Alleen op reis?

Alleen op reis gaan lijkt misschien heel erg eng. En eenzaam. En saai. Ik doe het inmiddels al tien jaar regelmatig en ik kan je vertellen: dat is het absoluut niet. Sterker nog: het is echt heel erg leuk!

De volgende vijf voordelen ondervond ik tijdens mijn stedentrips en mijn reis van een half jaar door Scandinavië.

1. Je hebt de ultieme vrijheid!

Als je met iemand op reis bent, houd je altijd rekening met elkaar. Hoeveel je ook met je reispartner gemeen hebt, je sluit altijd wel compromissen. Als je alleen reist hoeft dat niet.
Je kunt urenlang door een museum slenteren, shoppen, in een park wandelen en uitgebreid de tijd nemen om foto’s te maken. Of je indrukken verwerken in een travel journal, een boek te lezen in een café, of waar je ook maar blij van wordt. Niemand die je vertelt dat je op moet schieten. Tenzij het sluitingstijd is uiteraard.

Dit betekent dat je volledig je eigen ritme kunt volgen, heerlijk! Als je alleen bent, kun je naar je lijf luisteren. Uitslapen? Lang opblijven? Rustig opstarten in de ochtend of juist beginnen met actie? Luister naar je biologische klok en leef ernaar. Ken je je eigen ritme nog helemaal niet? Dan is alleen reizen het perfecte moment om dit ritme te ontdekken.

Tip: Focus op de vrijheid die je hebt en doe wat je wilt. Rekening moeten houden met anderen en te veel willen doen in te weinig tijd doe je in het dagelijks leven (waarschijnlijk) al vaak genoeg.

2. Je vergroot je comfort zone

Deze ultieme vrijheid kan ook eng zijn. Vooral alleen uit eten gaan is voor veel mensen een grote stap. De eerste keer dat ik ergens alleen at, kan ik me nog goed herinneren.

In de stad waar ik stage liep, had ik rond etenstijd twee uur te vullen voordat ik bij een bijeenkomst werd verwacht. Er was weinig keuze qua betaalbare restaurants, dus ik vroeg om een tafel voor één bij een pizzeria. Ik werd niet meewarig aangekeken, of weggekeken omdat ik een tafel voor twee bezette. Verderop zat nog iemand alleen te eten. Ik vroeg me af waar ik nou zo bang voor was geweest.

Alleen uit eten gaan is een mooie start om te wennen aan alle aspecten van alleen op reis zijn: je kunt oefenen met vragen om wat je wilt aan een onbekende, alleen zijn in een publieke ruimte en alleen een knoop doorhakken.

Tip: Lijkt alleen uit eten gaan je echt heel lastig, start dan met een enkele koffie in een koffietentje. Een volgende keer ga je alleen lunchen en uiteindelijk ergens alleen eten. Zelf vind ik het fijn om in een notitieboekje mijn hoofd leeg te schrijven, een boek te lezen of om simpelweg om me heen te kijken en de mensen te bestuderen terwijl ik wacht op mijn bestelling.

3. Nieuwe mensen ontmoeten

Het is heel makkelijk om op reis nieuwe mensen te ontmoeten, mits je er voor open staat. Zoek een plek op waar je gelijkgezinde mensen vindt. Een hostel, een bijeenkomst van een onderwerp dat je interesseert en een festival dat tijdens jouw bezoek plaatsvindt, zijn goede momenten om contacten te leggen. En dat is makkelijker als je alleen bent: je bent gefocust op anderen in plaats van op je reispartner. Dat maakt het voor anderen ook makkelijker om jou aan te spreken.

Tip: Slaap in een hostel of bij iemand thuis via Couchsurfing. Als je Couchsurfing nog niet kent: deze community is ook ideaal om met een local af te spreken die je rond kan leiden. Op Couchsurfing vind je mensen die graag nieuwe contacten leggen, je de mooiste plekken van hun stad willen laten zien en echte interesse hebben in degene met wie ze praten. Tussen alle Couchsurfing-hosts of hostelgasten zit vast een aantal mensen met wie je het goed kunt vinden!

4. Je leert jezelf goed kennen

Als je meer over jezelf te weten wilt komen, is alleen op reis gaan dé manier daarvoor. Alle nieuwe indrukken en ervaringen die je opdoet, de verschillende omgevingen waarin je verblijft en de mensen die je ontmoet leren je veel over jezelf.

Hoe langer of vaker je op reis gaat, hoe sterker je erachter komt wat je wel en niet leuk vindt, wat je belangrijk en onbelangrijk vindt in het leven en wat je het meest mist aan thuis. Deze kennis is onmisbaar bij het nemen van grote beslissingen zoals waar je wilt wonen, wat je wilt studeren of wat voor carrière je wilt nastreven.

Tip: Houd een reisdagboek bij waarin je niet alleen alles wat je ziet en meemaakt opschrijft, maar ook bovenstaande punten. Zo kun je eenmaal thuis alles wat je op reis hebt ervaren en geleerd makkelijker terughalen.

5. Meer focus op je omgeving

Bij punt 3 las je al dat je meer gefocust bent op anderen als je alleen reist. Ook is het makkelijker om je meer te focussen op je omgeving. Als je alleen bent kijk je sowieso al meer om je heen. Je ziet meer details, onopvallende straatjes en de (soms rare) gewoonten van de locals. Maak van de gelegenheid gebruik om aandacht te besteden aan deze details. Sla dat onopvallende straatje in en wie weet waar je uitkomt!

Tip: Hou je van foto’s maken, dan is dit het ideale moment om ook met je camera te focussen op details. En dan heb ik het niet over snapshots, maar over echt kijken naar het onderwerp van je foto. Zo kijk je met andere ogen naar je omgeving en zie je details die je anders niet op gevallen waren.

Oh, en eh… laat je smartphone in je zak en geniet simpelweg van je reis!

Dit artikel is geschreven door Janine Sterenborg. Janine is gepassioneerd over Scandinavië en minimalisme. Het liefst reist ze rond en werkt ze locatieonafhankelijk.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test