“We act as though comfort and luxury
were the chief requirements of life,
when all that we need to make us really
happy is something to be enthusiastic about.”

Charles Kingsley

Vampieren voor je toekomst

Dure gewoontes zijn een valkuil als je een financieel onbezorgde toekomst voor ogen hebt. Ze kosten je op jaarbasis honderden tot duizenden euro’s zonder dat je het door hebt. Geld dat je niet meer kunt gebruiken om je vrijheid te ondersteunen.

En dat is best zonde. Want als je goed kijkt zie je dat veel van deze dure gewoontes je vaak niet eens zoveel plezier brengen. Je raakt gewend aan de luxe, aan het gemak, en ze maken je niet meer zo blij als ze ooit deden.

Dus laten we eens kijken hoe je deze gewoontes onder controle krijgt, zodat er meer geld overblijft voor zaken die je leven echt beter maken.

1. Breng je dure gewoontes in kaart

Soms hebben we niet eens door hoe duur bepaalde gewoontes zijn totdat we aan het rekenen slaan. Soms zijn deze gewoontes helemaal hun geld waard, omdat ze het leven gewoon leuker maken. Maar vaak staan we versteld van de enorme prijs ten opzichte van het geringe plezier dat ze ons opleveren.

Stel dat je reist met de trein naar je fulltime baan, en elke ochtend een bakkie zwarte koffie haalt bij AH To Go. Deze gewoonte kost je per week €8,75 – dat is ruim €450 per jaar. Stel dat je netto zo’n €1.800 salaris overhoudt, dan werk je dus een week per jaar om deze gewoonte te bekostigen!

Stel, je koopt een goede thermosbeker van vier tientjes die zeker vijf jaar meegaat. Dat kost je maximaal zo’n €0,03 per gebruik. Je hebt koffie nodig, dat kost zo’n €9,50 per kilo. Daar haal je zo’n 140 porties uit, dus dat is €0,07 per kopje. Een koffiefilter kost nog geen cent. Verder verbruik je een beetje elektriciteit (laten we zeggen €0,02 per kopje) én heb je een filterkoffie apparaat nodig.

Stel dat je een koffiemachine kiest voor vijf tientjes, en deze gaat ook vijf jaar mee. Deze gebruik je niet alleen op werkdagen, maar je haalt er gemiddeld drie koppen per dag uit. Dat kost je dan ongeveer een cent per kopje.

Dit komt neer op een dagelijkse uitgave van zo’n €0,13 – ofwel een krappe €34 per jaar. Niet gratis, maar wel een besparing van €416. Over vijf jaar is dat ruim €2.000!

En de situatie kan nog veel extremer, als je dagelijks langs Starbucks gaat en/of kiest om gratis koffie op je werk te drinken.

Zodra je je dagelijkse gewoontes uitrekent op jaarbasis begin je pas te zien wat de impact is. Sla eens aan het rekenen, wat kosten deze gewoontes jou per jaar?

  • Rook je? Dan verstook je soms de opbrengsten van een part-time baan! Dat betekent dat je daadwerkelijk minder zou kunnen werken door te stoppen met roken, terwijl je de rest van je levensstijl volledig intact kunt houden.
  • Alcohol is een dure gewoonte die er vaak ongemerkt in sluipt. Hoeveel alcohol drink je écht? Hoeveel dronk je afgelopen week? En wat kostte dat?
  • Broodjes in de kantine, snacks bij de benzinepomp, hapjes bij de Kiosk op het station. Wat zou je besparen als je deze zaken zelf zou meenemen?
  • De luxe koekjes of toetjes die je bijna elke dag eet.
  • Heb je de neiging om vaak eten te bestellen of even een hapje buiten de deur te doen? Dan lopen de uitgaven heel snel op, terwijl je er gaandeweg niet eens meer zo van geniet. Wat zou het je opleveren als je vaker thuis zou koken? Zelfs een luxe koken met dure ingrediënten en voorgesneden producten is vaak goedkoper dan een matige afhaalmaaltijd.
  • Hoeveel zou je besparen als je – in plaats van die luxe maaltijdbox – een kookboek pakt, een kwartiertje gaat zitten en je boodschappen gewoon zelf online bestelt?
  • Pak je vaak de auto? Hoeveel zou je besparen als je wat vaker de fiets zou pakken? Hoe snel zou je een degelijke fiets terugverdienen als je de auto vaker zou laten staan?
  • Heb je echt een onbeperkt sportabonnement nodig als je maar 1-2 keer per maand gaat sporten? Hoeveel zou je op jaarbasis besparen als je buiten zou hardlopen, thuis wat traint of een stuk zou gaan fietsen?
  • Check eens hoeveel mobiele data je daadwerkelijk verbruikt. Heb je echt zo’n grote (of onbeperkte) databundel nodig als je maar 2GB per maand blijkt te verbruiken? Moet je echt het meest luxe kabelabonnement hebben als je nauwelijks tv kijkt?

Bereken je gewoontes per jaar. En als het gaat om eenmalige uitgaven, smeer het dan uit over de verwachte levensduur van een product. Want als je in je enthousiasme een keyboard koopt van €400, waar je vervolgens maar 15 keer op speelt om hem vervolgens door te verkopen voor €150, dan kostte het keyboard je €16,60 per speelsessie. Is dat het je waard?

Waarschijnlijk niet nee.

2. Schrap de moeiteloze gewoontes eerst

Als je je dure gewoontes een beetje in kaart hebt gebracht, is het slim om te beginnen met de gewoontes die je gewoon kunt aanpassen zonder moeite.

Een abonnement dat je niet gebruikt is zo opgezegd. Dat levert je soms al een enorme besparing op op jaarbasis. Een onbeperkte databundel omzetten naar eentje van 5GB scheelt je al snel €120 per jaar of meer. En een onbeperkt bioscoopabonnement inruilen voor één ticket kopen per maand levert je ook al snel €140 op.

Soms passen gewoontes zichzelf aan wanneer je weet hoeveel ze je kosten. De motivatie verandert, waardoor je je minder geneigd voelt om deze gewoonte door te zetten.

Als je ontdekt dat je meer dan €3.000 per jaar uitgeeft aan vlugge horecabezoekjes die je doet uit luiheid, niet omdat je er zo van geniet – dan wordt het ineens heel makkelijk om iets minder lui te zijn. En als je inziet dat elke maand een game kopen je meer dan €700 per jaar kost, dan ga je misschien iets zorgvuldiger kiezen. Want je kunt al die games toch niet spelen!

Dus begin waar het makkelijk is, dan boek je meteen een heleboel resultaat. Houd bij hoeveel je bespaart op jaarbasis, dat werkt ontzettend motiverend.

3. Werk van klein naar groot

Vervolgens kun je aan de slag gaan met je andere gewoontes. En mijn advies is om het hier op te bouwen van makkelijk naar moeilijk. Als je weet dat stoppen met roken een enorme uitdaging voor je wordt, begin dan bij andere gewoontes.

Misschien vind je het makkelijker om te stoppen met die dagelijkse peperdure koffie bij Starbucks, of het luxe broodje in de bedrijfskantine.

Door op te bouwen van eenvoudig naar uitdagend gun je jezelf het voordeel van momentum. Je bouwt voort op je voorgaande succes, waardoor je je steeds sterker en gemotiveerder voelt om door te gaan. Je voelt je goed en je ziet je spaarrekening gestaag groeien. Het wordt een opwaartse spiraal!

Maar deze gewoontes maken mijn leven leuker!

Waarom zou je dit soort dure gewoontes schrappen als ze je een goed gevoel geven? Voor mij is het heel simpel: ik optimaliseer op levenskwaliteit. En ik observeer dat een toename in vrijheid beter voelt dan dagelijks comfort.

Dat wil niet zeggen dat ik spartaans leef, zeker niet. Het wil wel zeggen dat ik het comfort van vandaag altijd afweeg tot het gevoel van vrijheid dat ik er ook voor zou kunnen ervaren.

Daarnaast hebben dure gewoontes ook een neerwaarts effect op andere levensgebieden, met name op onze gezondheid. Het is gezond om vaker te fietsen, zelf (gezond) te koken, minder rijke snacks te eten en minder caramel-frappe-apparaten te drinken.

Levenskwaliteit heeft meerdere lagen. En door je kleine dure gewoontes in te ruilen door goedkopere gewoontes of ze gewoonweg af te leren, kun je je leven beter maken op andere manieren.

Bouw een goed leven met je geld

Geldstress oplossen met de stuwdamtheorie Bundel

Op welke manier kun je je geld het beste beheren om je levenskwaliteit te ondersteunen? In deze Bundel zoeken we het uit.

Ontdek de kracht van de stuwdamtheorie en leer over de magie van het ontkoppelen van je inkomen. Verander je band met geld en gebruik het om je levenskwaliteit te vergroten in kleine, praktische stappen.

Reken af met geldzorgen, zodat je je aandacht kunt richten op zaken die je wel blij maken.

Lees meer en start direct...

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test