1. Maak je eigen geluk een prioriteit

Weet je wat het is: als jij gelukkig bent, heb je de wereld veel meer te bieden. Het is heel mooi en onzelfzuchtig en calvinistisch om jezelf weg te cijferen. Om altijd te werken voor het geluk voor anderen. Maar als je anderen écht wilt helpen, dan is dat de minst slimme aanpak.

Waarom? Simpel: steeds als je jezelf opoffert dan geef je een stukje van jezelf weg. Hoe vaker je dat doet, des te minder er van jouw persoonlijkheid overblijft. Des te minder je anderen uiteindelijk te bieden hebt.

Je geluk is een belangrijk fundament onder alle dingen die je doet. Dus maak het je prioriteit. Verhoog je geluksniveau om zowel de kwaliteit van jouw leven, als de levens van de mensen om je heen te verhogen.

2. Wees eerlijk tegen jezelf

Ja, lastig, ik weet het. Maar essentieel als je vooruit wilt komen. Stop met struisvogelgedrag en stop met jezelf voor de gek houden.

Wat vind je nu echt? Wat voel je nu echt? Wat wíl je nu echt?

Waarom ga je mee in deze vreetbui? Omdat je jezelf walgelijk vindt? Omdat je niet gelooft dat je het waard bent om van gehouden te worden? Mooi, nu komen we ergens. Schrijf het van je af, dan weten we ten minste waar we mee te maken hebben.

Als je niet eerlijk bent tegen jezelf, kun je ook niet eerlijk zijn tegen de mensen om je heen. Plus, door jezelf voor de gek te houden til je je leven nooit naar een hoger niveau.

3. Erken je problemen en pak ze stap voor stap aan

Iedereen heeft issues. Echt, iedereen. Dus jij ook. En door eerlijk tegen jezelf te zijn over jouw problemen kom je al een heel eind.

Zie je problemen niet als iets slechts. Zie ze simpelweg als gebeurtenissen. Als ‘dat wat is’. Je hebt een uitgangspunt (het probleem waar je nu in verkeert) en je hebt een doel (de ideale situatie waarin alles goed is). Welke stappen kun je de komende tijd zetten om je richting dit punt te bewegen?

  • Stop met wegduiken voor de schuldeisers. Breng het overzicht terug, bel ze op en overleg over de mogelijkheden.
  • Blijf niet hangen in ruzies en relationele problemen. Geef je grenzen aan, leg jouw kant van het verhaal uit, wees empathisch.
  • Merk je dat je te weinig zelfvertrouwen hebt om lekker in je vel te zitten? Zet dan stappen om het beter te maken – lees een boek, volg een cursus etc.

Zet die stappen. Ga je problemen te lijf. Stop ze niet weg. Leg ze op tafel en ga er doorheen.

4. Word je bewust van het hier en nu

Het hier en nu is where the magic happens. Door je aandacht vaker in het moment te houden verhoog je de kwaliteit van je leven aanzienlijk.

Probeer het niet perfect te doen. Natuurlijk kun je niet altijd mindful zijn. Maar je kunt het steeds vaker zijn. Je kunt jezelf trainen. Pak bijvoorbeeld niet meteen je telefoon erbij als je even niets te doen hebt. Of ga eens in de tuin zitten en luister na de geluiden om je heen.

Houd je aandacht vaker in het nu, wat je ook doet. Het leven is een aaneenschakeling van nu’s, niet van straksen.

5. Behandel jezelf aardiger, beleefder en liefdevoller

We zijn vaak veel harder voor onszelf dan voor de mensen om ons heen. Oké, dus je hebt een dag bijna niets uit je handen gekregen. Je hebt ongezond gegeten. Je hebt niet zo ver hardgelopen als je had gewild. Relax. Niets aan de hand.

Door de lat ongekend hoog te leggen voor jezelf haal je onbewust je zelfvertrouwen naar beneden. Je hoeft niet perfect te zijn. Dus stop met de zelfkritiek. Wees lief voor jezelf. Natuurlijk wil je jezelf uitdagen en wil je jezelf overtreffen. Maar als dat niet lukt is dat niet het einde van de wereld.

6. Help andere mensen

Niet om iets terug te krijgen, maar om jezelf te helpen. Want door mensen te helpen krijgt je leven veel meer diepgang en voldoening.

Durf meer te delen. Deel je aandacht, je liefde, je tijd, je kennis, je ideeën, je talenten, je spullen, je geld. Door andere mensen te helpen verrijk je je leven en de levens van de mensen om je heen.

7. Houd je vooral bezig met de dingen die goed gaan

Er gaat veel verkeerd, dat is waar. Maar als je je alleen daarmee bezighoudt, dan word je neerslachtig. Richt je liever op de dingen die goed gaan in je leven en in de wereld. Dat geeft energie en motivatie. En alles wat je aandacht geeft groeit. Dus hoe meer jij je richt op fijne dingen, des te sneller die dingen zich zullen ontwikkelen.

8. Stel jezelf open voor nieuwe vriendschappen

Het is belangrijk om gedurende je hele leven nieuwe mensen te leren kennen. Waarom? Omdat jij verandert. De vriendschappen die je vroeger hebt gesloten kunnen je onmogelijk een leven lang voorzien in alle behoeften.

Sta open voor nieuwe mensen. Mensen die passen bij hoe jij nu bent. Mensen die aansluiten bij je nieuwe interesses, je nieuwe overtuigingen en je nieuwe dromen en doelen. Fijne vriendschappen helpen je verder te ontwikkelen.

9. Koester je oude relaties

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je oude relaties moet opgeven. Vriendschappen evolueren, en iedere vriend of vriendin dekt een stukje van jouw persoonlijkheid af.

Met andere woorden, het kan zijn dat je jouw nieuwe passie voor gezond eten niet kwijt kunt in een vriendschap die je al jaren hebt. Maar dat wil niet zeggen dat deze vriendschap niet langer waardevol is. Sterker nog, bestaande relaties zijn vaak extra waardevol vanwege jullie verleden en het wederzijdse vertrouwen dat jullie hebben opgebouwd.

Vraag jezelf het volgende af: geeft deze relatie mij energie, maakt het me blij? En: hebben we nog gemeenschappelijke factoren? Zo ja, prima. Zo niet, ga dan opnieuw op zoek naar gemeenschappelijke factoren. Lukt dat niet? Misschien past deze vriendschap niet meer in je leven.

10. Besef dat je mensen niet kunt veranderen

Ja, het zou makkelijk zijn als je mensen echt kon veranderen. Maar weet je wat nog veel makkelijker is? Mensen lekker laten zijn wie ze zijn.

Door de mensen in je leven lief te hebben voor wie ze zijn gun je jezelf een enorm gevoel van rust en kalmte. En het geeft de relatie ook een enorme boost. Want hoe fijn is het als je gewoon jezelf kunt zijn bij andere mensen? Precies, heel fijn.

11. Maak vaker de keus voor geluk

Geluk is een bewuste keuze. Het is het verschil tussen wakker worden en als een dweil beginnen aan de dag, of wakker worden en je uitrekken en met een glimlach uit bed komen. Het is het verschil tussen jezelf opwinden over iets onbenulligs, of het lekker van je af laten glijden en kalm blijven.

Het is het verschil tussen balen dat je een vervelende taak moet verrichten, of de taak gewoon verrichten met volle aandacht en er gaandeweg zelfs van genieten.

Kies vaker voor geluk. Voor luchtigheid, kalmte, een glimlach en een positieve levenshouding.

12. Besef dat fouten je helpen groeien

“Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.” Die wijsheid vond ik laatst op een ouderwets tegeltje. En ik denk dat dat het precies samenvat. Wees niet bang om fouten te maken, en wees zo slim om van je fouten te leren. We maken allemaal fouten, maar de meeste mensen leren er niets van. Dat is zonde.

13. Durf echt jezelf te zijn

Jezelf zijn betekent kwetsbaar zijn. Want als je écht jezelf bent, en mensen keuren dat af, dan keuren ze jou af. En dat doet pijn. En om die reden doen we onszelf anders voor dan we zijn. We zijn dan misschien wel minder leuk, maar in ieder geval zijn we beschermd tegen de pijn van kritiek en afwijzing.

Precies, onzin. Weet je wat? Mensen gaan het liefst om met echte mensen. Authentieke mensen. Met sterke en zwakke kanten. Met echte problemen en onzekerheden. Mensen die geen masker voorhouden.

Door jezelf te zijn kom je niet alleen lekkerder in je vel. Je maakt ook veel makkelijker contact met mensen. En ja, niet iedereen zal je even leuk vinden. Maar dat hoeft ook niet. Des te leuker ben je voor de mensen die je wél leuk vinden. En des te leuker ben je voor jezelf.

14. Voel je tevreden met de dingen die je hebt

Het is zo makkelijk om je blind te staren op alle dingen die je niet hebt. Maar weet je, je hebt heel veel dingen wél. Vergeet niet om daar dankbaar voor te zijn. Tevredenheid is een heerlijk gevoel. Het geeft je een gevoel van rust en dankbaarheid. Natuurlijk wil je dat er dingen veranderen. Maar vergeet niet om stil te zijn bij wat er nu allemaal al goed is.

15. Neem de tijd om je droomleven uit te schrijven

Dat gezegd hebbende, neem de tijd om je droomleven vorm te geven. Schrijf het uit, of verzamel foto’s en afbeeldingen. Vraag je gewoon eens af: hoe zou mijn ideale leven eruit zijn?

  • Wat zou ik doen als ik onbeperkt geld had?
  • Hoe zou mijn ideale dag eruit zien?

Je droomleven is niet direct een doel. Het is meer een richting. Als je beseft dat je dolgraag meer wilt reizen, dan weet je grofweg welke stappen je kunt zetten om dit voor elkaar te krijgen. Je zoekt bijvoorbeeld werk dat je vanaf iedere locatie kunt doen, je gaat niet meer duur stappen zodat je meer kunt sparen voor een reis etc.

Doe het. Ga zitten, en schrijf. Het hoeft niet perfect. Het hoeft niet te kloppen. Zet gewoon wat op papier.

16. Wees blij voor de successen die je vrienden behalen

Soms bereiken de mensen in je omgeving meer dan jij. Of ze doen het sneller dan jij. Of ze vinden een geweldige partner terwijl jij nog steeds single bent.

Leer om blij te zijn voor andere mensen. Oprecht blij. Gun de mensen in je leven geluk, succes en alle andere dingen die je jezelf ook gunt.

Weet dat ieder mens zich ontwikkelt in zijn eigen tempo. Het kan zijn dat die vriend meer geld verdient dan jij, maar jij hebt je veel verder ontwikkeld op het gebied van gezondheid en het oplossen van je angsten etc. Ieder mens heeft zijn eigen prioriteiten, dus vergelijk jezelf niet. Wees gewoon blij voor anderen.

17. Stop jezelf als je kritisch wilt zijn op jezelf of anderen

Leef met een milde kijk op de gebeurtenissen in je leven. Gebeurtenissen hebben geen betekenis totdat jij die er zelf aan toekent.

Dat betekent dat dingen pas ‘goed’ of ‘slecht’ worden zodra jij dat besluit. Dingen zijn, meer niet.

Dus laat je negaviteit en je kritiek los. Probeer vaker milder te kijken naar dingen die niet goed gaan. Zie ze simpelweg als gebeurtenissen, en onderneem stappen om de situatie wenselijker te maken.

18. Accepteer imperfectie en waardeer imperfectie

Imperfectie is een raar woord. Het impliceert namelijk dat dingen niet perfect kunnen zijn. Terwijl alle dingen gewoon zijn.

Leef vanuit de overtuiging dat alles schoonheid heeft. En dat ook lelijkheid mooi is. Niet omdat jij ineens een slechte smaak krijgt. Maar omdat je beseft dat alles simpelweg is wat het is, en dat het een absoluut gezien niet beter is dan het andere.

Ja, sommige dingen zijn wenselijk en andere dingen zijn onwenselijk. Maar dat zijn onze labels die we eraan toekennen. Daar hebben die gebeurtenissen niets mee te maken. Die zijn gewoon. Meer niet. Waardeer het leven zoals het komt, en ontdek hoeveel schoonheid er schuil gaat in dingen die je vroeger als ‘onwenselijk’ zou bestempelen.

19. Start iets nieuws dat je richting je droomleven helpt

Oké. Je droomleven staat op papier. Tijd om er iets mee te doen. Start een project dat je richting dit droomleven zal helpen. En zorg dat het een project is dat je een beetje uitdaagt. Iets dat buiten je comfort-zone ligt. Op die manier zul je niet alleen sneller groeien, je zult ook veel meer voldoening uit je leven halen.

Echte voldoening vind je buiten je comfort-zone. Ja, dat is eng. Maar weet je wat? Niets doen en de rest van je leven blijven hangen in een situatie die je eigenlijk niet wilt is ook een eng idee. Ook al voelt het veilig.

Soms moet je risico nemen om vooruit te komen. Sterker nog, je moet altijd risico nemen om vooruit te komen. En hoe groter het risico, des te groter de potentiële opbrengst.

Dus start iets nieuws. Het zal je leven vullen met een frisse wind. Precies, tijd om die haren te laten wapperen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test