Voor nieuwe invalshoeken lees je af en toe artikelen op soChicken van andere auteurs die – in overleg met Jelle – hun tips en inzichten delen. Dit artikel werd geschreven door Giulia. ☀️
“There are two ways to get enough.
One is to continue to accumulate more and more.
The other is to desire less.”
G.K. Chesterton
Je verlangen wordt nooit bevredigd
Het verlangen naar meer is niet per se alleen iets van deze tijd. De Griekse filosoof Aristoteles zei al: “It is of the nature of desire not to be satisfied, and most men live only for the gratification of it”.
Oftewel: het zit in de aard van het verlangen om niet bevredigd te worden, en de meeste mensen leven alleen voor de bevrediging ervan. We blijven dus altijd maar verlangen naar meer, want ons verlangen wordt nooit bevredigd en dat is nou net waar we naar streven.
Zo kun je bijvoorbeeld streven naar een bepaald salaris, maar als je dat eenmaal bereikt hebt wil je meer – je hebt immers gemerkt dat het mogelijk is. Je wilt meer reizen en als je dat eenmaal doet geniet je daar zo intens van, dat je nog vaker wilt gaan. Thuisblijven wordt steeds onbevredigender.
Of het welbekende voorbeeld – je koopt een groter huis, zodat je meer spullen kwijt kunt. Vervolgens haal je meer spullen je huis binnen, want je hebt er immers de ruimte voor. Het gevolg is dat je na verloop van tijd gaat verlangen naar een nóg groter huis, want je komt alsnog ruimte tekort voor al je spullen.
Verlangen naar meer kost tijd
Je verlangen naar meer bevredigen is dus niet de oplossing, want er komt altijd wel weer een nieuw verlangen voor in de plaats. Je zult je hele leven lang blijven verlangen naar meer.
Dat is frustrerend, want je blijft ontevreden. Het kost je echter ook tijd en energie. Je werkt hard, bent altijd bezig en komt chronisch tijd tekort. Wat nu als je eens gaat verlangen naar minder?
Dit levert leven met minder je op
Hoe groter je huis, hoe meer je moet opruimen, onderhouden en schoonmaken. Ja, daar kun je iemand voor inhuren, maar die persoon moet je ook betalen. Dat betekent weer dat je meer moet werken om genoeg te verdienen.
Kies je voor een kleiner huis, dan hoef je minder op te ruimen en schoon te maken. Dat scheelt je weer tijd – of geld, in het geval van die hulp in huis.
Bovendien heb je in een kleiner huis ook minder ruimte voor spullen. Dat betekent dat je keuzes zult moeten maken en alleen kunt kiezen voor spullen die echt belangrijk voor je zijn. Minder spullen betekent ook minder geld uitgeven én minder hoeven op te ruimen.
Hetzelfde geldt voor kleding. Je kent vast wel iemand in je omgeving met een uitpuilende kledingkast en die alsnog niets heeft om aan te trekken. Nou, zo iemand ben ik dus niet. Ik heb een zeer minimalistische garderobe en draag dan ook regelmatig hetzelfde, namelijk precies waar ik me prettig in voel. Saai? Misschien. Van keuzestress heb ik echter geen last en ik geef ook geen bakken met geld uit aan kleding. Dat scheelt me weer – je raadt het al – tijd én geld.
Je kent vast wel van die vrouwen (of mannen natuurlijk) die een uitpuilende kledingkast hebben en alsnog ‘niets’ hebben om aan te trekken.
Kies voor kwaliteit boven kwantiteit
Elke week sociale verplichtingen en nooit tijd om eens écht een goed gesprek te voeren? Door je sociale contacten te minimaliseren kom je erachter met wie je tijd wilt doorbrengen en creëer je de mogelijkheid om er echt voor elkaar te zijn. Kwaliteit in plaats van kwantiteit.
Zo ga je ook het beste om met sociale media en het nieuws. Je hoeft niet je hele tijdlijn door te scrollen, alles wat op het internet staat te consumeren en overal van op de hoogte te zijn. Als het belangrijk is, bereikt het je wel.
Kies bijvoorbeeld één nieuwskanaal uit check daarop één keer per dag het nieuws. Ga eens door de lijst met accounts die je volgt op social media en ontvolg alle kanalen waar je niet (meer) blij van wordt.
Stel een limiet in op dit soort apps om jezelf te beperken en je bespaart zeeën van tijd. Evenals een hoop prikkels, frustratie en jaloezie jegens iedereen die het beter lijkt te hebben dan jij.
Leven met minder levert je dus tijd én geld op. Dat geld kun je weer besteden aan dingen die er echt toe doen of je gebruikt het om alvast wat minder te gaan werken.
Zo creëer je rust in je leven. Minder haast, minder stress en minder druk. Met meer tijd en minder zorgen creëer je in eigen huis al een vakantiegevoel – wanneer je maar wilt.
Leer je leven leuker en simpeler te maken
In de online minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk ontdek je hoe je stap voor stap je leven kunt versimpelen. Leer hoe je kunt verlangen naar minder en tevreden kunt zijn met wat je hebt.
Ontwerp een simpeler, fijner en gelukkiger leven in kleine, simpele stappen.
Reacties
Ik heb altijd gehoord: het verlangen naar iets is groter dan het hebben zelf.