1. Wat probeer je te bereiken?
Oké – dit is een belangrijke vraag. Chaos in je hoofd ontstaat vaak wanneer je uitstelgedrag vertoont. Niet alleen vanwege het werk dat je voor je uit schuift, maar vanwege de beslissingen die je uitstelt.
Je voelt je overweldigd en ervaart chaos in je hoofd als je geen prioriteit hebt. Als je teveel dingen in je leven even belangrijk vindt.
De simpele waarheid is dat er maar een paar dingen belangrijk zijn. Als je die paar dingen je aandacht zou geven, dan zal de chaos in je hoofd automatisch verminderen.
Dus neem even een momentje voor jezelf en beantwoord de volgende vragen:
- Wat speelt er momenteel allemaal in je leven? Wat veroorzaakt die chaos in je hoofd? Schrijf het allemaal op. Je zult merken dat het oplucht, maar ook dat het overzicht geeft.
- Zet gerust verbindende lijnen tussen taken die bij elkaar horen, zodat je ze kunt groeperen tot projecten. Misschien heb je veel taken die behoren tot het organiseren van een feest, het schrijven van een rapport of het afronden van een verbouwing.
- Welk onderdeel op deze lijst is voor jou het meest belangrijk? Welk onderdeel draagt het meeste bij aan je levenskwaliteit op de middellange termijn? Zet hier een 1 naast.
- Zoek vervolgens naar de nummer 2, en nummer zo door totdat je alle items op je lijst een nummer hebt gegeven.
- Richt je nu op de top 3. Deze drie onderdelen van je leven verdienen de meeste aandacht.
Poof! Chaos in je hoofd verdwenen. Oké – misschien niet echt. Maar dit overzicht helpt je wel om betere keuzes te maken met je tijd en energie. Je weet nu welke onderdelen echt belangrijk zijn.
Als je chaos in je hoofd hebt dan zijn er altijd zaken die je gewoon kunt schrappen zonder dat het echt consequenties heeft. En het is jouw verantwoordelijkheid om te schrappen en te focussen – anders krijg je nooit iets voor elkaar.
2. Ruim op en verminder die chaos in je hoofd
Rommel is als kippen en eieren – het is onduidelijk waar het begint. Rommel creëert chaos in je hoofd – en chaos in je hoofd creëert rommel. Doorbreek deze cirkel door op te ruimen.
Kijk eens goed om je heen. Je leefomgeving is vaak een representatie van je innerlijke wereld. Mensen met chaos in het hoofd:
- Hebben vaak een auto vol met lege flesjes, afgekloven klokhuizen, gebruikte zakdoekjes en verfrommelde verpakkingen.
- Hebben stapels papier op hun bureau liggen.
- Gebruiken hun mailbox als takenlijst, en hebben er honderden mailtjes in staan – waarvan de meesten ongelezen.
- Sjouwen elke dag een tas rond vol met overbodige rotzooi. Van stapels papier en diverse prullaria tot lege blikjes en make-up die nooit wordt gebruikt en al maanden over datum is.
- Hebben hoeken in hun huis waar ze liever niet meer komen. En waar ze ook niet meer kúnnen komen, omdat het uitpuilt van de rotzooi.
- Hebben stapels kleding liggen waar nog ‘iets’ mee moet gebeuren. Zoals wassen, opvouwen, strijken of doneren.
- Hebben een computer die uitpuilt. Een bureaublad vol met ‘dingen’, een serie aan meldingen van virusscanners, een volle iCloud en Dropbox, updates en beveiligingsproblemen. Programma’s die niet meer werken, vage errors en een browser met minimaal vijftien tabjes open.
- Hebben een takenlijst die alleen wordt gebruikt om dingen op te schrijven – maar omdat er nooit keuzes worden gemaakt wordt er nooit iets afgevinkt.
Je snapt waar ik heen wil. Als je leefomgeving een zooi is dan ervaar je chaos in je hoofd – en andersom. Door op te ruimen maak je alles beter.
3. Accepteer een beetje chaos in je hoofd
Als je bezig bent met zinvol werk dan moet je altijd een beetje chaos in je hoofd accepteren. Het wordt nooit perfect – hoe goed je je best ook doet.
Waarom? Simpel: als je iets gedaan wilt krijgen in het leven dan moet je met focus werken. En als je volledige focus hebt op één ding, dan moet je dus automatisch een ander ding verwaarlozen.
Wanneer ik met volledige focus werk aan een Broednest cursus dan heb ik een paar weken minder aandacht voor andere zaken. Dan beantwoord ik mijn e-mail minder snel, bouwt er wat achterstallig onderhoud op en ontstaat er onvermijdelijk een bepaalde mate van chaos.
Dat is oké. Het belangrijkste is namelijk niet dat je leven altijd georganiseerd is. Het belangrijkste is dat je je doelen bereikt en je levenskwaliteit verhoogt.
Wen er dus aan om te leven met een beetje chaos in je hoofd – maar doe je best om het binnen redelijke perken te houden. Zodat het je niet verlamt. Als je leeft in 100% chaos krijg je niets gedaan, maar als je altijd 100% georganiseerd bent kom je ook niet vooruit.
4. Begin gewoon ergens
Hoe kom je uit de brij? Door te beginnen. Nu je een overzicht hebt gemaakt kun je aan de slag.
- Je kunt minder belangrijke zaken uit je leven strepen. Soms is dat een kwestie van simpelweg een streep zetten. En soms moet je daar iets meer voor doen, zoals uit een project stappen of een verplichting overdragen.
- Je kunt een planning maken waarin je meer tijd vrijmaakt voor de top 3 projecten in je leven.
- Je kunt direct gaan werken aan een van deze belangrijke projecten zodat je vooruit komt.
- Je kunt gaan opruimen.
- Je kunt genieten van het overzicht en even een uurtje tot rust komen om de stress te laten zakken, waarna je aan de slag gaat.
- Je kunt in één middag een aantal minder belangrijke zaken van je lijst werken. Nu je het overzicht hebt gemaakt blijkt het misschien minder tijd te kosten dan je dacht.
Dus ga gewoon iets doen. Zodra je in beweging komt kun je jezelf door de chaos heen werken. Je bouwt weer momentum op, bouwt voort op je succes en krijgt weer grip op de situatie.
Onrustig en opgejaagd gevoel verminderen
Een onrustig en opgejaagd gevoel kan je leven goed verpesten. Alles voelt moeilijker, stroperiger, je wereld voelt kleiner en het is moeilijk om te ontspannen en simpelweg gelukkig te zijn.
Gelukkig zijn er manieren om dit gevoel snel te verminderen. In deze Bundel behandelen we beproefde methodes om af te rekenen met een onrustig en opgejaagd gevoel.
Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,3 door duizenden deelnemers.