“He who knows that enough is enough
will always have enough.”

Lao Tzu

Wanneer heb je genoeg?

Je hebt genoeg als je besluit dat je tevreden bent. Tot die tijd heb je altijd te weinig.

We willen allemaal dat wat we niet hebben. Wat net buiten bereik ligt. En daardoor blijft geluk altijd nét om de hoek liggen.

En als je niet oppast blijft je hierdoor altijd ontevreden, ongelukkig en ondankbaar. Deze inzichten helpen je om genoeg opnieuw te definiëren.

1. Je standaard blijft opschuiven

Alles went – ook luxe. Ik weet nog hoe ik oprecht geloofde dat een iPad mini me productiever, succesvoller en gelukkiger zou maken. Het bleek weinig te veranderen.

Inmiddels is hij een paar jaar oud, zit er een barst in het scherm en denk ik eraan om hem weg te doen.

En als ik niet bewust zou zijn geworden van deze cyclus, was ik nu aan het hopen op een nieuwe iPad. Misschien dat een grotere, snellere, plattere iPad me productiever, succesvoller en gelukkiger kan maken?

Hoe mooi je ook woont, hoeveel succes je ook hebt, hoeveel vermogen je ook verzamelt – alles went. En uiteindelijk wil je meer, omdat je lat steeds blijft verschuiven.

2. Tevredenheid moet je actief beoefenen

Wil je stoppen met die vermoeiende cyclus van altijd maar meer, meer, meer? Dan is er één eenvoudig vaccin dat je jezelf kunt toedienen: tevredenheid.

Hoe komt het dat het zo moeilijk is om tevreden te blijven met wat je hebt? Voornamelijk omdat tevredenheid niet iets dat je bént. Tevredenheid is vooral iets dat je doet.

Als je niet je best doet om tevreden te zijn met wat je hebt, dan zul je automatisch ontevreden worden.

3. Willen wat je al hebt

Uiteindelijk is het de kunst om te willen wat je hebt.

Om gelukkig te zijn met je laptop, met je smartphone, met je garderobe. Om blij en dankbaar te zijn voor je huis, voor je spaarrekening.

Zodra het je lukt om te houden van je leven zoals het is, dan ben je tevreden.

  • Besef dat nieuw niet altijd beter is. Door het gedachtengoed van wabi sabi te omarmen, kun je leren genieten van vergankelijkheid.
  • Stop met je hoop te vestigen op spullen. Producten kunnen je leven makkelijker maken, maar al snel maken ze je leven ingewikkelder.
  • Voel je dagelijks dankbaar voor de dingen die je hebt.

Je gaat niet minder van je kind, partner of huisdier houden als ze ouder worden. Sterker nog – waarschijnlijk voel je meer liefde omdat er steeds meer herinneringen en karakter ontstaat.

Wat zou er gebeuren als je met diezelfde blik zou kijken naar de spullen die je in je leven hebt? Hoe langer je tevreden kunt zijn met wat je hebt, des te meer karakter het krijgt.

4. Groei blijft belangrijk

Je chronische ontevredenheid is nuttig, als je het goed inzet. Niet voor het vergaren van meer spullen, maar voor het voortzetten van je persoonlijke ontwikkeling.

En het mooie is – hoe meer je jezelf ontwikkelt, des te makkelijker het wordt om tevreden te zijn. Je gaat steeds meer waarde hechten aan je innerlijke vrijheid, en minder aan spullen.

En al snel zul je beseffen dat genoeg wel degelijk bestaat. Dat altijd meer willen ook zijn prijs heeft.

Je leeft dit leven namelijk maar één keer. En je moet een afweging maken: hoeveel leven ben je bereid om in te ruilen om je ontevredenheid te voeden?

Want als je meer geld wilt, een snellere auto of een groter huis dan staat daar iets tegenover. En meestal betekent het dat je moet inleveren op vrije tijd, tijd met je gezin, met je vrienden. Minder tijd om te leren, nieuwsgierig te zijn, te experimenteren, spelen en je hart te volgen.

Minder tijd om te verkennen, mediteren, sporten, groente te verbouwen en te investeren in je lokale gemeenschap.

Minder tijd om wijn te drinken op een lekkere lentedag.

Om je levenskwaliteit te kunnen verhogen, moet je soms bepalen dat je genoeg hebt. Genoeg om vooruit te kunnen richting een vrijer, gelukkiger en liefdevoller leven met minder stress en meer tijd.

Stappenplan naar een simpel, tevreden en vrij leven

Als je ook moe wordt van de drang naar meer, kun je aan de slag gaan met het versimpelen van je leven. Zodat je meer vrijheid, tevredenheid en rust kunt ervaren.

Een tijdje geleden ontwikkelde ik er een uitgebreide online cursus over. Misschien is het ook iets voor jou?

soChicken nieuwsbrief - maak je leven steeds leuker!

Maak elke week steeds leuker met mijn gezellige maandagmorgen nieuwsbrief! Ruim 140.000 mensen gingen je voor! 😁

Goed om te weten
Je ontvangt elke maandagochtend versgelegde inspiratie en af en toe een extra update. Je kunt je altijd uitschrijven. Door op de knop te drukken ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 💛