Je taken hebben iets met elkaar te maken

De taken en projecten op je todolijst hebben iets met elkaar te maken. Door die relaties slimmer te benutten vlieg je met minder moeite vooruit. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar ik ga je laten zien hoe het werkt.

Zie je takenlijst als een doos vol met dominosteentjes. In zichzelf is daar niets magisch aan. Je grabbelt een taak van je lijst, rondt hem af en je hebt een steentje minder om je zorgen over te maken.

Het wordt echter interessanter wanneer je de dominosteentjes gebruikt waar ze voor gemaakt zijn. In plaats van te grabbelen naar je taken, zet je alle steentjes netjes op een rij.

Het enige dat je hoeft te doen is het eerste steentje omduwen. Vervolgens vallen alle steentjes om. Alsof al je taken één voor één worden afgewerkt – met veel minder moeite.

Ga op zoek naar dat eerste domino steentje

Dit is de ’lead-domino’ theorie. Je bent continu op zoek naar taken en projecten die het vermogen hebben om zoveel mogelijk andere taken of projecten makkelijker of zelfs overbodig maken.

En dat kan je behoorlijk veel tijd schelen.

Het komt erop neer dat je op zoek gaat naar de meest effectieve volgorde waarin je je taken kunt voltooien. Om vervolgens zoveel mogelijk resultaten te boeken in zo weinig mogelijk tijd. De ’lead-domino’ theorie werkt als een hefboom op een plek waar de meeste mensen niet zoeken.

Bijvoorbeeld:

  • Je organiseert een evenement, en een taak op je lijst is het zoeken naar een manier om de communicatie tussen alle partijen te verbeteren. Deze taak lijkt niet het meest belangrijk, maar door hem als eerst aan te pakken bespaar je veel tijd. Een centrale plek op Slack of Podio voorkomt misverstanden en veel dubbele communicatie.
  • Je wilt je hele huis opruimen. Waar begin je? Je zou kunnen beginnen in de schuur. Hierdoor maak je ruimte voor spullen die tijdelijk opgeslagen moeten worden voordat ze naar de Kringloop of vuilstort worden gebracht. Een lege schuur versnelt zo het opruimen van het hele huis.
  • Je moet een team aansturen dat niet lekker samenwerkt. Door eerst te investeren in teambuilding voorkom je veel strubbelingen die later veel tijd en ergernis kosten.
  • Door op zondag drie maaltijden in grote hoeveelheid klaar te maken en in te vriezen, maak je je handen voor de rest van de week vrij. Zo kun je je richten op een belangrijk project terwijl je toch gezond eet en geld bespaart aan horeca en kant-en-klaar voeding.
  • Door eerst een schuld af te lossen ontstaat er snel financiële ruimte waardoor er later meer ruimte is in je huishoudboekje.
  • Je kunt dagen frutselen aan je website, of die tijd investeren in het vinden van een professional die het sneller en beter kan.
  • Je kunt beter eerst een gedetailleerde outline maken van je boek voordat je je idee aanbiedt bij uitgevers. Zo kun je sneller schrijven en kun je de andere partij sneller overtuigen.
  • Je kunt beter eerst het probleem verhelpen voordat je veel tijd besteedt aan het beantwoorden van de klachten. Zodra het probleem verholpen is draai je de klachtenkraan dicht, en kun je de reeds binnengekomen klachten oplossen.
  • Door eerst te werken aan de taak waar je je het meest zorgen over maakt, maak je veel mentale capaciteit vrij. Je voelt je vrijer en gelukkiger al die taak uit de weg is, waardoor je sneller door de overige taken werkt.

Soms bespaar je veel tijd door simpelweg de volgorde van je taken te veranderen. En soms door bewust te investeren in infrastructuur.

De volgorde van je taken doet ertoe

De volgorde van je taken bepaalt hoe effectief je bent. Door te toveren met je taken kun je een perfect domino effect creëeren. Een situatie waarin de ene taak de volgende taak moeitelozer maakt om uit te voeren.

Zo voelt je werk minder als een strijd, en meer als een ritje in een opblaasband door een lazy river.

Wil je meer tips over hoe je productiever wordt, meer discipline ontwikkelt en minder uitstelgedrag vertoont? Bekijk dan onze praktische eCursus voor meer discipline…

Je dag plannen voor minder stress

Je dag plannen met de eierdoostheorie Bundel

Zijn ingewikkelde time-management systemen niets voor jou? De eierdoostheorie helpt je je doelen realiseren met minder moeite - in slechts 3 minuten per dag.

In deze Bundel ontdek je de kracht van de eierdoostheorie en ervaar je al snel hoe deze methode je een stuk productiever maakt.

Lees meer en start direct...