Artikel opslaan

Je favoriete muziek werkt rustgevend

Soms luister je muziek gewoon omdat het gezellig is, soms beluister je muziek niet echt maar staat het gewoon aan op de achtergrond. Maar soms beluister je muziek heel intens. Je luistert er dan niet alleen naar, je beleeft het. Je gedachten worden rustig meegevoerd en je hebt niet door hoe lang je al zit te luisteren.

Muziek kan een ontspannende werking hebben. De trillingen van het geluid kunnen invloed uitoefenen op je hersengolven, en zodoende je gemoedstoestand veranderen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Mindfulness: luister met aandacht!

We schreven al eerder over de enorme kracht van mindfulness. Door je aandacht in het ‘hier en nu’ te brengen ben je direct gelukkiger, rustiger en meer in balans. Deze techniek kun je ook heel goed toepassen op het beluisteren van muziek.

Mindfulness met muziek houdt in dat je helemaal opgaat in het geluid, en geniet van alles wat je op dat moment hoort. In plaats van dat je je bewust bent van het ‘hier en nu’ van de plek waar je je bevindt laat je je meeslepen door de muziek.

Iedere muziek is geschikt

Hoewel het voor sommige mensen lastig voor te stellen is, ontspannen veel mensen juist met keiharde wilde hardrock. Anderen houden het bij zachte jazz en weer anderen dromen weg bij Ibiza lounge of zelfs volksmuziek. Muziek heeft verschillende eigenschappen die je kunnen helpen ontspannen.

  • Leuke herinneringen aan bijvoorbeeld een vakantie.
  • Rustgevende klanken zoals in jazz of klassieke muziek.
  • Constante harde beat waardoor je in een soort ‘trance’ raakt.
  • Teksten die je inspireren of ontroeren.
  • Een ‘sfeer’ die je aanspreekt en waarbij je lekker kunt ontspannen.

Muziek heeft invloed op het onbewuste

Heb je weleens originele Afrikaanse stammen gezien die in een ‘trance’ raken door urenlang op een trommel te slaan? Muziek heeft invloed op het onbewuste. Er bestaan daarom ook echte muziektherapieën. Het is bijvoorbeeld bekend dat koeien meer melk geven als ze naar Mozart luisteren. Muziek kan angstgevoelens doen verminderen en stress wegnemen.

Thuis genieten van muziek

Wil je muziek gebruiken om stress tegen te gaan? Zet dan eens lekker je favoriete album aan, en staar lekker een half uurtje uit het raam. Of ga heerlijk liggen in het zonnetje met je Mp3 speler. Schakel je telefoon uit en sluit je even helemaal af. Wil je je binnen even van de wereld af kunnen sluiten? Koop dan zo’n lekkere grote hoofdtelefoon, zit veel lekkerder dan die oordopjes!

Het is ook handig om voor jezelf een lijst te maken met zogenaamde ‘moodshifters’. Stukken muziek die je kunt beluisteren als je je even gestrest voelt. Maak bijvoorbeeld een afspeellijst op je Mp3 speler zodat je overal je gemoedstoestand met muziek kunt sturen.

Laat je ongestoord meevoeren door de muziek, en geniet er met volle teugen van. Het ontspant je en werkt erg goed tegen stressgevoelens.

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test