Proberen de wereld te verbeteren

Naarmate je langzaam groeit vanuit persoonlijke ontwikkeling, kan het frustrerend zijn dat de mensen om je heen niet met je mee groeien.

Jij ziet nu in hoe belangrijk schone en eerlijke voeding is, dat rust en liefde de basis zijn, dat geluk draait om het hier en nu en dat we als mensheid zuinig moeten zijn op onze mooie blauwe planeet.

Maar nu jij bewuster wordt wil dat niet zeggen dat je vrienden en familie met je meegroeien. Om je te behoeden voor een ‘consciousness burnout’ hebben wij zes tips voor je!

1. Iedereen ontwikkelt in zijn eigen tempo

Je kunt van de mensen om je heen niet verwachten dat zij in precies hetzelfde tempo ontwikkelen als jij. Persoonlijke ontwikkeling is niet altijd een plan, bewustwording overkomt je soms gewoon. Het kan zijn dat het jou is overkomen, maar dat een ander nog niet zover is.

Jij ziet ineens hoeveel er nog te veranderen valt in de wereld, maar dat wil niet zeggen dat alles nu ook tegelijkertijd kan of moet veranderen. Geef mensen de tijd, en geef jezelf de tijd.

2. Mensen doen geen slechte dingen

Het is makkelijk om een hekel aan mensen te krijgen als je eenmaal beseft wat we onze mooie planeet aandoen. Maar als je verbittert wordt dan ben je op het verkeerde spoor geraakt.

Mensen zijn namelijk niet slecht, mensen doen geen slechte dingen. Mensen doen alleen goede dingen, gezien hun beeld van de wereld. Het probleem wordt veroorzaakt door het feit dat veel mensen een wereldbeeld koesteren dat niet stroomt met de realiteit. Mensen ontkennen hun verantwoordelijkheid, verdringen hun schuldgevoel en vertellen zichzelf verhalen om hun manier van leven te rechtvaardigen.

Onze wereld is zo ingewikkeld en complex, en ieder mens heeft andere interesses. Uiteindelijk zullen veel mensen zich anders gedragen zodra ze zien wat voor resultaten hun acties hebben. Mensen willen graag goed doen.

Krijg dus geen hekel aan mensen, maar probeer je in anderen te verplaatsen. Probeer iemands wereldbeeld te begrijpen. Alleen vanuit begrip en positiviteit kun je iemand langzaam laten kennismaken met de (soms goed) verborgen wetten van oorzaak en gevolg.

3. Laat je niet ontmoedigen door de omvang

Ja, de planeet is er niet goed aan toe. We staan voor enorme uitdagingen, en die uitdagingen worden met de dag groter en groter.

Toch moet je je best doen om je niet te laten verlammen door de enorme omvang van het probleem. Jij kunt niet alles doen, dus focus je op dat waarover je het meest gepassioneerd bent en waarvoor je de meeste talenten hebt.

We gaan de wereld stap voor stap verbeteren. Het probleem zal de komende decennia steeds kleiner worden. Er verandert veel, iedere dag worden er nieuwe oplossingen uitgevonden, ieder uur worden er meer mensen bewust van hun verantwoordelijkheid. Er zijn veel positieve ontwikkelingen, ook al kun je die niet allemaal zien.

4. Je bent niet alleen

Bedenk dat er naast jou nog 6 miljard mensen rondlopen waarvan er honderden miljoenen precies hetzelfde denken als jij.

Het probleem is groot, maar er is ook veel mankracht om het probleem op te pakken. Je staat er niet alleen voor. Sluit je aan bij een organisatie, breng mensen bij elkaar, bezoek evenementen, zet iets in beweging. Word onderdeel van de oplossing.

5. Je bent alleen op zoek naar de tipping point

Ben je bekend met de theorie van de ‘tipping point’? Deze theorie stelt dat een relatief kleine groep mensen een grote verandering teweeg kan brengen, zolang er maar een kritieke massa wordt bereikt.

Je hoeft dus niet ieder mens te overtuigen om beter voor de planeet te zorgen, je hoeft alleen genoeg mensen te overtuigen om de tipping point te bereiken. De wipwap moet de andere kant op slaan, vanaf daar gaat het vanzelf.

Op een bepaald moment zijn er zoveel mensen die groene ontwikkeling eisen, dat bedrijven en politieke organisaties er niet meer omheen kunnen. Van het één komt het ander, en in deze razendsnelle globaliserende wereld kunnen veranderingen sneller tot stand komen dan ooit.

6. Blijf positief

Merk je dat je ontmoedigd raakt door de grote uitdaging, en de ogenschijnlijk trage veranderingen? Herinner jezelf dan aan de bovenstaande tips. Haal jezelf snel uit je dip en voel je positief.

Zodra je bij de pakken neer gaat zitten ben je onderdeel van het probleem. Zolang je positief vooruit blijft kijken ben je onderdeel van de oplossing. Bedenk dat uiteindelijke veranderingen teweeg worden gebracht door mensen zoals jij. Dus laat je horen, je hebt veel meer invloed dan je denkt.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test