Artikel opslaan

Ja, het zijn je eigen verwachtingen

De verwachtingen die anderen van je hebben kunnen je leven behoorlijk ingewikkeld maken. Ze ontnemen je je vrijheid – totdat je leert om er schijt aan te hebben.

Maar hoe zit dat met verwachtingen die je van jezelf hebt? Vaak leven die verwachtingen op de achtergrond, in je onderbewuste. En daar ontnemen ze je je vrijheid zonder dat je het door hebt.

Een goede vriendin vertelde me eens dat ze ‘s ochtends opstaat met een complete lijst in haar hoofd. Een lijst met dingen die ze van zichzelf moet doen – van stofzuigen, bloggen, de perfecte moeder zijn tot schilderwerk in huis en een streng sportprogramma volgen. En als het haar niet lukt om die dingen te doen dan voelt ze zich een loser. En het lukt nooit.

Je eigen verwachtingen zetten je gevangen, ze kunnen je gespannen maken. Soms merk ik dat ik onmogelijke dingen van mezelf verwacht. Dat ik productief werk, dat ik een doel bereik in een veel te kort tijdsbestek, en dat ik ondertussen ook nog sociaal ben, gezond eet en regelmatig ga sporten.

Zolang ik er niet bij stil sta maken dit soort verwachtingen me gestrest. Zodra ik ermee aan de slag ga ontdek ik echter weer hoe lekker het voelt om jezelf vrij te maken van je eigen verwachtingen.

Maak van 2025 je beste jaar ooit! 🚀

Ontdek de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Sleep je verwachtingen in het daglicht

De eerste stap is je verwachtingen over jezelf, je leven, de wereld en de mensen om je heen in het daglicht te slepen. Dat doe je door de volgende dingen te proberen.

  • Word je in de eerste plaats bewust van je gedachten door de dag heen. Als je merkt dat je tegen jezelf zegt dat je iets moet, vraag jezelf dan af “waarom eigenlijk?”
  • Door regelmatig te mediteren worden je gedachten helderder. Je kunt ze dan beter bekijken van een afstandje, en ze rustig analyseren.
  • Pak een notitieboekje en stel jezelf de vraag “wat moet ik van mezelf?”. Schrijf vervolgens op wat er te binnen schiet. Dit kunnen grote dingen zijn, zoals persoonlijke doelen en werkgerelateerde doelen, gezondheidsdoelen of inkomensdoelen. Het kunnen ook kleine dingen zijn, zoals je dwangneurose om dagelijks te stofzuigen, het idee dat je elke dag een smerig groen sapje moet drinken, dat je van jezelf moet mediteren of continu Facebook moet checken.
  • Laat het rustig bezinken. Je hebt een overzicht van dingen die je van jezelf moet. Het kan zijn dat er gedurende de dag nog nieuwe dingen te binnen schieten (Bijv. ”Ik moet iets nuttigs doen met mijn tijd” of ”Ik mag pas genieten als ik het verdiend heb door hard te werken”). Schrijf ze erbij zodat je een completer overzicht krijgt.
  • Schrijf vervolgens ook op waarom je die dingen moet van jezelf. Ga de punten een voor een langs, en vraag je af: Waarom moet dit? Moet dit ĂŒberhaupt? (hint: nee, je moet niets.)
  • Doe een dansje. Gewoon, omdat het niet moet.

Misschien kom je tot de conclusie dat je jezelf aardig wat ‘moetjes’ oplegt. Welkom bij de club. Laten we eens kijken hoe je ze los kunt laten.

2. Laat je verwachtingen los

Ah, loslaten. Het voelt zo fijn en het klinkt zo makkelijk. Maar vaak is het alles behalve makkelijk. Je hebt al die dingen niet voor niets door je hoofd spoken: je vindt ze belangrijk.

Je wilt een beter mens worden. En om dat voor elkaar te krijgen wil je jezelf aan het werk zetten. En om jezelf aan het werk te krijgen creëer je verwachtingen.

Maar nu staan al die verwachtingen op papier, en kun je ze eens objectief bekijken. En nu je ze zo voor je ziet besef je ineens hoe onrealistisch veel van je verwachtingen zijn.

Je verwachtingen lopen voorbij aan een belangrijk feit – Je hoeft je niet uit de naad te werken om goed genoeg te zijn. Je bent al goed genoeg. Ook als je niet zulke hoge verwachtingen aan jezelf stelt.

Betekent dat dan dat je jezelf niet meer moet uitdagen? Nee. Het betekent dat je niet rondloopt met een ellenlange lijst van onbewuste verwachtingen over jezelf. Verwachtingen die je gestrest en ineffectief maken. Het betekent dat je bewust kiest in welke richting je jezelf wilt ontwikkelen, en bewust kiest richting welke doelen je wilt bewegen.

Dus bekijk je onbewuste verwachtingen over jezelf, en laat ze gaan. Besef dat je goed bent zoals je bent, en dat je niet het onmogelijke mogelijk hoeft te maken om waardevol te zijn. Niet voor jezelf en niet voor anderen.

3. Voel je vrijer en meer ontspannen

Met minder hoge verwachtingen over jezelf voel je je vrijer. Zoals het hoort te zijn. Je kunt meer genieten van het moment. Omdat je niet constant bezig bent met wat je eigenlijk ‘zou moeten doen’, en simpelweg kunt zijn wie je bent.

Daardoor verhoog je de kwaliteit van je leven, en kom je lekkerder in je vel. Minder stress, meer plezier. Mooi spul.

Halen jouw verwachtingen je naar beneden?

Merk je dat je je vaak niet goed genoeg voelt omdat je niet kunt voldoen aan je eigen verwachtingen? Misschien is het dan tijd om je zelfvertrouwen een beetje op te krikken. Zodat je elke dag beseft dat je goed bent zoals je bent.

Ik heb een super praktische online cursus ontwikkeld die je helpt je zelfvertrouwen stap voor stap op te bouwen.

Bekijk mijn online zelfvertrouwen cursus…

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test