Artikel opslaan

“We rise by lifting others.”
Robert Ingersoll

Je hoeft je niet te bewijzen

Als ik me onzeker voel in een sociale situatie, dan krijg ik de neiging om mezelf te bewijzen. Misschien herken je dit ook bij jezelf.

Ik ga dan benadrukken wat ik heb bereikt, of ik doe mijn best om ‘slimme dingen’ te zeggen. Allemaal in de (onbewuste) hoop dat die ander dan zal denken: ”Wauw, die Jelle, dat is me er één.”

De kans is natuurlijk groot dat diegene precies dat denkt, maar niet om de redenen die mijn ego zou willen.

Want als ik aan de andere kant sta van zo’n conversatie, dan denk ik vooral: ”Wat zit hij nou op te scheppen? Probeert hij te laten zien dat hij beter is dan ik ofzo? Ik wil dit gesprek beëindigen.”


Bestel Kom maar op via Bol.com

Status werkt precies andersom

Iedereen speelt statusspelletjes – meestal onbewust. We zijn allemaal bezig om onze plek in de groep te bepalen, en de meeste mensen voelen zich het beste als hun status relatief gezien hoger is dan anderen om hen heen.

Het voelt fijn als mensen je waarderen en respecteren – het voelt veilig. De drang naar sociale status zit diep in ons brein ingebakken, omdat het een belangrijk overlevingsmechanisme is.

Het lijkt heel simpel: ik vertel aan mijn omgeving hoe slim en succesvol ik ben, en dan zal mijn sociale status groeien.

Dit kán werken – vooral als je enorm succesvol bent – maar het werkt vaak eerder in je nadeel. Niet alleen omdat je irritant en opschepperig over kunt komen, maar ook omdat de mensen om je heen zich minder goed over zichzelf zullen voelen in jouw bijzijn.

Wil je jezelf omhoog werken op de sociale statusladder? Draai het dan om.

Haal anderen omhoog

In plaats van anderen in jouw schaduw te plaatsen, doe je een stapje opzij en laat je hen in het licht staan.

In plaats van jezelf te bewijzen, bewijs je aan anderen hoe waardevol zij zijn. Je duwt anderen niet naar beneden om zelf hogerop te komen. Je tilt anderen op, waarna zij jou met plezier omhoog helpen.

De meest charismatische personen – mensen met hoge sociale status – laten het niet om hen draaien. Ze halen anderen omhoog. Ze strooien met waardering en positiviteit. Ze zijn verrassend nederig – ondanks alles wat ze bereiken. En ze voelen niet de noodzaak om zichzelf te bewijzen.

Als jij echt zeker van jezelf bent, is het niet nodig om jezelf te bewijzen. Probeer je jezelf toch te bewijzen, dan ben je duidelijk niet zeker van jezelf. En als jij niet zeker van jezelf bent, waarom zou ik dan zo zeker moeten zijn dat jij zo geweldig bent als je zegt dat je bent?

Precies – dat werkt niet. Waardering werkt veel beter.

Strooi waardering in het rond

In mijn boek Kom maar op schrijf ik een stuk over de kracht van waardering. Door je waardering te uiten over en tegen anderen, til je anderen op. Je maakt anderen sterker, zekerder en positiever. Je verspreidt zonneschijn, overal waar je gaat.

Mensen associëren zich graag met positieve mensen. Ze zullen graag met je omgaan, bij je in de buurt zijn. Ze zullen goed over je denken en praten. En zullen jou waarderen voor wie je bent en wat je doet.

Door anderen op te tillen, til je jezelf op terwijl je direct een berg positiviteit verspreidt.

  • Merk het op wanneer je probeert om jezelf te bewijzen.
  • Zie in hoe dit juist voortkomt uit onzekerheid, en hoe je hiermee die onzekerheid juist projecteert naar je omgeving.
  • Richt je in plaats daarvan op de ander.
  • Verspreid positieve aandacht en waardering. Til de ander op.

Hoe doe je dat?

  • Benoem wat anderen hebben bereikt, en uit je waardering (bijv. “Karin heeft een mooi voorstel geschreven”)
  • Respecteer de ideeën en meningen van anderen, en benoem ze expliciet (bijv. ”Zoals jij al noemde Jonas, kunnen we het ook zo aanpakken.”)
  • Laat duidelijk merken dat jij ziet en waardeert wat anderen doen (bijv. ”Ik vind het knap hoe je je staande hebt gehouden vandaag en nog zoveel hebt kunnen doen, het was toch een pittige dag met de kinderen.”)
  • Behoud je nederigheid: laat blijken dat je je realiseert dat je succes niet alleen vanwege jou is, maar ook vanwege je omgeving en geluk.
  • Benoem je eigen successen wanneer dat relevant is, maar deel ze in een positieve context. Bijvoorbeeld om uit te leggen wat je hebt geleerd, of deel wat jij met je team hebt bereikt.
  • Laat de resultaten van je werk voor zich spreken.
  • Wanneer het relevant voelt om je successen te delen, zorg er dan voor dat je het niet alleen over jezelf hebt maar snel weer je aandacht richt op de ander.

Tegenwoordig merk ik het direct als ik weer in die oude valkuil stap – als ik me wil bewijzen vanuit onzekerheid. Dan herinner ik mezelf eraan: het draait niet om mij.

Door mijn aandacht te verleggen naar anderen, verdwijnt niet alleen mijn eigen onzekerheid, maar creëer ik ook nog eens precies wat ik eigenlijk wilde bereiken: positiviteit, waardering en respect.

Stel je voor hoe het zou zijn als we dit allemaal wat vaker zouden doen. Als we elkaar vaker zouden optillen in plaats van proberen te overtreffen. Dan zouden we samen een berg positiviteit kunnen verspreiden.

En het begint met die ene keer dat jij besluit om niet jezelf te bewijzen, maar een ander in het zonnetje te zetten.

Ben je ook toe aan meer positiviteit? ☀️

In mijn boek Kom maar op laat ik zien hoe je een positiever leven bouwt een tegelijkertijd heel veel positiviteit kunt verspreiden.

Ontdek concrete, praktische tips die snel werken en breng je leven in een positieve spiraal.

Heb je het boek al in huis en word je er blij van? Overweeg dan eens het boek cadeau te doen om nog meer positiviteit te verspreiden. 🙏

Bestel het boek op bol.com

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test