Artikel opslaan

“In a hundred years, how do you want the world to be?
Everybody should get together to make the world a better place.”

Liya Kebede

De wereld mooier maken kán – je bent geen nobody

De wereld is groot. En veel mensenvoeten wandelen rond op haar continenten. Er gaan veel dingen goed, er gaan veel dingen mis. En soms lijkt het alsof jij helemaal nergens invloed op hebt.

En dat klopt niet. Ik ga je laten zien waarom en hoe jij de wereld mooier kunt maken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Maak je niet boos – daar willen we juist minder van

De wereld is oneerlijk, vervuild, corrupt en toe aan een update. Eén van de onderliggende problemen is het gebrek aan compassie voor andere mensen. Egoïsme, woede, onbegrip en haat leiden tot onwenselijke resultaten.

Resultaten waar veel mensen boos om worden. Het probleem is echter dat het toevoegen van meer boosheid het probleem vaak niet minder maakt.

Dat wil niet zeggen dat we passief moeten toekijken hoe de wereld achteruit gaat. Wat het wil zeggen is dat we beter ons best doen om te begrijpen waarom mensen, bedrijven en overheden doen wat ze doen. Dat we inzien dat we misschien wel hetzelfde zouden doen in hun schoenen.

En dat we vanuit begrip en compassie aan het werk gaan om de wereld in een nieuwe richting te sturen. Iets wat met liefde wordt vormgegeven resulteert ten slotte vaak in een beter eindresultaat.

Jij kunt meer liefde toevoegen aan de wereld. Je kunt kleine en grote dingen doen om meer begrip, compassie en bewustzijn te verspreiden. En jouw goede daden kunnen als golven in een vijver uitstralen naar je hele omgeving.

2. “Be the change” is nog steeds goed advies

Veel mensen die de wereld willen veranderen gaan zenden. Ze gaan mensen vertellen wat er allemaal mis gaat, en wat er moet gebeuren. En hoe nobel hun bedoelingen ook zijn – je wilt niet naast zo’n persoon zitten tijdens een verjaardag.

Door te schreeuwen bereik je het minst. Door zelf te veranderen bereik je het meest. Maar ja – dat is ook direct een stuk moeilijker.

Zo ken ik mensen die zich continu kwaad maken over de staat van de wereld, en zich zorgen maken over CO2 uitstoot. En vervolgens behoorlijk wat vlees eten – één van de meest vervuilende voedingsmiddelen die je kunt eten.

Roepen dat we allemaal minder vlees moeten eten maakt weinig indruk. Stoppen met vlees eten zet mensen wel aan het denken. Ze zien jou andere keuzes maken in de supermarkt, in restaurants, op feestjes, en ze gaan vragen stellen.

Jij kunt uitleggen waarom je het doet en hoe je het aanpakt – zonder oordeel, zonder wijzend vingertje. En zo zou je zomaar mensen kunnen inspireren hetzelfde te doen.

Als je wilt dat de wereld verandert – verander dan zelf. Iedereen kan roepen dat mensen minder moeten consumeren of zelf energie moeten opwekken. Laat zien hoe jij het doet, dat het kan en dat het jouw leven beter maakt.

Dan volgen de mensen om je heen vanzelf. En zij inspireren op hun beurt weer andere mensen.

3. Je wordt steeds invloedrijker – niet andersom

De afgelopen decennia hebben we een enorme democratisering van productiemiddelen gezien. En die trend zal zich de komende jaren voortzetten.

We kunnen een groter publiek bereiken, we hebben meer kennis tot onze beschikking, toegang tot een oneindig netwerk, we hebben betaalbare productiemiddelen en toegang tot meer intelligentie dan ooit.

In de jaren ’80 was het praktisch onmogelijk voor een individu om ideeën te verspreiden in een ander continent. Nu vliegen nieuwe ideeën binnen een paar uur de wereld rond – en sommige ideeën zet complete markten en overheden op zijn kop.

Die mogelijkheden gaan niet minder worden – ze gaan meer worden. En daarmee groeit jouw invloed, en de invloed van de mensen om je heen, elke dag een stukje groter.

En jij kunt ervoor kiezen om die middelen te gebruiken om de wereld te veranderen. Hoe je dat doet is aan jou.

4. Je bent niet alleen

Er zijn miljoenen mensen bezig om de wereld een betere plek te maken – ieder op hun eigen manier. Van kleinschalige initiatieven in elke stad tot het vormgeven van toekomstige technologieën of wereldwijde projecten om armoede, honger en bepaalde ziektes te elimineren van onze planeet.

Mensen zitten niet stil. Er gaat veel mis – en dat krijg veel aandacht in de media. Maar er gaat ook ontzettend veel goed.

We leren steeds meer over onze wereld. We ontdekken wat werkt en wat niet werkt. En stukje bij beetje wordt deze kennis geïmplementeerd in bedrijven, overheden, samenwerkingsverbanden, organisaties en bij mensen thuis.

Sommige veranderingen hebben nu eenmaal tijd nodig. Maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt – of dat jij de enige bent die zich druk maakt.

Maak je je vaak zorgen over de staat van de wereld?

Positief omgaan met eco-anxiety

Positief omgaan met ecologische achteruitgang Bundel

Maak je je regelmatig zorgen over de gezondheid van onze planeet? Je bent niet alleen.

In deze cursus onderzoeken we hoe we onze zorgen en stress rondom klimaatverandering en ecologische achteruitgang kunnen omzetten in iets positiefs.

Ontdek hoe je je kalmte terugvindt, je schuldgevoel achter je kunt laten en constructief aan de slag kunt gaan om de problemen stap voor stap aan te pakken. Vanuit liefde en compassie, in plaats van angst en paniek. 💛

Gratis deelnemen aan cursus

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test