Artikel opslaan

“Every particular in nature, a leaf, a drop, a crystal, a moment of time is related to the whole, and partakes of the perfection of the whole.”
Ralph Waldo Emerson

“I think the perfection of love is that it’s not perfect.”
Taylor Swift

Dol op perfectie

Wat zijn we toch dol op perfectie. Iedere dag opnieuw doen we hard ons best om ons leven te verbeteren, om onszelf te verbeteren en (heel belangrijk) de mensen om ons heen te verbeteren.

We zijn druk. Als een bij op een zonnige lentemiddag. En toch, ondanks al ons harde werk en onze goede bedoelingen, blijkt het vrijwel onmogelijk om perfectie te benaderen. Want net wanneer je denkt alles op een rijtje te hebben gebeurt er iets onverwachts.

Mensen en gebeurtenissen lijken geen rekening te houden met jouw beeld van perfectie. Dat is frustrerend, aangezien jij juist zo hard werkt om de wereld naar je wensen te vormen. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Je kunt je leven in één oogopslag perfect maken, voor altijd, zonder er hard voor te werken.

En daar heb ik een handig 3-stappenplan voor gemaakt.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

1. Jij bent perfect

Om te beginnen kun je starten met jezelf. Als je bent zoals de meeste mensen dan vind je waarschijnlijk dat er van alles aan je mankeert. Je bent soms lui, wordt weleens snel boos, vertoont uitstelgedrag of je hebt de neiging om teveel te praten/eten/drinken/gamen.

Je zit vól met imperfecties. Je haar zit stom, die kleding staat je niet, je hebt een vetrol, een bijna onzichtbare rimpel waar niemand behalve jij zich druk om maakt.

Het is soms moeilijk te geloven wat we onszelf allemaal aandoen. Hoe streng we voor onszelf zijn, hoe onnodig hoog we de lat leggen. En waarvoor? Je wordt er niet gelukkiger van. Een onrealistisch beeld van de perfecte jij maakt je eerder onzeker en gefrustreerd.

Laat me je dit vertellen: Jij bent helemaal perfect zoals je bent. Jij bent het mooiste en meest fantastische mens dat je mogelijk kunt zijn. Niets menselijks is je vreemd, en dat is geweldig. Soms lui, soms chagrijnig, soms overlopend van vrolijkheid en liefde.

Er mankeert helemaal niets aan je. Je bent een compleet pakketje perfectie. Inclusief al die zelfveroordelende gedachten die je hebt, en die je na het lezen van dit artikel zult blijven hebben.

Dus maak je niet zo druk. Er is geen reden om je druk te maken. Je bent perfect zoals je bent.

2. Ieder moment is perfect

Omdat ons leven steeds sneller is geworden, de klok steeds sneller lijkt te tikken en we meer te doen hebben dan ooit, zijn we de waarde van een moment uit het oog verloren. We weten de kwaliteit van het hier en nu soms moeilijk te waarderen.

Breng daar nu direct eens verandering in. Ga rechtop zitten, laat je schouders zakken en adem een paar keer diep in en uit. Laat je gedachten even gaan, en voel de sensatie van het moment. De geluiden om je heen, misschien een krakende bureaustoel, een vogeltje buiten, het ruisen van je computer. Het gevoel van binnenstromende lucht in je longen, de omgeving waarin je zit, de geur die binnendringt.

Ieder moment is perfect. Het is een perfect plaatje, vol met prikkels voor je zintuigen. Dat wil niet zeggen dat ieder moment voldoet aan jouw smaak. Het betekent simpelweg dat iedere seconde goed is zoals hij is, dat alles mag zijn zoals het is. Dat er in het nu geen imperfectie bestaat, omdat het hele geheel (de mooie én de minder mooie dingen) samen perfect zijn.

Beleef het moment gewoon zonder te oordelen. Dan zie je automatisch dat alles prima is zoals het is.

3. Het leven is perfect

Veel mensen geloven dat alles in het leven gebeurt met een reden. Mensen, spullen en gebeurtenissen lijken zich aan te dienen wanneer jij ze nodig hebt. En als je achteraf terugkijkt op je leven, dan besef je vaak hoe bijzonder je leven kan lopen. In sommige gevallen, als er slechts één detail anders was geweest, dan had je leven er nu heel anders uit gezien.

Het zijn je fouten die je helpen groeien. Het zijn de kleine tegenslagen die je helpen om grotere problemen te voorkomen. Het zijn de diepe dalen die je helpen de hoge pieken te waarderen. Imperfectie maakt je sterker, krachtiger, groter en wijzer. Het maakt je een beter mens, elke dag opnieuw.

Je leven is perfect met al haar imperfecties. Jij bent perfect, en jij ervaart het leven in de vorm van momenten. Ieder moment is perfect. Daarom kan er niets anders dan perfectie in het leven bestaan.

Nee, het leven is niet alleen maar leuk. Het is niet altijd makkelijk, niet alles gaat naar onze maatstaven ‘goed’. Maar dat wil niet zeggen dat het niet perfect is zoals het is. Perfectie is breder, groter en dieper dan wat wij vaak willen denken. Het is de werking van het hele systeem. De natuur is perfect, en ook in de natuur gebeuren dingen die wij niet altijd als ‘goed’ zouden bestempelen. Goed en slecht bestaan niet in absolute zin. Dingen zijn. Alles is simpelweg zoals het is. Perfect.

Je leven is al perfect

Dus daar heb je ze, drie tips om je leven perfect te maken. Er is maar één manier om het leven perfect te maken, en dat is door je definitie van perfectie te verruimen. Door alles erin mee te nemen, en het leven te zien als een veel groter geheel.

Alles dient zijn doel, alles is ergens voor. In die zin is alles perfect, ook al is het niet altijd naar wens.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test