgens stopt je ervaring van wat die boom in werkelijkheid is. Want het woord is slechts een woord.
Het woord ‘boom’ is niet de boom, net zoals de plattegrond op Google Maps niet de stad is.
Door te stoppen met taal stop je met labels. En daarmee wordt het eenvoudiger om je aandacht naar het moment te brengen. Je geeft jezelf de ruimte om het moment te ervaren zoals het is – zonder labels en categorieën.
Probeer het eens, ook al klinkt het vaag. Het is leuk en het werkt – in ieder geval voor mij – best goed.
2. Richt je op wat je hoort om je heen
Adem drie keer diep in en uit, kalmeer je ademhaling en richt je aandacht op de geluiden om je heen. Probeer er niet extra goed naar te luisteren. Probeer het gesprek buiten op straat niet te verstaan. Probeer de geluiden niet te verklaren of te labelen.
Laat het geluid gewoon tot je komen en neem het zoals het is. Luister ernaar en richt je aandacht op de sensatie van het geluid.
Dit is een simpele manier om je aandacht naar het hier en nu te verplaatsen, omdat het geluid alleen bestaat in het moment. Je kunt het geluid van straks nog niet horen, en het geluid van zojuist is al verdwenen. Er is alleen het geluid van nu.
Het geluid hoeft niet mooi of wenselijk te zijn. Luister zonder oordelen naar het zoemen van de koelkast, het tikken van de verwarmingsleidingen, de auto’s op straat en het geruis van je ademhaling.
Simpel en effectief.
3. Voel je voeten
Verplaats je aandacht nu naar je voeten – zonder ze te bewegen – en voel wat er te voelen valt. Zijn ze warm, koud of precies goed? Voel hoe je schoenen, sokken of sloffen druk uitoefenen. Voel de grond onder je voetzolen.
Loop in gedachten één voor één langs je tenen zonder ze te bewegen. En kijk of je ze van elkaar kunt onderscheiden en onderzoek of je iets kunt voelen in iedere teen.
Deze oefening kun je toepassen op elk lichaamsdeel. Je kunt je aandacht ook naar je rug verplaatsen, en het contact met de zitting observeren. Maar probeer het eens met je voeten, het werkt verrassend goed en je kunt het zelfs doen als je op kantoor zit of in de trein.
4. Tel je weg naar mindfulness
Vind je het bijzonder lastig om je aandacht langer dan een paar seconden vast te houden in het moment? Geen zorgen – dat is heel normaal. Door jezelf te trainen word je er steeds beter in.
Eén manier om jezelf te trainen die ik veel gebruik is tellen. En het werkt heel simpel:
- Tel een punt bij iedere uitademing.
- Tel tot tien.
- Als je de tel kwijt raakt, begin je weer bij één.
- Als je de tien hebt bereikt, begin je weer bij één.
- Doe dit zolang als je nodig hebt om in het moment te komen.
Tellen kan een goede manier zijn om in het moment te komen, waarna je het kunt loslaten omdat je brein is gekalmeerd. Zelf gebruik ik tellen op de momenten dat m’n brein over-actief is. Dan tel ik mijn gedachten ‘tot rust’, waarna ik bijvoorbeeld naar geluiden luister of m’n ademhaling observeer.
Je kunt je brein een beetje zien als een helder meer. Doordat je zo druk bent schop je de modderige bodem om, waardoor het water troebel wordt.
Door stil te zitten en je brein tot rust te brengen, begint de modder terug naar de bodem te zakken. En als je even geduld hebt met jezelf, zul je merken dat het water weer helder wordt. Dat de rust terugkeert in je hoofd.
Tellen is een praktische manier om geduld te beoefenen totdat het troebele water verdwenen is. Merk je geen effect? Probeer het dan eens een paar dagen op rij en experimenteer met deze mindfulness oefeningen. Je zult echt een kalmer brein krijgen, maar soms heeft het wat oefening nodig. En dat is prima – alles wat de moeite waard is kost moeite.
En een kalm en blij brein is absoluut de moeite waard. 😊