Artikel opslaan

“Intellectuals solve problems,
geniuses prevent them.”

Albert Einstein

1. Accepteer dat het leven problemen brengt

Het simpele feit dat je bestaat en wilt blijven bestaan zorgt ervoor dat je je hele leven problemen zult ervaren. Niets aan te doen. Het enige wat je kunt doen is dit gegeven accepteren zoals je zwaartekracht accepteert.

Problemen zullen blijven komen en jij zult je best blijven doen om ze op te lossen. En steeds als een probleem is opgelost, ontstaat er gewoon een nieuw probleem. Een beetje zoals je steeds opnieuw honger krijgt, ook al heb je eerder vandaag nog gegeten.

Er zijn natuurlijk stappen die je kunt zetten om je problemen minder problematisch te maken, bepaalde toekomstige problemen te voorkomen en de kans op nare problemen te verkleinen. Dat is de reden dat je gezond eet, een gordel draagt en je jezelf niet onnodig in gevaarlijke situaties brengt.

Maar het volgende probleem staat alweer voor je klaar, dat is hoe het is.

Je kunt niet voorkomen dat je problemen ervaart. Je kunt er wel voor zorgen dat je mentaal veerkrachtiger wordt. Zodat je de problemen eenvoudiger kunt absorberen en sneller terugkomt bij innerlijke rust.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

2. Accepteer je frustratie en loop er niet van weg

Hoe harder je wegrent voor nare gevoelens, des te krachtiger ze worden. Als je worstelt met lastige problemen is het verleidelijk om de gevoelens weg te drukken met comfort-food, series bingen, alcohol en andere afleidingen.

Hoewel dit er korte tijd voor zorgt dat je je minder ellendig voelt, helpt het je op de lange termijn niet vooruit richting innerlijke rust. Hoe harder je wegrent, des te harder je moet rennen om het nare gevoel uit de buurt te houden.

Een andere manier is acceptatie. Zoals ik omschrijf in dit artikel – ervaar de frustratie, meer niet. Door het gevoel te accepteren en er niet van weg te lopen, zul je merken dat het vanzelf minder sterk wordt.

3. Omarm je verantwoordelijkheid

De problemen die je ervaart zijn altijd jouw problemen – ook als ze door iemand anders zijn veroorzaakt.

Veel mensen begrijpen niet goed hoe dit werkt, waardoor ze hun leven doorbrengen in frustratie en woede.

Als iemand een probleem veroorzaakt in jouw leven is het jouw probleem. Waarom? Omdat jij het probleem ervaart. Jij bent op zoek naar een bepaalde uitkomst (blijdschap, rust, een doel bereiken) en dit probleem belemmert je daarin.

Als jij dit probleem niet langer wilt ervaren is het belangrijk dat jij je verantwoordelijkheid omarmt en stappen zet. Zelfs als dit probleem duidelijk de schuld is van iemand anders.

Zie het zo: stel jij bestelt een maaltijd voor mij, en die maaltijd is totaal niet voedzaam. Een uur later word ik geconfronteerd met een probleem: ik heb alweer honger. Dit probleem is jouw schuld, want jij bestelde deze maaltijd voor mij. Maar het is mijn honger. En daarmee is het dus heel duidelijk mijn probleem. Jij kunt mijn honger niet oplossen door meer te eten – ik moet iets eten.

Ook als iets niet jouw schuld is blijkt het meestal slim om je verantwoordelijkheid te omarmen en het probleem voor jezelf te verhelpen. Het is wat het is – wie het ook heeft veroorzaakt.

4. Zet stappen, ga slapen, doe het opnieuw

Als onze problemen ons boven de pet groeien verliezen we het overzicht. En voor de meeste mensen betekent dat simpelweg dit: we voelen ons overweldigd, zoeken afleiding en doen helemaal niets.

We weten niet waar we moeten beginnen. We hebben het gevoel dat het ‘toch niet uitmaakt wat we doen’. We voelen ons machteloos en hulpeloos en voelen ons waardeloos. Daarom slingeren we Netflix aan en trekken nog een zak chips open om het probleem te ontvluchten.

Wat is een andere manier? Pluk één kleine stap uit de brij en voer die stap uit.

Ga gewoon iets doen wat de situatie beter maakt of op zijn minst minder problematisch. Ruim iets op, pleeg een telefoontje, doe een dutje, maak een lijstje, creëer wat overzicht, schrijf in je dagboek, ga even mediteren, vul een formulier in – wat dan ook.

Zet een stap. Zet nog een stap. Zet vervolgens nog een stap. Ga naar bed, en doe het morgen opnieuw.

Je zult merken dat je je met iedere stap iets beter gaat voelen. Iets vrijer. Iets sterker en een stukje minder waardeloos. Je krijgt langzaam meer grip op de situatie, je bouwt momentum op en je voelt de wind in je rug.

Je kunt nog steeds Netflix kijken en chips eten. Maar zet – voordat je dat doet – een paar kleine stappen om de ellende iets minder erg te maken. In kleine stappen maak je elk probleem dragelijk.

Leer leven met de wind in de rug

In mijn bestseller Leven met wind mee laat ik zien hoe je je kijk op het leven kunt aanpassen, zodat het voelt alsof je altijd de wind in de rug hebt.

Ontdek hoe je minder drama in je leven ervaart en meer rust in je hoofd creëert. Met praktische tips, leuke oefeningen en prikkelende nieuwe ideeën die alles eenvoudiger maken.

Wil je een stap verder gaan? Ga dan aan de slag met Het is wat het is – de online cursus die bij het boek hoort.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test