Weg met de waterval!

Als Microsoft een nieuwe versie van Windows ontwikkelt dan wordt hier door een groot team enkele jaren aan gewerkt. Als het product af is en helemaal is doorgetest, dan wordt het gelanceerd. Als Facebook een nieuwe functie wil toevoegen dan wordt deze snel ontwikkeld, getest op een beperkte hoeveelheid gebruikers, verbeterd aan de hand van een snelle evaluatie en vervolgens uitgerold over de hele wereld. Microsoft gebruikt de waterval methode, waarbij er lang wordt gewerkt aan een grote verbetering die vervolgens in één keer wordt ingevoerd. Facebook werkt volgens de agile methode. Ze verbeteren het product continu door middel van kleine veranderingen. En dat is precies de aanpak die jou razendsnel naar het leven van je dromen kan brengen. Inderdaad, weg met de waterval!

Wat is agile lifestyle design?

Agile betekent ‘wendbaar’. Door agile te programmeren kun je snel en efficiënt inspelen op nieuwe behoeftes en problemen. Je bent zo snel en wendbaar als een konijntje, in plaats van zo log als een olietanker. Deze manier van ontwikkelen wordt steeds populairder (zie bedrijven als Twitter, Facebook, Google). De agile filosofie is echter ook toe te passen op je eigen leven, en dat noemen we vanaf vandaag Agile Lifestyle Design. Inderdaad, over die naam is lang vergaderd. Goed, kort samengevat is dit de kern van agile werken:

  1. Voortdurend verbeteren;
  2. Snel evalueren en vervolgens naar stap 1.

Leuk, en hoe pas je dit toe? Heel simpel. Je hebt een beeld voor ogen hoe je eigenlijk zou willen leven (meer reizen, minder werken, productiever zijn, meer ontspannen zijn, gezonder zijn etc.), je bedenkt een manier om je leven te verbeteren (nieuw productiviteitssysteem, regelmatig mediteren, gezonder eten etc.) en na een korte periode evalueer je de resultaten. Blijkt dat jouw aanpassing je leven beter heeft gemaakt? Dan ga je verder naar een ander aspect van je leven. Blijkt je aanpassing niet te werken? Dan probeer je iets nieuws. Snel en simpel. Je gooit niet je hele leven om. Je maakt constant kleine aanpassingen die je snel evalueert. Hierdoor kun je je leven snel verbeteren, op allerlei fronten. En omdat je de tijd neemt om aanpassingen te testen, heb je de ruimte om lekker te experimenteren.

Voorbeeld: testdrive je productiviteit

Stel, je wilt productiever worden. Om dit voor elkaar te krijgen overweeg je om een nieuw productiviteitssysteem te testen. Het zou kunnen dat je hier productiever door wordt, maar het zou ook kunnen dat het juist niet werkt voor jou. Omdat je graag productiever wilt worden (en niet minder productief) besluit je om het nieuwe systeem te testen. Eerst meet je je huidige productiviteit. Dit kun je doen door een paar dagen bij te houden hoeveel uren je productief werkt, of hoeveel belangrijke taken je gedaan krijgt. Vervolgens stap je over op het nieuwe systeem, en houd je hier dezelfde gegevens bij. Test dit systeem voor 2-3 weken en neem vervolgens de tijd om je aanpassing te evalueren. Is er sprake van vooruitgang? Zo ja, dan maak je deze aanpassing definitief. Zo niet, dan ga je terug naar je oude systeem. Op zoek naar een andere oplossing. Geef jezelf de vrijheid om te testen, meet de vooruitgang en evalueer of deze verandering de moeite waard is. Vraag je af: “Wat werkt goed en wat werkt minder goed?”.

Voorbeeld: agile gezinsleven

Haal de stress uit je gezinsleven, maak ruimte voor een bottom-up aanpak en laat je kinderen hun eigen straffen kiezen. Ja, dat klinkt allemaal vrij radicaal, maar Bruce Feiler geeft hieronder een presentatie waarin hij uitlegt hoe een agile gezinsleven hun leven heeft verbeterd. Een prachtig voorbeeld van hoe je met agile lifestyle design je leven stap voor stap kunt verbeteren.

Kom vooruit met constante verbetering

Ga agile, en ontdek hoeveel je kunt veranderen als je je richt op kleine verbeteringen. Klein is het nieuwe groot. Kleine stappen brengen al snel grote resultaten teweeg. Dus stop met uren plannen en piekeren. Ga iets verbeteren, evalueer de resultaten en blijf verbeteren. Ontwerp je ideale leven lekker stap voor stap.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test