Cafeïne maakt je alert, je raakt er alleen snel aan verslaafd

Als je een week lang iedere dag drie koppen koffie drinkt ben je zonder dat je het door hebt al flink verslaafd aan de cafeïne. Sterker nog, in verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die maar één kop koffie per dag dronken al afkickverschijnselen kregen wanneer ze ermee stopten.

Cafeïne vind je in koffie, cola en energydrinks zoals Red Bull. De stof stimuleert je zenuwstelsel waardoor je tot ongeveer 2 uur na inname gestimuleerd wordt. Hierdoor voel je je alert en minder slaperig.

Het nadeel van een cafeïneverslaving

Zoals bij elke verslaving kent een cafeïneverslaving het nadeel dat je een ‘slaaf’ wordt van de stof. Veel koffiedrinkers worden ‘s ochtends pas echt wakker als ze een kop koffie drinken. Ook kan cafeïne je weekend flink verpesten als je je gebruikelijke koffie in de ochtend wat later nuttigt. Je kunt dan enorme hoofdpijn krijgen. Andere nadelen van cafeïne kunnen zijn:

  • Cafeïne kan de nachtrust verstoren
  • Verslechterd gebit vanwege cafeïne
  • Zwakke botten door cafeïne inname
  • Gevoelens van angst
  • Extra belasting op de lever
  • Gevoel van stress en gespannenheid
  • De afhankelijkheid van de cafeïne
  • Nadelige invloed op zwangerschap
  • Nadelige invloed op seksleven
  • Concentratieproblemen door cafeïne

Stoppen met koffie drinken geeft een heldere geest

Als je verslaafd bent aan cafeïne heb je vaak het idee dat je pas een heldere geest krijgt wanneer je een kop koffie hebt gedronken.

Veel koffiedrinkers starten in hun puberteit met koffie drinken, en weten niet hoe het voelt om een echte heldere geest te hebben. Wanneer je stopt met cafeïne merk je dat je je frisser, helderder en meer alert voelt.

Afkicken van cafeïne in 3 Stappen

Wanneer je wilt afkicken van cafeïne moet je beseffen dat dit niet altijd eenvoudig is. Cafeïne is een echte drug en je lichaam zal dan ook behoorlijk gaan tegensputteren. Houd rekening met minimaal 1-7 dagen van behoorlijke afkickverschijnselen.

Pas na zo’n twee weken is je lichaam helemaal afgekickt. Dus als je eenmaal van de cafeïne af bent, probeer er dan sowieso twee weken vanaf te blijven voordat je het weer (met mate) introduceert in je eetpatroon.

Stap 1: Bouw je cafeïne inname langzaam af

Het is nergens voor nodig om ‘cold turkey’ af te kicken van cafeïne. Laat je lichaam langzaam wennen aan een kleinere inname. Koop een zak cafeïnevrije koffie. Je kunt er zoveel tijd voor nemen als je wilt. Het is slim om de normale koffie langzaam te vervangen door cafeïnevrije koffie. Zo merk je geen verschil in je dagelijkse routine.

Als je losse koffie gebruikt is het een idee om normale en cafeïnevrije koffie te mixen. Als je koffiepads gebruikt kun je, wanneer je twee koppen koffie zet, kiezen voor 1 normale en 1 cafeïnevrije pad. Ben je bijna van de cafeïne af, maar kun je nog niet zonder je ‘ochtendshot’? Drink dan een aantal dagen een half kopje.

Wil je wel ‘cold turkey’ afkicken voor het snelste resultaat? Stop dan op een donderdag of vrijdag. De tweede en derde dag zijn doorgaans de zwaarste dagen, en zo vallen deze in het weekend waarin je waarschijnlijk niet hoeft te werken.

Stap 2: Kies een slimme afkicker

Minder cafeïne drinken – hoe krijg je dat voor elkaar? Bijvoorbeeld door thee te drinken.

In thee zit ook cafeïne, maar in een veel mindere mate. Zo weinig dat je er moeilijk verslaafd aan kunt raken. Het kan je helpen om de ‘wazigheid’ in je hoofd te verminderen.

Je kunt ook kiezen voor cafeïnevrije koffie. Deze bevat ongeveer net zoveel cafeïne als thee. Daarnaast kan cola tijdens het afkicken uitkomst bieden, omdat je eenvoudig heel gedoseerd cafeïne binnen kunt krijgen.

Verder kun je er ook voor kiezen om paracetamol met coffeïne te slikken. Stop met cafeïne drinken, start met het slikken van deze paracetamol en bouw het langzaam af totdat je geen ontwenningsverschijnselen meer hebt. Het voordeel is dat je zo je hoofdpijn vermindert terwijl je de dosis cafeïne langzaam afbouwt.

Stap 3: Bereid je voor op afkickverschijnselen

Je zult mogelijk te maken krijgen met hevige hoofdpijn, griep-achtige symptomen, wazigheid, dufheid, slechte concentratie en verminderde motoriek (let dus op bij autorijden).

Ieder lichaam reageert anders op afkicken van cafeïne. Wees er in ieder geval op voorbereid. Het is verstandig om extra water te drinken om je hoofdpijn te verzachten. Ook 30-40 minuten sporten kan helpen de symptomen te verminderen.

Je kunt ook een pijnstiller nemen. Wees je hierbij bewust van eventuele cafeïne aanwezig in de pijnstillers, en ga er bewust mee om.

De eerste ontwenningsverschijnselen kunnen, afhankelijk van je normale cafeïne inname, al na een paar uur opduiken en tot wel twee weken aanhouden. Voor de meeste mensen duurt het afkicken van cafeïne slechts twee dagen.

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛