Houd eenvoudig het overzicht

Het leven loopt nooit zoals je het voor ogen had. Juist op het moment dat alles lekker overzichtelijk is lijken dingen weer ingewikkeld te worden. Er komt van alles op je af, en jij bent niet altijd in de ‘ik ga lekker alles organiseren’ bui die je op die regenachtige zaterdagmiddag had.

Je laat de boel even gaan en in korte tijd heeft je wereld zich weer verweven in allerlei toestanden. Je verliest het overzicht en hebt het gevoel dat je leven een chaos is.

Hoe kun je altijd wat meer grip hebben op je leven? Hoe bewaar je het overzicht, hoe houd je de boel overzichtelijk en op orde? Ga eens aan de slag met de onderstaande vijf gewoontes en merk hoe makkelijk het is om een gevoel van overzicht te bewaren!

1. Plan je dag vooruit en wees flexibel

Laat jezelf niet in de ‘val’ lopen door onvoorbereid aan de dag te beginnen. Zorg dat je op zijn minst een idee hebt van hoe de dag eruit gaat zien. Bepaal wat je wilt doen en wat je wilt bereiken. Dit kun je opschrijven in je agenda, op een takenlijst of een simpel kladblokje.

Wanneer je van tevoren nadenkt over je dag loop je minder kans om meegesleurd te worden door het leven. Als je weet wat je wilt, dan kun je dit makkelijker bereiken. Je weet waar je aan toe bent en je bewaart het overzicht.

Wees echter niet te star. Onthoud dat het leven zich meestal slecht laat plannen. Soms gebeuren er dingen die je niet had verwacht. Soms verandert je stemming en krijg je jezelf gewoon niet aan de slag. Pas je planning gedurende de dag dus gerust aan. Zelfs een dagelijkse planning die verandert zorgt voor meer orde en grip dan leven zonder plan!

2. Schrijf alles van je af

Ben je een creatief type? Ben je in een inspirerende bui? Dan word je constant gebombardeerd met goede ideeën. Dat is leuk en lastig tegelijk. Het liefst zou je ieder goed idee direct uitvoeren of in ieder geval een beginnetje maken.

Besef dat het maken van allerlei ‘beginnetjes’ je leven doorgaans chaotisch maakt. Er is natuurlijk niets mis met het volgen van je gevoel en goede ideeën uitvoeren. Maar er zijn tijden waarin je gewoon op koers wilt blijven en geen zin hebt in al die gekkigheid.

Schrijf daarom alle dingen die in je opkomen die je nog wil of ‘moet’ doen van je af. Schrijf ze in een notitieboekje of op een takenlijst. Door ze op te schrijven op een betrouwbare plek weet je dat je het niet kunt vergeten. Dit geeft je hersenen het vertrouwen om het idee voor nu los te kunnen laten. Je kunt je creativiteit even een plekje geven, en verder gaan waar je mee bezig was. Lekker overzichtelijk dus!

3. Neem dagelijks de tijd om op te ruimen

Chaos in je hoofd zorgt doorgaans voor chaos in je leefomgeving. En andersom: rommel zorgt voor mentale chaos. Neem daarom iedere dag de tijd om je leefomgeving aan kant te maken. Houd het bij en laat het niet versloffen.

Een dagelijkse opruim gewoonte is meer waard dan een maandelijkse uitbarsting van opruimwoede. Door dagelijks op te ruimen voorkom je dat je omgeving echt rommelig wordt, en heb je dus altijd meer rust in je hoofd.

Je kunt jezelf aanwennen elke dag het huis op te ruimen voordat je gaat slapen, als je terug komt van je werk of na het avondeten. Het kost vaak maar een kwartiertje om de boel weer op orde te krijgen. Een kleine dagelijkse investering die je helpt je hele leven overzichtelijk en geordend te houden!

4. Maak wekelijks de stand van zaken op

Zoals je dagelijks je dag vooruit kunt plannen kun je ook wekelijks je week vooruit plannen. Je kunt weekdoelen stellen en op deze manier je week meer structuur geven. Doorloop je agenda en kijk wat je allemaal te doen staat de komende dagen.

Bekijk wat je kunt voorbereiden voor de komende week. Evalueer je vooruitgang op eerdere weekdoelen en kijk eens kritisch naar de takenlijst waar je op dit moment mee werkt. Zijn er zaken die je kunt schrappen, toevoegen of verplaatsen?

Door iedere week even de tijd te nemen om orde op zaken te stellen raak je niet verwikkeld in chaos. Je bent voorbereid, je weet wat je te doen staat!

5. Kom regelmatig terug naar het nulpunt

Terugkomen naar je ‘nulpunt’ is alsof je het leven even reset. Je voert bepaalde acties uit waarna je weer met een schone lei kunt beginnen. Hoe vaker je terug komt naar je nulpunt des te meer overzicht je houdt.

Wat houdt dit precies in? Teruggaan naar je nulpunt betekent voor iedereen iets anders. Je doet de dingen die je helpen een gevoel te creëren dat je alles op orde hebt, dat alles goed is, netjes op zijn plaats en lekker overzichtelijk.

Dit kan inhouden dat je je mailbox wegwerkt, je post wegwerkt, een lijstje met vervelende huishoudelijke taken afrondt (klantenservices bellen, geld overmaken etc). Je maakt je fysieke inbox leeg, verwerkt je notulen en aantekeningen van de afgelopen week.

Je doorloopt alle bovenstaande stappen in één keer zodat alles netjes op orde is. Je gaat uitgebreid in bad, neemt even tijd voor jezelf, gaat lekker mediteren. Je komt helemaal tot rust en geniet van het heerlijke gevoel dat je de touwtjes in handen hebt, dat het leven je op dit moment even niet kan verrassen.

Breng je leven stap voor stap op orde

Hoe beter je bovenstaande gewoontes volhoudt, des te makkelijker het is om regelmatig naar je nulpunt te komen. En hoe vaker je op je nulpunt kunt komen, des te meer je het gevoel hebt dat je leven lekker op orde is.

Ga dus lekker aan de slag en geniet van het heerlijke gevoel dat alles lekker overzichtelijk is.

Wil je meer inspiratie om je huis en je leven lekker op orde te houden? Dan raden we je de onderstaande boeken aan die je direct kunt bestellen op Bol.com.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test