Artikel opslaan

“Mindfulness helps you go home to the present.
And every time you go there and recognize
a condition of happiness that you have, happiness comes.”

Thich Nhat Hanh

Mindfulness is je uitweg

Wanneer je worstelt met gedachten, wanneer je je zorgen maakt en je afvraagt of alles nog goed zal komen, of wanneer je je overweldigd, angstig of afgeleid voelt: mindfulness helpt.

De kunst van mindfulness is niet zozeer dat je er heel goed in hoeft te worden. Oefening helpt – uiteraard. Want hoe meer je oefent, des te makkelijker je je aandacht in het moment brengt. Maar de echte kracht van mindfulness ervaar je niet doordat je er zo goed in wordt.

De echte kracht van mindfulness ervaar je wanneer je daadwerkelijk mindfulness beoefent. Dat klinkt als een open deur en dat is het ook, maar het is waar: mindfulness is alleen nuttig wanneer het er is. Een beetje zoals een glas water alleen dorstlessend is als je er daadwerkelijk je dorst mee lest. Tot die tijd is het simpelweg een idee, een concept – iets om rond te walsen in je brein in plaats van je mond.

Kom maar op

Reserveer mijn nieuwe boek 🎉

Bestel mijn nieuwe boek Kom maar op nu vooruit en ontvang een exclusieve bonus! 🥳

Wacht niet te lang, de oplage mét bonus is beperkt!

Lees meer en reserveer

Wat heb ik hieraan?

Nou, ik zie dat veel mensen mindfulness beschouwen als een geavanceerde vaardigheid die veel tijd en moeite kost. Een bezigheid die gepaard gaat met kruidenthee, uitgebreide trainingen, een rozijn en zachte pingelmuziek op de achtergrond. Alsof mindfulness alleen kan worden toegepast wanneer het leven stil is en jij eindelijk je handen vrij hebt (en zin hebt gemaakt) om even lekker in het moment te zijn.

En hoewel je dit soort momenten prima kunt verweven in je dag, vormt dit idee eerder een belemmering dan een steun in moeilijke tijden.

Als je meer innerlijke rust, blijdschap en compassie wilt ontwikkelen kun je de pingelmuziek prima achterwege laten. Je hoeft niet goed te zijn in mindfulness, je moet vooral niet vergeten om het toe te passen.

Hoe regelmatiger (niet zozeer hoe beter) je mindfulness toepast, des te beter je leven zal voelen. Door de beoefening van mindfulness in je hoofd heel groot, officieel en afgebakend te maken vergroot je de kans dat je het niet zult toepassen. Leuk dat je af en toe een moment hebt waarop je aandacht helemaal in het moment is – maar als het slechts af en toe gebeurt dan zal de impact op je leven niet groot zijn.

Maak mindfulness klein en alledaags

Zoals met zoveel dingen in het leven: als we het opbreken in kleine stappen komen we sneller vooruit. Kleine stappen voelen leuk, simpel en behapbaar. Je schuift ze niet voor je uit omdat ze je niet overweldigen. Dit geldt voor werktaken, het huishouden en ook voor mindfulness. Hoe kleiner je mindfulness maakt, des te leuker en makkelijker het wordt om het te beoefenen.

De uitdaging is niet het beoefenen van mindfulness. De uitdaging is onthouden dat je mindfulness wilt beoefenen. Want zodra we worden meegesleept in de drama-dialoog in ons hoofd, wordt het ineens een stuk moeilijker om mindful te zijn.

Wat kun je doen? Simpel: je neemt af en toe een moment om bewust adem te halen. Tussen de gedachten door, tussen je taken door, wanneer je wisselt van de ene naar de volgende bezigheid. Haal even rustig en bewust adem. Ontspan je lichaam, voel de lucht binnenstromen en ga weer verder.

De kleine momenten van mindfulness maken alles beter. Ze helpen je constant beseffen hoever je je aandacht weer hebt laten meezuigen, maar ook hoe eenvoudig je weer kunt terugkeren naar het moment.

Het drama zit in je gedachten

Je begint na verloop van tijd ook te zien dat, hoe diep je ook in gedachten verzonken zat, het drama niet meer is dan gedachten. In het moment zijn er alleen simpele sensaties. Je voelt je ademhaling, je voeten op de vloer, je hoort geluiden van je omgeving – dit is wat er echt is. Dit is wat je nu waarneemt. Naast deze sensaties ervaar je gedachten en gevoelens.

Je ervaart bijvoorbeeld een stressvolle gedachte: ”Wanneer wordt het leven weer leuk? Ik hou dit niet vol.”, gevolgd door een knoop in je maag. De gedachte is er, die kun je waarnemen. Het gevoel in je maag is er ook. Maar de inhoud van die gedachte is er niet.

Er is hier en nu – in dit moment – geen niet-leuk-leven te bekennen. Er zijn alleen de sensaties die je nu ervaart (adem, voeten op de vloer, geluiden, gedachten, gevoelens etc.). De inhoud van de gedachten draait om herinneringen en verwachtingen over de toekomst, gebundeld met allerlei waarde-oordelen.

Gedachten gaan niet over het moment, ze gaan over het verleden.

Ik ga hier veel dieper op in in mijn boek Leven met wind mee, waarin ik je stap voor stap laat zien hoe je kunt leven met minder drama.

Het is oké

Kleine momenten van mindfulness stellen je in de gelegenheid om meerdere keren per dag te beseffen dat het allemaal oké is. De realiteit is zoals ze is, daar kun je vaak weinig aan veranderen. En als je de inhoud van de gedachten weglaat uit een situatie, dan verdampt al het drama.

Er blijft een simpel idee over: het is wat het is. Je ervaart acceptatie en overgave aan het moment. Al is het maar voor even.

Hoe vaker je dit doet, des te beter je erin wordt. Maar niet alleen dat – je zult ook merken dat het effect van mindfulness blijft plakken gedurende je dag. Je ervaart minder stress, meer blijdschap, meer rust, creativiteit en plezier.

  • Maak mindfulness klein en alledaags.
  • Richt je meerdere keren per dag even op je ademhaling. Ontspan en glijd in het moment.
  • Besef dat je gedachten ervaart, maar dat de inhoud van deze gedachten niets met dit moment te maken heeft.
  • Zie wat er overblijft van dit moment als je de inhoud van de gedachten weglaat. Zie hoe het drama verdampt.

Hoe herinner je jezelf eraan om dit regelmatig te doen? Een bekende techniek is een steentje in je broekzak stoppen, en steeds een moment nemen wanneer je dit steentje voelt. Een andere manier is om mindfulness te beoefenen bij iedere wisseling van activiteit.

Gaandeweg ga je merken dat mindfulness een gewoonte wordt. En vanaf daar wordt het steeds eenvoudiger om mindfulness in je dag te verweven. Best fijn.

Tips over mindfulness:

Vind rust in onzekere tijden

Ontdek hoe je mindfulness en acceptatie van het moment kunt verweven in je leven. Neem je gedachten minder serieus, schrap het drama en vergroot je innerlijke rust stap voor stap.

Lees meer en schrijf je direct in…

Mindfulness verweven in je dag

Mindfulness verweven in je dag Bundel

Wil je beter worden in het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven?

In deze Bundel onderzoeken we manieren waarop we mindfulness kunnen verweven in onze dag. Fijn als toevoeging naast je meditaties. Nog fijner als mediteren je (nog) niet zo ligt.

Ontdek praktische oefeningen die je direct kunt gebruiken voor meer innerlijke rust en blijdschap.

Gratis deelnemen aan cursus

Deze cursus ontving een gemiddelde waardering van 9,5 door duizenden deelnemers.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test