Artikel opslaan

Reizen of vakantie?

Ik maak een sterk onderscheid tussen reizen en vakantie. Vakantie is bijkomen van hard werken. Reizen ís hard werken.

Vakantie is langs het zwembad liggen en een verzorgde excursie boeken. Reizen is een uur in de rij staan bij een busterminal tussen tweehonderd Chinezen en nog meer onleesbare borden, in de hoop dat je wegloopt met het juiste busticket.

Vakantie is (grotendeels) een verzorgde ervaring, ontworpen voor jou om lekker bij te komen en plezier te hebben. Reizen is deelnemen aan een andere cultuur, met het hele brede pallet aan ervaringen en gevoelens dat daarbij komt kijken.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

Reizen verandert je leven

Zowel vakantie als reizen hebben hun plek. Ik ben gek op vakantie, maar nog veel gekker op reizen. Simpelweg omdat een echte reis je veel meer biedt dan alleen rust. Het is een levensveranderende ervaring, iets wat je voor altijd in je hart meedraagt.

Terwijl ik dit schrijf in 2015 ben ik samen met Billy twee maanden op pad met onze ultra-light-backpacks. Dit jaar staan Tokio, Thailand en Myanmar op het programma. Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet die mij helpen geholpen met weinig moeite echt te leven als een local, en een geweldige reis te ervaren.

Een reis die je helpt jezelf te ontwikkelen, jezelf beter te leren kennen en je kijk op de wereld te veranderen.

1. CouchSurfen

CouchSurfen houdt in dat je logeert bij ’vreemden’ – mensen die je leert kennen via een website als CouchSurfing. Je bekijkt een profiel en de beoordelingen die de ander heeft ontvangen. Als je er een goed gevoel bij hebt kun je afspreken om te surfen bij diegene.

Vorig jaar heb ik veel gebruikgemaakt van CouchSurfing tijdens onze rondreis langs de westkust van de vs. Het leverde geweldige ervaringen op. Van verrassende lokale koffiezaakjes en restaurantjes tot een spannende trip van San Diego naar Mexico, gratis toegang tot Disneyland, een luxe complex met hottub en zwembad, een echte Amerikaanse Halloween houseparty, geweldige gesprekken en nieuwe vriendschappen.

CouchSurfing helpt je leven als een local, terwijl je nieuwe vriendschappen sluit overal waar je komt. En vind je het te veel om bij mensen te slapen, of lukt het je niet om een couch te vinden? Spreek dan met mensen af om gewoon een drankje te doen. In Guangzhou, China hebben we een culinaire wandeling gemaakt met een aardige jongen. Vaak worden er ook Couchsurfing meetups georganiseerd in steden, ook een leuke manier om kennis te maken met de locals.

Zit je op CouchSurfing? Voeg me dan gerust toe als vriend!

2. AirBnB

AirBnB is een geweldige uitvinding. Je slaapt tegen betaling bij mensen thuis. Het concept stelt je in staat om te slapen op plekken waar je anders nooit zou komen. En het is super simpel. Zoek een leuke plek, check de recensies en boek. Het geeft je het gevoel dat je een local bent in de plek waar je verblijft. Bovendien is de host vaak beschikbaar voor tips en advies.

Zo hebben we een keer vijf nachten voor een habbekrats een studio in het centrum van Cannes geregeld. We hebben overnacht bij een hippie permacultuur meid in Portland. We sliepen in een Volkswagenbusje in de buurt van de Redwood forests en we verbleven in een schattig appartementje naast het centrum van Londen.

Het verschil met CouchSurfing is dat je betaalt voor je verblijf, en daardoor ook een andere band met je host hebt. Je bent er niet om met elkaar op te trekken. Soms klikt het leuk met je host, soms zie je je host alleen bij het uitwisselen van de sleutel. Je hebt meer privacy en kunt gewoon je eigen ding doen. Maar het is nog steeds super authentiek en vaak goedkoper dan de echte hotels.

Heb je nog geen account bij AirBnB? Als je je via deze link aanmeldt krijgen we allebei 20 euro reistegoed! Scheelt toch weer.

3. Zwerven met je rugzak

Zoals ik al zei doen we aan ultra-light-backpacken. Het is een manier van reizen die me ontzettend bevalt om de volgende redenen:

 • Je reist alleen met handbagage. Dat betekent dat je al je spullen altijd in het zicht hebt, en dat je nooit hoeft te wachten bij de bagageband.
 • Je hebt een lichte rugtas op je rug van ongeveer vijf kilo. Dat betekent dat je niet direct op zoek hoeft naar vervoer, maar vrij bent om een stuk te lopen met je rugzak.
 • Je bent flexibel. Een kleine rugzak is snel ingepakt, voor je het weet kun je weer op avontuur uit.
 • Je richt je meer op de ervaring, en minder op de spullen die je bij je hebt.

Ik vind ultra-light-backpacken een heerlijke bevrijdende manier van reizen. Wil je er meer over lezen? Lees dan meer over het waarom, en bekijk hier mijn ultra-light-paklijst.

Overige tips

Hieronder nog een paar goede tips die je helpen meer uit je reizen te halen:

 • Geef voorkeur aan lokale ervaringen en mensen. Je kunt in Azië al je tijd doorbrengen met Amerikanen en Australiërs die in dezelfde hostels slapen als jij. En dat is prima. Maar doe ook je best om de lokale bevolking te ontmoeten. Het is toch geweldig om vrienden te maken over de hele wereld?
 • Durf de gebaande paden links te laten liggen. Er zijn een paar dingen die je echt gezien moet hebben, maar de leukste ervaringen doe je op als je gewoon gaat lopen. Rugzak op je rug en gaan met die banaan. Wie weet wat je tegen komt!
 • Neem tijd om er gewoon te ‘zijn’. Niet alleen maar highlights zoeken en plannen wat je hierna wilt doen. Sta af en toe stil, en ervaar het moment. Dat moment is vaak al interessant genoeg als je in een nieuw land bent. Ga bijvoorbeeld gewoon even zitten en kijk naar de voorbijgangers.
 • Je hoeft niet alles te zien. Er is altijd meer te zien dan je kunt zien. Wij zijn met ons domme kop langs de Hoover Dam gereden, en we zijn ook voorbij het graf van Mao gelopen in Beijing. Maar het maakt niet uit, want alles zien is niet het doel. Het doel is een geweldige ervaring hebben. Dat kan blijkbaar ook zonder Hoover Dam.
 • Houd je plannen flexibel. Wij boeken onze verblijven terwijl we reizen. Op die manier kun je je reis afstemmen op je behoeften, en houd je het een beetje spannend.
 • Laat je verwachtingen los. Laat het vooral over je heen komen. Als je veel verwachtingen hebt van je reis, dan geniet je er minder van als het niet aan je verwachtingen voldoet.
 • Stop met vergelijken, start met ervaren. Ja, de straatstenen in Parijs zijn anders dan die in Xi’An. En in San Francisco zijn de mensen anders dan in Amsterdam. Probeer niet continu te vergelijken. Ervaar het gewoon. Zo houd je een open mind en geniet je meer van het moment.

Reizen is een geweldige manier om jezelf te ontwikkelen. Wil je jezelf nog sneller ontwikkelen? Ga dan eens alleen op reis. Een geweldige manier om je veerkrachtiger en sterker te worden.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test