Meer genieten met minder spullen
Vorig jaar schreef ik een artikel op soChicken over de voordelen van Ultra Light Backpacken (ook wel flashpacken genoemd). De afgelopen drie jaar heb ik samen met Billy (mijn vriend) steeds zo’n twee maanden rondgereisd met een super lichte bepakking.
- In 2011 hebben we gebackpackt in Australië, van Cairns naar Melbourne (via Daintree, een week bij familie vlakbij Sydney en een week Tasmanië).
- In 2012 hebben we krap 1,5 maand rondgereisd door China, van Beijing naar Hong Kong (via Xi’an, Shanghai, Guilin, Ghouangzhou en Macau). Met op de terugweg een weekje chillen in Dubai.
- In 2013 zijn we in 2,5 maand van Seattle (via Vancouver) naar LA gereisd (via Yosemite, Las Vegas, Grand Canyon, San Diego en een bizarre avond in Mexico).
- De plannen voor 2014 zijn nog niet zeker, maar we denken aan Zuid-Oost Azië.
In 2011 begon ik met een 22 liter backpack, en Billy met 28 liter. Voor China ben ik naar 20 liter gegaan, en nam Billy mijn 22 liter backpack mee.
Wat is onze ervaring met zo weinig bagage?
Tja, geweldig. Tuurlijk, het is soms behelpen. Zeker als je reis door verschillende klimaten gaat, als je wilt kamperen of andere outdoor-gear mee wilt nemen of als je souvenirs wilt kopen.
Maar daar staat tegenover dat je ontzettend vrij bent. We lachen in ons vuistje als we mensen zien stoeien met een enorme 70 liter backpack, met daarbij een 24 liter backpack op hun buik. Wachten bij de bagageband op het vliegveld, wachten bij de bus, hopen dat mensen je tas niet meenemen bij het uitladen, wachten op de shuttle omdat de twee kilometer naar het hotel lopen simpelweg te zwaar is.
Wij dragen onderweg ons hele leven op ons rug. Ook als we een paar kilometer moeten lopen. Sterker nog, het heeft onze voorkeur om te lopen. Op die manier zie je veel meer, en blijf je ook nog eens lekker fit tijdens je reis.
Minder bagage maakt je leven onderweg doorgaans beter. Mits je de juiste spullen meeneemt. Als ultra-light-backpacker moet je harder nadenken over je uitrusting.
Als we een weekje naar Frankrijk gaan met de auto, nemen we vier keer zoveel mee dan wanneer we een paar maanden naar de andere kant van de wereld reizen. Waarom? Omdat je je dan kunt veroorloven om lui te zijn. Om middelmatige en zelfs overbodige spullen mee te nemen.
Als je je hele uitrusting op je rug moet dragen moet je elk item in je backpack tien keer overwegen. Het is je doel om zoveel mogelijk nut, noodzaak én comfort mee te nemen in een zo licht mogelijke bepakking.
Dat kost tijd. En ik hoop dat ik je kan helpen tijd te besparen met deze paklijst die ik vorig jaar al had beloofd. :)
Checklist voor lange trips van minimaal enkele weken
Ik gebruik deze checklist voor elke utra-light-backpack trip. Je kunt zelf natuurlijk variëren in wat je meeneemt, maar ik denk dat deze lijst je een aardige basis geeft.
De lijst is uiteraard gemaakt voor een man, dus bepaalde zaken hoef ik nooit mee te brengen. Probeer constant de principes van minimalisme en multifunctionaliteit door te voeren in de spullen die je meebrengt.
Ik geef waar nodig toelichting over de spullen die ik gekozen heb en eventuele alternatieven.
Reis uitrusting
- Rugzak. Ik gebruik nu een Deuter Speedlite 22 waar ik best tevreden over ben. Hij is niet perfect (het voorvak is nutteloos als de tas vol zit), maar hij is stevig, flexibel en lekker licht. Hij is zo klein dat het ook thuis mijn alledaagse rugzak is.
- Oordopjes – Koop een paar goede, rubbere oordopjes. Het is je tientje méér dan waard als je probeert te slapen in een onrustige omgeving na een lange vlucht.
- Oogmasker. Niet alle hotels vinden het vanzelfsprekend dat gasten in het donker willen slapen.
- Waterflesje – Niets fancy. Gewoon een leeg Spa flesje dat ik onderweg vul. Als het niet anders kan gooi ik hem weg, en koop ik later een nieuw flesje dat ik steeds vul. Zo beperk je afval en blijf je toch flexibel.
Documenten
- Moneyclip met pasjes – Ga altijd voor een portemonnee die in je voorzak past. Op die manier hoef je je niet meer druk te maken over zakkenrollers.
- Paspoort.
- Kopie paspoort (ook online in Dropbox en Gmail).
- Kopie creditcards (ook online in Dropbox en Gmail).
Elektronica
Omdat ik tijdens mijn reis soChicken draaiende houd, heb ik aardig wat elektronica bij me. Als je echt ‘vrij’ bent dan kun je waarschijnlijk met de helft op pad.
- Apple audio oordopjes.
- iPhone.
- MacBook Air 11″ of iPad mini met toetsenbord hoesje (afhankelijk van hoe lang ik weg ga). Als we samen reizen nemen we meestal mijn Macbook mee in mijn rugzak en een iPad in Billy’s rugzak. We stoppen dan een 3G kaartje in de iPad.
- Oplader MacBook.
- Oplader iPhone (dient ook als iPad oplader).
- Extra USB oplader, voor als ik weinig tijd heb om op te laden.
- Kindle Paperwhite, waarop ook een reisgids staat. Kindle boeken kan ik ook lezen op m’n iPhone, Macbook of iPad. Je kunt natuurlijk ook lezen vanaf een iPad, maar ik lees ontzettend veel op reis en ik vind de Kindle geweldig. Je kunt ook boeken ruilen tijdens je reis, stuk goedkoper.
- USB kabeltje Kindle, tevens oplaad kabeltje voor iPad toetsenbord.
- Fotocamera, SONY DSC-RX100. Geweldig ding, maar de dag dat ik alleen een iPhone meeneem komt steeds dichterbij.
- USB kabeltje fotocamera.
- Stekker omvormer plus splitter (zodat ik drie dingen tegelijk kan opladen).
Kleding tijdens reizen
Kleding die ik op mijn lichaam heb tijdens reizen (dus in het vliegtuig). Door zware kleding aan te trekken kun je veel gewicht besparen.
- Shirt.
- Onderbroek anti-bacterieel (van merino wool, Icebreaker of Supernatural.).
- Sokken anti-bacterieel, van HEMA.
- Lange broek, gewoon een bruine broek. Geen jeans, die drogen te langzaam en zijn te zwaar.
- Vest, iets warms en super lichtgewichts zoals iets van The North Face. Duur, maar het geld waard op de momenten dat het lekker weer is en je dit vest mee moet sjouwen op je rug.
- Schoenen, simpele all-round sneakers.
Toiletartikelen
Op dit gebied hebben we een groot voordeel. Ik ben niet alleen een man, maar Billy ook. Dat betekent dat we veel dingen kunnen delen en met minder toiletartikelen toe kunnen.
- ‘Toillettas’, een etuie van de kantoorafdeling van HEMA. Goedkoop, lichtgewicht, flexibel en sneldrogend.
- Tandenborstel (gewoon een handmatige, wordt niet gedeeld – no worries).
- Flosdraad (nooit echt meegenomen, is een goed voornemen voor volgende keer).
- Tandpasta.
- Anti-bacteriële Lush shampoo bar. Fungeert ook als douchegel en wasmiddel voor de kleding. Ik was elke dag iets onder de douche (sokken, onderbroeken, shirts) en af en toe grijpen we onze kans om alles in een wasmachine te gooien.
- Haargel, hoewel ik meestal m’n haar kort scheer voordat ik vertrek zodat ik pas na drie weken gel nodig heb. Lekker praktisch, maar iets minder mooi op de vakantiefoto’s. ;)
- Gezichtscreme van Weleda. Klein, je doet er lang mee en lekker natuurlijk. Maar misschien dat ik het niet meeneem de volgende keer, aangezien ik het minder nodig heb sinds ik van de chemische NIVEA gezichtsreiniger ben afgestapt.
- Luchtjesstick Lush. Perfect voor op reis, een lekker luchtje in een soort lippenbalsem verpakking. Geen glas en geen vloeistoffen in je tas.
- Scheermesje. ‘Luxe’ scheermesjes met vervangbare kop zijn gewoon toegestaan in vliegtuigen.
- Scheerzeep van Lush. Een vettig zeepje dat je kunt gebruiken om te scheren. Opnieuw: geen vloeistof en je doet er lang mee.
- Deodorant. Een roller in plastic verpakking. Meestal Sanex Sensitive.
- Paracetamol, omdat: cocktails.
- Pleisters.
Kleding in tas
De extra kleding die ik meeneem in mijn rugzak.
- Lange broek. Lichtgewicht. Als ik echt naar een warm gebied ga is één lange broek voldoende. Dan neem ik liever een extra korte broek mee. Let erop dat je uitrusting met elkaar matcht, kies rustige kleuren die goed combineren.
- Korte broek. Niets bijzonders, wel licht van gewicht en sneldrogend.
- Zwembroek die ook kan fungeren als korte broek. Perfect voor wanneer we de was doen.
- Onderbroek. Opnieuw anti-bacterieel.
- 3x Sokken anti-bacterieel. Altijd lage sokken, zodat ze passen bij lange en korte broeken. Mijn voeten gaan aan het einde van de dag stinken, dus ik moet kunnen rouleren zonder elke dag te wassen. Als je droge poezelige voetjes hebt dan is 2 paar waarschijnlijk voldoende.
- Slippers.
- 3 T-shirts. Meestal simpele zwarte shirts, beetje stretch, sneldrogend.
- Warme sweater. Lichtgewicht.
Overig
- Presentjes voor mensen onderweg (nieuwe vrienden, CouchSurf hosts). Meestal kleine Delfts-blauwe klompjes, doen het altijd goed en zijn goed weg te stoppen in een ongebruikt vakje in je tas.
- Kleine compacte sneldrogende handdoek. Hebben we meestal niet nodig (in hostels soms wel), maar het weegt niets we nemen hem altijd mee. Laat de verpakking thuis, wij stoppen hem gewoon ergens tussen. Neemt minder ruimte in beslag.
- Een zooitje toiletpapier. Gewoon opgerold en ergens tussen gepropt, komt altijd van pas bij verkoudheid, knoeipartijen of bloederige toestanden.
- Bril + brillenkoker.
- Zonnebril.
- Multivitaminen.
Wat we ter plekke kopen
- Zonnebrandcrème. Wat ze daar verkopen is goed voor dat klimaat. Het is bijvoorbeeld onzin om Hollandse zonnebrandcrème mee te nemen naar Australië.
- Nieuwe voorraden. We zijn meestal in een maand door de multivitaminen heen, en in een paar weken door de tandpasta.
- Vervangingen. De meeste spullen die we meenemen zijn goedkoop, dus als ze kapot gaan gooien we ze weg. We hebben al eens een jas, een paar schoenen en een broek achtergelaten en vervangen voor nieuwe versies.
- Extra comfort. Als de reis het toelaat (en we niet veel hoeven te lopen met alle bagage), halen we wat extra comfort in huis. Zoals scheerschuim of douchegel.
- Extra tas. Vaak eindigen we met een extra tas (gewoon een plastic tasje ofzo) met wat spullen. Dan halen we bijvoorbeeld boodschappen voor onderweg, en gooien we er ook een vest in, zodat de rugzak wat lichter is. Of reizen we op onze slippers, en gooien we onze schoenen in die tas omdat het gewicht scheelt op de rug. In Australië kregen we van iemand twee luxe strandlakens cadeau die we een paar weken dankbaar hebben gebruikt, maar die pasten niet in onze rugzakken. Toen we in de stedelijke gebieden kwamen hebben we ze weer doorgegeven.
- Compacte paraplu, voor als het weer tegenzit. Eén keer voorgekomen, in Sydney.
- Aangepaste kleding. Soms is het kouder of warmer dan je dacht.
- Andere kleine dingen waarvan we ontdekken dat we ze nodig hebben.
- 3G kaartje voor in de iPad. Het is verbazingwekkend hoe slecht het Wifi is veel landen is. Vaak ‘is’ het er wel, maar dan kun je simpelweg niet verbinden, of is het super traag. Met een kaartje in mijn iPad heb ik overal 3G internet (+ navigatie) voor een paar tientjes. Dit helpt ons bovendien beter research te doen, accommodaties te boeken, CouchSurf adressen te vinden en meer uit onze reis te halen.
Opmerkingen
- Omdat ik meestal samen reis met Billy, kunnen we onze bagage delen. We brengen bijvoorbeeld maar één tube tandpasta mee met zijn tweeën. Dat zorgt ervoor dat we allebei minder mee hoeven te nemen. Als je alleen reist kan het dus zijn dat je iets meer ruimte nodig hebt, of andere keuzes moet maken.
- Begin op tijd met proefpakken. Als je op het laatste moment tot de conclusie komt dat het niet gaat passen ben je vaak te laat, omdat sommige spullen best lastig verkrijgbaar zijn.
- Ik droom van de dag dat ik alleen met een iPad mini op reis kan, zonder MacBook. Hiervoor is het van belang dat ik meer werk uitbesteed en meer systemen geschikt maak voor de iPad. Wie weet!
- Als je op reis gaat zonder dat je een bedrijf draaiend hoeft te houden, zou ik aanraden om een kleine tablet mee te nemen en geen laptop. Bereid je goed voor en installeer de juiste apps. Hiermee bespaar je veel gewicht en veel irritatie met lege batterijen (batterijen in tablets gaan heel lang mee).
- Zorg voor een foto-backup. Denk hier van tevoren over na. Je wilt ervoor zorgen dat je altijd minimaal twee versies hebt van de meeste foto’s. Idealiter online. Grijp je kans als je even goed internet hebt, en upload je foto’s bijvoorbeeld naar Dropbox.
Voel je helemaal vrij en verbaas mensen
Veel mensen maken kortsluiting in hun hoofd als je ze uitlegt dat dat kleine rugzakje het enige is dat je hebt meegebracht naar de andere kant van de wereld. Het voelt heerlijk om licht te reizen, en het voelt nog leuker om het te laten zien aan mensen die met dertig kilo slepen.
Mijn rugzak weegt meestal minder dan vijf kilo. Die van Billy iets meer, ook omdat er een stalen frame in zijn rugzak zit. En mijn rugzak is zo klein dat ik hem altijd voor me kan zetten in de bus, in de taxi en zelfs in het vliegtuig. Fijn als alle overhead lockers vol zijn, wat altijd lijkt te gebeuren bij goedkope airlines. Dan kun je bij de gate lekker je boekje lezen, en boarden wanneer de drukte voorbij is. En nog fijner: je hebt altijd alles bij de hand. Je bent nooit iets kwijt.
Ik hoop dat mijn paklijst je helpt om jouw eigen ultra-light-backpacking gear samen te stellen. Ik ben ook ontzettend benieuwd naar jouw ervaringen. Wat neem jij wel/niet mee? En heb je zelf nog slimme tips om te reizen met minder bagage? Laat even een reactie achter!
Hieronder nog een paar boeken met meer tips en inspiratie.
Reacties
Ik vind het knap! Ik ben iemand die met backpack achter en daypack voor loopt te slepen.
Wat ook handig is zijn de dwarsligger boekjes. Klein en leest prettig.
Leuk artikel! Lastige van alleen cabin-bagage is dat ik mn zakmes niet meer zou kunnen nemen….
Ik vroeg me af, is paracetamol t enige aan ‘ehbo’ spul dat jullie meenemen?
Iets dat ik zelf altijd bij me heb is een hamamdoek (steviger) of pareo(lichter). Klein op te vouwen, snel droog en te gebruiken als: handdoek, badlaken, sjaal, kussensloop, omslagdoek, knapzak, douchegordijn, deken in koude aircobussen, respectvol met bedekte schouders een kerk bezichtigen, picknickkleed, wcdeur, afbinden van slagaderlijke bloedingen…you name it.
Iets anders dat altijd meegaat is duct-tape. Komt altijd van pas. Hoeft niet hele rol mee, rol thuis een stuk af op een halve lege huls van een oude ballpoint. Zo maak je een minirolletje.
Heel interessant om te lezen! Dank je voor deze bijdrage en heel erg veel reisplezier. Ik kan je India, Nepal en Sri Lanka aanraden, met zakjes gedroogde kippensoep in je bagage voor als je (toch) ziek wordt. Zo’n elektrisch kookdingetje voor in een glas verkopen ze daar wel.
Waar laat je de hond?
Snuffel mag bij Billy’s moeder logeren. Die heeft zelf twee honden en ze voelt zich daar ook helemaal thuis. :)
Interessant artikel. Ik vertrek volgende week voor 2 weken naar Thailand om van daaruit te werken. Dit wordt de eerste keer dat ook ik light reis. Mijn rugzak is 35 liter en weegt slechts 7 kilogram. Ik kom van een grote 70 liter dat 10 kilogram woog. Dus in kleine stapjes steeds lichter. Ook bij mij gaat de laptop mee omdat er wel gewerkt moet worden. Benieuwd wat ik de volgende keer thuis kan laten! ;-)
Heel inspirerend, krijg direct zin om het uit te proberen!
Ik denk erover om een ipad mini te kopen, omdat ik best veel reis. Heb je misschien een lijstje met handige apps?
Sowieso zou ik het leuk vinden als je een keer een artikel zou schrijven over jouw favoriete apps.
Wat een ontzettend leuk artikel weer. Ik lees op je website altijd over ultra light backpacken en het is leuk om je paklijst nu dan ook te zien.
Het heeft me heel erg gemotiveerd om veel lichter te gaan backpacken.
Jelle,
Deze pagina was voor mij erg behulpzaam.
Ik ga over een maand een wereldreis maken en overweeg om eveneens ultra-light te gaan.
Vraagje:
Wanneer je backpack in ons geval je carry-on is en je dus al je bezittingen mee neemt in het vliegtuig, hoe doe je dat dan met zaken als een zakmes, aansteker en andere verboden objecten?
(Uiteraard is een aansteker op locatie te koop, maar je begrijpt mijn vraag neem ik aan)
Goede vraag! Je doet in dat geval simpelweg je best om deze spullen te vermijden. Ik neem bijvoorbeeld geen zakmes mee, en geen andere verboden objecten. Eventueel zou je deze spullen kunnen aanschaffen in het land van bestemming, en het verkopen of doorgeven als je weer gaat vliegen.
Hoi Jelle,
Leuk artikel! Even een opmerking: je schrijft dat ultra light backpacken ook wel flashpacken wordt genoemd, maar volgens mij wordt onder flashpacken een luxueuze vorm van backpacken verstaan. een googletje bevestigt dit.
Keep up the good work!
Groetjes Johan
Klopt. Maar ik kan onze vorm van backpacken – met al die gadgets – ook niet echt back-to-basic noemen. Bovendien verblijven we wisselend in Hostels en bij CouchSurfers, maar ook in luxere hotels en AirBnB’s. We eten ook soms luxer, soms minder luxe en soms koken we zelf. Met andere woorden: we letten op de centen, maar minder sterk dan ‘echte’ backpackers doorgaans doen. :)
Voor mensen die een zakmes mee willen nemen, kijk eens naar een goed plastic mes. Het is minder scherp dan een zakmes, maar je kan er prima brood, fruit en andere dingen mee snijden.
Hallo Jelle,
Heb je ook een lichte paklijst voor vrouwen/dames?
Groetjes Marleen
Helaas niet. Ik heb hier mijn paklijst gedeeld, en ik ben geen dame. Ik heb geen ervaring met backpacken als dame, dus ik kan hier geen echte tips over geven. Maar mochten er hier dames zijn die ultra-light-backpacken, dan zijn ze vrij om hun paklijst te delen! :)
Super tof, een ongelooflijk mooie, leuke en gezellige reis toegewenst !!!
Wat zijn jullie toch een lekker stel knullen!
Van harte genieten gewenst straks op jullie heerlijke reis!
Gr. Linda
Fijne reis Jelle,
Nog een tip,neem een klein fotoboekje mee, met foto’s van Nederland en ev je huis. Gewoon zo’n plastick hema schuifmapje. Vinden de thai’s erg leuk.
Echt chapeau dat jullie met slechts een 19 liter backpack kunnen reizen! Ik heb nog nooit echt gebackpacked en ga dit jaar met een vriendin vrijwilligerswerk doen in Thailand met olifanten in een opvangcentrum. En het leek me stukke handiger om met een backpack te gaan dan met zo’n zware koffer en al dat gesleur dus ik ga dit jaar proberen ook te reizen met 1 backpack van 35 liter! Ben benieuwd hoeveel mijn rugzak gaat wegen! Ik heb wel nog een vraagje; ik ga in de maand juli naar Thailand en vroeg me af of het nodig is om daar een (regen)jas mee te nemen want het is dan regenseizoen daar? En qua schoenen dacht ik om sandalen en slippers mee te nemen en misschien ook wandelschoenen of zou je die thuis laten? Ik zie in je packinglist dat je een shapoobar meeneemt van Lush. Welke gebruik jij? Alvast erg bedankt voor je antwoord! Ik vind je tips echt super! Groetjes Kiani
Hoi Kiani! Wat leuk! Als je langere tijd op een plek bent is het minder belangrijk om ultra-light te reizen, dus ik denk dat 35 liter een prima keuze is. Wat betreft de regen en wandelschoenen: geen idee. Ik heb alleen onderzoek gedaan naar het klimaat in de periode dat ik reis. ;)
Ik gebruik de felgroene shampoo-bar van Lush. En het leuke is dat ik die altijd gebruik als we gaan backpacken, dus als ik die geur ruik denk ik meteen terug aan alle avonturen die we de afgelopen jaren hebben beleefd!
Backpacken voor dames:
Gewoon net als voor de mannen. Geen overbodige dingen meenemen! Geen make-up (of alleen mascara), 1 paar oorbellen in je oren. Ik vind een jurk altijd handig, zeker als het een lichtgewicht dingetje is, is broek en shirt in een.
Je moet je niet te druk maken over je uiterlijk, dan kun je hetzelfde inpakken als de mannen.
Ikzelf neem wel aparte wandelschoenen mee. Die heb ik tijdens de reis aan. Daarnaast een paar gympen en sandalen/slippers.
Wat wel extra is: bh’s (1 aan 1 mee), tampons. Tampons neem ik altijd van thuis mee, omdat in veel tropenlanden geen tampons voor handen zijn.
Ik denk dat de mannen net zoveel moeite moeten doen om lichtgewicht in te pakken. Je bent nou eenmaal niet gewend om weken lang steeds dezelfde kleren aan te doen.
Succes iedereen! Ik ga dit jaar ook veel lichter reizen!
Zojuist deze lijst visueel gemaakt en alles wat op jullie lijst staat (exclusief alle technologische dingen aangezien er enkel een telefoon/camera bij mij meegaan) ‘ingepakt’. Wat bleek hebben jullie evenveel mee voor een reis van 2maanden als ik mee heb voor 3 dagen Dublin (ik had echter 1 shirt meer mee).
Het past bij mij in mijn 25 liter BackPack van Human Nature. Deze zomer ga ik zeker ‘light’ travelen door Oost-Europa!
Super bedankt!
Hi Jelle,
Een paar vragen over het onderwerp portemonnee:
Wat bedoel je met voorzak?
Ik neem aan de zakken aan de voorkant van de broek.
Waar laat je muntgeld? Zo’n moneyclip is er alleen voor briefgeld en pasjes, toch?
Dank alvast!
Hoi Benjamin,
Klopt, ik bedoel de zakken aan de voorkant van je broek. Muntgeld gooi ik meestal los in mijn zak, en stop ik later in een vakje in mijn rugzak. In de meeste landen waar ik ben geweest is muntgeld vrij waardeloos. Ik spaar het dan op en geef het in één keer uit als het kan. Billy gebruikt meestal wel een echte portemonnee, dus soms stoppen we daar wat muntgeld in. :)
Hoi Jelle, misschien een domme vraag, maar wat draag je ‘s nachts in bed? Ik zie geen pyjama op je lijstje :)
Klopt! Ik slaap in mijn onderbroek.
Hey Jelle,
Leuke topic. Een uitdaging. Ik ga binnenkort naar Vietnam voor enkele weken. Het wordt toch een grote extra rugzak voor mij maar toch een pak minder mee dan indien ik dit niet gelezen zou hebben.
Toch 2 opmerkingen:
1.je kan nog lichter reizen: laat die multivitaminen gerust thuis. Die heb je echt niet nodig als je gezond eet! En dan nog… Geloof me,als apotheker kan ik je zeggen dat het enkel voor ‘expensive’ urine zorgt… Tenzij je een ziekte hebt waardoor je er nood aan hebt. Maar dat lijkt me uitzonderlijk…
2.zonnecreme ter plaatse kopen klinkt logisch maar is het niet echt… 2 bedenkingen: de bescherming kan lokaal net veel lager zijn dan jij nodig hebt omdat de bevolking gekleurd is qua huid en dus andere,lagere,noden heeft… En qua wetgeving op dermatologisch producten is er ook vaak ook een groot verschil tussen het strenge Westen en tropische gebieden zoals Azië om maar iets te noemen. Allergische reacties etc. zijn dus niet uit te sluiten….Voor de rest: topartikel!!
Heel erg leuk zo ultra light backpacken. Alleen ga ik er wel van uit dat je vrijwel altijd naar warme landen gaat?
Zelf wil ik Scandinavië door met rugzak vol; tent, slaapzak, matje, kookstel, kleding e.d. Het gaat dus geen light backpacken worden voor mij :-)
Absoluut. Maar ook dan kun je dezelfde principes gebruiken om je bepakking in ieder geval lichter te maken dan normaal. Zodat je bijvoorbeeld met 60 liter uit de voeten kunt, in plaats van 80 of 100. :)
Leuk om te lezen! Ik ben ik gek op light traveling. Laatst op vakantie geweest met vriend, baby en peuter met ik alleen hand bagage, heerlijk! Grappig dat veel mensen je idd voor gek verklaren, terwijl ik het ook heerlijk vind. Zie het ook als een soort sport haha. Wat mij ideaal lijkt zijn: packing cubes. Vlg mij kan je dan alles nog veel gemakkelijker inpakken en terug vinden. Ben benieuwd hoe anderen hierover denken! Iets voor jou Jelle?
Groetjes!
Ik heb ooit een artikel gelezen over een man die reisde zonder rugzak. Hij nam iets van 20 dingen mee, herinner ik me. Hij gebruikte de voering van zijn jas en zakken op zijn broek om alles op te bergen en had nog ruimte voor souveniers ook. (en natuurlijk kan ik dat nu net niet vinden). Misschien een nieuwe uitdaging.
Oh jee, Ik kan mijn lol op.
Ik heb een 80 liter backpack voor mijn eerste soloreis naar Australie. Ik kan eventueel nog een backpack lenen die 40-50 liter is. Misschien toch wel beter haha!
Ik slaap in hostels (hopelijk met kluisjes), en reis met de bus. Neem een gewone rugzak mee voor overdag. Ik wilde al niet teveel kleren meenemen en dan gewoon wassen, maar ik vind schoenen zo lastig.
Hi Jelle, ben je al bekend met baking soda of zeepnootjes in plaats van deodorant, shampoo en wasmiddel?
En voor de dames: de decollete portemonnee!